Entä jos synttärikutsussa lukisikin: älä tuo lahjaa, tärkeintä on, että tulet itse. Kuva: iStockphoto
Entä jos synttärikutsussa lukisikin: älä tuo lahjaa, tärkeintä on, että tulet itse. Kuva: iStockphoto

Sopiva hinta kaverin synttärilahjalle on 5–10 euroa, arvioivat Vauva.fin kyselyyn vastanneet vanhemmat. Katso myös 22 kohtuuhintaista lahjaideaa.

Mitä synttärilahjaksi lapsen kaverille?

Ei turhaa krääsää, ei liian kallista mutta kuitenkin jotain, joka tekee saajan iloiseksi, tiivistävät Vauva.fin synttärikyselyyn vastanneet vanhemmat.

Sitten koittaakin valinnan paikka: paljonko lahja saa maksaa? 

42 prosenttia synttärikyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että sopiva hinta lahjalle on 5–10 euroa. Lähes yhtä moni (40 prosenttia) on valmis maksamaan yli kympin, 10–15 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Välillä synttärit tuntuvat kilpavarustelulta, tuumii eräs vastaaja: kenellä on jännin juhlapaikka, kuka saa hienoimmat lahjat. Kenen synttäreillä vieraat saavat isommat lahjat mukaansa. 

"Mikään ei riitä"

”On vaikea keksiä lahjoja, kun hinnat ovat aika korkeita mutta ei viitsisi ’vain avaimenperää’ ostaa”, pähkäilee eräs vastaajista.

”Lahjaan käytettävät summat menevät överiksi. Tuntuu, että mikään ei riitä”, kuvailee toinen. Tämän äidin mielestä liian hienoista lahjoista voi seurata se, että lasta ei viedä synttärijuhliin, koska vanhemmat pelkäävät, ettei muutaman euron lahja kelpaa mutta arvokkaampaan ei ole varaa.

Pahimmillaan lahjat jakavat niitä antavat lapset kahteen kastiin: niihin, joiden perheellä on varaa antaa arvokas lahja, ja niihin, joiden perheellä ei ole.

Eikö siis olisi vanhempien aika sopia synttärisäännöistä keskenään?

Vauva.fin kyselyyn vastanneella äidillä on ehdotus valmiina: synttärikutsussa voisi lukea kehotus tuoda enintään muutaman euron arvoinen lahja tai esimerkiksi karkkipussi juhlapöytään.

Toinenkin hyvä vaihtoehto olisi: eräs vastaaja ihmettelee, mikseivät vieraat hanki yhdessä jotakin arvokkaampaa lahjaa sen sijaan, että ”kaikki keksivät väkisin jotain krääsää lahjaksi”.

Esimerkiksi Islannissa tämä on jo tapana kaverisynttäreillä. Lapset tuovat lahjana 2–4 euroa, ja päivänsankari ostaa rahasummalla itselleen jotakin haluamaansa. Kilpavarustelua ei pääse syntymään, ja jokainen, joka pitää synttärit, saa suunnilleen saman summan takaisin kuin on itse vuoden aikana synttäripottiin laittanut, kertoo Islannissa asuva bloggaaja Satu Rämö

Otettaisiinko mallia Islannista?

Lahjasta voisi myös luopua

Eräs Vauva.fin synttärikyselyyn vastannut äiti kertoo perheensä ratkaisseen lahja-asian niin, että heidän lapsensa synttärikutsuissa kerrotaan, että päivänsankari ei toivo lahjoja vaan sitä, että mahdollisimman moni pääsee juhliin.

”En halua kenellekään paineita lahjan hankkimisesta enkä toisaalta krääsää kotiini. Useimmat kuitenkin tuovat jotakin, mutta maltillisempaa, kuten piirustuspaperia, karkkipussin tai viiden euron lahjakortin läheiseen lelukauppaan”, hän kertoo.

Yli menee monen mielestä myös siinä kohtaa, kun vieraille annetaan lähtiessä lahja mukaan.

”Mitä ihmettä? Miksi vieraita pitää lahjoa erikseen? Heidät on jo kutsuttu juhliin, ja he saavat täyden tarjoilun. Se riittää.”

22 järkevää lahjaideaa

Kysyimme vanhemmilta ideoita käytännöllisiin ja kohtuuhintaisiin lahjoihin. Eniten kannatusta saivat pienet Lego-paketit, joita moni myös ostaa tarjouksista pitkin vuotta lahjavarastoon. Moni myös kysyy päivänsankarilta, kerääkö tämä tiettyjä leluhahmoja – tai antaa mieluiten aineettoman lahjan, kuten elokuvalipun.

Tässä 22 idea kohtuuhintaiseen kaverilahjaan:

Aineeton lahja

Lahjakortti pelikauppaan, josta voi ostaa peliaikaa tai -hahmoja kännykkä- tai pelikonsolipeliin.

Leffalippu

Lupaus viedä lapsi vaikka uimaan, leffaan tms. oman lapsen kanssa

Ajanvietettä

Kirja

Lautapeli

Palapeli

Aku Ankan taskukirja

Pelikortit

Käyttötavaraa

Kalenteri

Piirustus- tai askartelutarvikkeita

Bujoiluvihko

Tehtäväkirja

Tarroja

Kukkaropussi

Pieni viherkasvi

Lahjakortti lelu-, kirja-, karkki- tai asustekaupaan

Leluja

Pieni Lego-paketti

Leluhahmoja sarjaan, jota synttärisankari kerää.

Vesipyssy

Ulkolelu

Pehmolelu

Hyppynaru

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla