Perhevapaalta palaajan kannattaa ottaa selvää oman työpaikan etätyömahdollisuuksista, ja hyödyntää niitä rohkeasti. Kuva: iStockphoto
Perhevapaalta palaajan kannattaa ottaa selvää oman työpaikan etätyömahdollisuuksista, ja hyödyntää niitä rohkeasti. Kuva: iStockphoto

Avoimuus omasta arjesta ja armollisuus itseä kohtaan: niillä töihin palaava vanhempi pääsee jo pitkälle. 

Kun palaa perhevapailta töihin, ei välttämättä ole iloinen yllätys, jos työnkuva onkin toisenlainen kuin ennen äitiyslomalle jäämistä. Tai jos omassa tiimissä on totuttu tekemään töitä tietynlaisessa tahdissa, voi olla vaikea pysyä mukana päiväkotikuvioiden ja aamuisin uhmaavan taaperon kanssa.

Uraäitien verkoston Mothers in Businessin (MiB) puheenjohtaja Annica Moore neuvoo, miten töihin paluusta tulee sujuva.

1. Kerro toiveistasi ääneen

Mooren mukaan työnantajat saattavat olettaa itsestäänselvästi, että perheellistä ei kiinnosta vaativa työ, johon kuuluu esimerkiksi matkustelua tai pitkiä työpäiviä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Moore kannustaakin äitejä olemaan rohkeasti yhteydessä työnantajaansa jo hyvissä ajoin ennen töihin paluuta. Töistä nimittäin harvemmin pidetään yhteyttä perhevapailla olijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Omista toiveista voi ja pitää kertoa reilusti ääneen, hän sanoo.

– Samalla kun kertoo, milloin aikoo palata töihin, voi hyvin kertoa, millaisia tehtäviä toivoo saavansa. Työnantaja ei voi tietää, millaisista tehtävistä palaaja on kiinnostunut.

2. Kerro työkavereille, mihin aikaan lähdet töistä

Yhtä lailla Moore kehottaa kertomaan työkavereille, miten muuttunut perhetilanne vaikuttaa esimerkiksi iltatöiden tekemiseen. Pitääkö töistä kiiruhtaa päiväkodille jo ennen neljää ja onko valmis viimeistelemään jonkin työasian illalla kotona. 

– Jos työyhteisössä on totuttu tekemään töitä pitkälle iltaan, kannattaa käydä yhdessä läpi, miten hommat hoidetaan jatkossa, kun arkeen kuuluvat myös lapsen hoitokuviot. 

3. Opettele sanomaan ei

Priorisointi on töihin palaavan perheellisen avaintaito, Moore muistuttaa.

Siinä missä aiemmin on voinut lähteä mukaan moneen mielenkiintoiseen projektiin, kannattaa valita itselleen pakollisten työtehtävien lisäksi vain niukasti lisäprojekteja: mielellään sellaisia, joista saa työhönsä motivaatiota ja jotka tuntuvat mielekkäiltä.

Ylitöitä ei välttämättä voi tehdä samalla tavalla kuin aiemmin. Tästä syystä on tärkeää tarkkailla omaa ajankäyttöään ja pohtia tarkkaan, kuinka paljon lisätyötä jokin projekti vaatii.

On myös ihan sallittua muistuttaa työkavereita siitä, että palaverit alkavat ja loppuvat ajoissa. 

4. Ole armollinen itsellesi

Mooren mielestä työntekijä voi myös rehellisesti kertoa, jos edellinen yö on ollut täynnä herätyksiä tai lapsen kanssa on ollut aamulla vaikeaa –tilanteesta riippuen tietysti.

– Aina ei tarvitse pyydellä anteeksi sitä, jos on kaurapuuroa kauluksessa. Työkaverit eivät edes välttämättä huomaa sitä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla