Akne on monelle rankka, sillä se tulee herkässä iässä paikkaan, jota ei voi peittää. Kuva: iStockphoto
Akne on monelle rankka, sillä se tulee herkässä iässä paikkaan, jota ei voi peittää. Kuva: iStockphoto

Akne voi vaikuttaa nuoren elämänlaatuun enemmän kuin krooninen sairaus, ihotautien erikoislääkäri kertoo.

Minkä ikäisen lapsen ihoa täytyy alkaa hoitaa?

Ihoa hoidetaan silloin, kun se tarvitsee hoitamista. Jo vauvaikäisen ohut iho voi kuivahtaa herkästi talvisin. Ihonhoito alkaa sieltä hyvin arkisesti: loraus öljyä kylpyyn, voidepesut sekä kosteusvoiteen käyttö. Toisaalta jos lapsen iho on hyvä, sille ei tarvitse tehdä mitään.

Kasvojen ihoa kannattaa alkaa hoitaa erikseen silloin, kun finnejä alkaa ilmaantua murrosiän alkaessa.

Minkä ikäisenä on normaalia, että finnejä alkaa tulla?

Yleensä teini-iässä 13–14-vuotiaana. Joillekin lapsille finnejä voi tulla jo 8-vuotiaana, mutta se on harvinaista. Aknea esiintyy sekä tytöillä että pojilla. Vaikea akne on pojilla yleisempää kuin tytöillä, ja aikuisiän aknea esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi joillekin tulee finnejä, mutta kaikille ei?

80–90-prosentilla nuo­rista on jonkinnäköistä finnivaivaa. Se johtuu osin hormoneista ja voi paheta tytöillä kuukautiskierron mukaan. Myös stressi vaikuttaa ihon kuntoon. Ruokavalio vaikuttaa jonkin verran. Lisäksi geeneillä on vaikutusta, ja vaikeaa aknea esiintyy suvuittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko ruokavaliolla vaikuttaa ihon kuntoon?

Suositus on, että lapsi syö terveellisesti. Ei ole näyttöä siitä, että finneiltä voisi välttyä jättämällä jotakin tiettyä pois ruokavaliosta. Ruokavalion muutos voi auttaa siinä tapauksessa, jos jos lapsi syö hyvin yksipuolisesti nopeita hiilihydraatteja kuten sokeria tai todella paljon maitotuotteita.

Pääasiassa akne johtuu hormonitoiminnasta, jolle lapsi ei voi mitään. On hyvin tärkeää, ettei vanhempi syyllistä lasta ihon kunnosta. Lapsi, jolla on finnejä, ei ole tehnyt mitään väärin, ja on kurjaa, jos hän joutuu painiskelemaan sen ajatuksen kanssa.

Milloin aknea hoidetaan lääkkeillä?

Hoitoon on kaksi hyvää syytä. Jos akne on vaarassa arpeuttaa ihoa, se kannattaa hoitaa, sillä aknea on helpompi hoitaa kuin arpia myöhemmin. Ja jos ihon kunto vaivaa lasta, sille kannattaa tehdä jotakin. Akne koetaan usein hyvin raskaasti, ja tutkimusten mukaan sen vaikutus elämänlaatuun on suurempi kuin esimerkiksi astmalla tai nivelreumalla. Akne tulee herkässä iässä paikkaan, jota ei voi peittää. Siksi hoidossa oleellista on se, miten lapsi tilanteen kokee: joitakin muutama finni voi ahdistaa valtavasti, toiset eivät ole moksiskaan paljostakaan.

Lapsi voi pestä kasvot kahdesti päivässä akneiholle sopivalla pesunesteellä. Meikkiä saa käyttää. Lievään akneen voivat auttaa reseptivapaat hoitovoiteet, joita voi käyttää minkä ikäiselle vain.

Tablettilääkehoidon ikäraja on yleensä 12 vuotta, mutta yksilöllisesti se voidaan aloittaa aikaisemminkin. Vaihtoehtoja on kolme: A-vitamiinihappojohdannainen, antibioottihoito tai yhdistelmäehkäisypillerit, joista ihotautilääkäri auttaa valitsemaan sopivimman.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla