Vuorohoitoa tarjoavat päiväkodit ovat auki ympäri vuorokauden. Kuva: <span class="photographer">iStockphoto</span>
Vuorohoitoa tarjoavat päiväkodit ovat auki ympäri vuorokauden. Kuva: iStockphoto

Muun muassa kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on lisännyt vuorohoidon tarvetta entisestään.

Helsinkiläisen vuoropäiväkodin varajohtaja ja lastentarhanopettaja Anne-Maria Kettunen kertoo, että vuorohoidon tarve on lisääntynyt suuresti pääkaupunkiseudulla. Tämä johtuu Kettusen mukaan muun muassa siitä, että monet kaupat ovat pidentäneet aukioloaikojaan.

Helsingin Kalasatamaan ja Pasilaan rakennettavat suuret kauppakeskuskompleksit lisäävät vuorohoidon tarvetta entisestään.

Vuorohoitopäiväkodit ovat kunnallisia päivähoitopaikkoja, jotka ovat auki ympäri vuorokauden. Lapsi voi olla hoidossa myös illalla tai yöllä, kun vanhemmat ovat töissä. Vuorohoitoon on oikeus silloin, jos lapsen molemmat vanhemmat ovat vuorotyössä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Perheiden arki ei enää rytmity toimistoaikojen mukaan, vaan vanhemmat tekevät paljon vuoro- ja yötöitä, Kettunen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Meille arkipäivää on se, että lapsi saattaa olla kerralla 24 tuntia hoidossa.” 

Vuoropäiväkoteihin olisi enemmän tulijoita kuin mitä lapsiryhmiin mahtuu. Helsingissä on kuusi vuorohoitoa tarjoavaa päiväkotia. Monesti perheiden päiväkotimatka onkin tavallista pidempi, sillä vuoropäiväkoteja ei ole yhtä tiheästi kuin tavallisia päiväkoteja.

Kun tavallinen päiväkoti sulkee ovensa iltaviideltä, vuoropäiväkotiin vasta viedään lapsia. 

– Meille arkipäivää vuorotalossa on se, että lapsi saattaa olla kerralla 24 tuntia hoidossa. Vastaavasti lapsella saattaa olla keskellä viikkoa monta vapaapäivää, kun vanhemmatkin ovat vapaalla, Kettunen kertoo.

Miten taapero pärjää hoidossa yön yli?

Päiväkodin aloitus mietityttää monia vanhempia, mutta erityisesti lapsen pärjäämisestä on huoli silloin, kun lapsi aloittaa vuorohoidon. Varsinkin jos lapsi on vielä taaperoiässä, yöksi hoitoon jättäminen mietityttää.

– Tänä kesänä meillä on aloittanut normaalia enemmän alle vuoden ikäisiä lapsia, ja elokuussa tulee lisää, Kettunen sanoo.

Nukahtamista omaan sänkyyn kannattaa harjoitella jo kotona.

Yleensä lapset jäävät mielellään päiväkotiin yöksi. Joskus lapsi ei kuitenkaan välttämättä osaa nukahtaa muualla kuin kotona, tai nukutusrutiinit eivät sovi päiväkotiin. Voi olla, että lapsi nukkuu kotona perhepedissä, eikä osaa päiväkodissa nukahtaa yksin sänkyyn.

– Jos tietää, että lapsi tarvitsee hoitoa myös yöllä, nukahtamista omaan sänkyyn kannattaa harjoitella jo kotona.

”Perheiden kanssa tullaan todella läheisiksi”

Tyypillistä vuorohoidolle on, että myös työntekijät tekevät töitä vuoroissa. Lapselle tuttu aikuinen ei siis välttämättä aina ole paikalla, vaan lapsen on opittava tukeutumaan moniin eri hoitajiin. Tämä aiheuttaa joskus haasteita.

Kettusen mukaan kaikki hoitajat pyrkivät siihen, että lapsen päivän – tai yön – tapahtumista kerrotaan vanhemmille mahdollisimman tarkasti. Välillä kuitenkin voi olla tilanteita, jolloin kommunikointi saattaa jäädä vajaaksi.

Aamu- ja iltavuorolaisen vuoronvaihto on saattanut tapahtua niin kiireellä, että iltavuorolaiselle ei ole esimerkiksi ehditty kertoa, mitä lapsi söi lounaaksi tai millaisia leikkejä hän leikki. Tällöin iltavuoro ei osaa kertoa näitä asioita myöskään eteenpäin lasta hakemaan tulevalle vanhemmalle.

Näissä tapauksissa Kettunen kehottaa vanhempia rohkeasti ottamaan asian esille työntekijöiden kanssa.

Vanhemmat osaavat vaatia aiempaa enemmän tietoa hoitopäivän tai -yön kulusta. 

– Jokaisella vanhemmalla on oikeus tietää ne pienetkin yksityiskohdat lapsensa hoitopäivästä, ja vanhemmat osaavat vaatia tietoa enemmän kuin aiemmin.

Kaiken kaikkiaan vanhempien ja lasta hoitavien aikuisten välinen kommunikaatio sujuu Kettusen mukaan hyvin. Joskus hiljaisina hetkinä lasta hakemaan tulleen vanhemman kanssa jutellaan pitkäänkin. 

– Vuorohoitopäiväkodissa tullaan todella läheisiksi perheiden kanssa, sillä näemme sen ruuhkavuosiarjen koko kirjon. 

Kovin paikka Kettuselle kuitenkin on se, kun vuorohoidossa ollut lapsi siirtyy koulumaailmaan. 

– Lapsia tulee aina ihan hirveä ikävä, niin se vain on.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla