Äidin tehohetket. Vauva-aikana Mona teki töitä aina, kun Lionel nukkui päivä unia. ”Onneksi työni ei ole aikaan tai paikkaan sidottua.”

Mona Visuri, 31, palasi yrityksensä puikkoihin viikko synnytyksen jälkeen. Uusi arki lähti sujumaan alkuhankaluuksien jälkeen.

Työt jatkuvat, kun olen synnyttänyt. Se oli selvää Mona Visurille, kun hän odotti Lionelia.

– Yrittäjyys on minulla verissä, ja olen aina ollut työorientoitunut, Mona kertoo.

Mona työskentelee omassa yrityksessään sisällöntuottajana ja bloggaajana. Hän tuottaa sisältöä asiakasyritystensä sosiaaliseen mediaan sekä ylläpitää omaa Mona’s Daily Style -lifestyleblogiaan.

Koska Monan oma arki on läsnä hänen blogissaan, tuntui luontevalta hypätä takaisin hommiin jo viikko synnytyksen jälkeen. Silloin Mona kertoi seuraajilleen Lionelin syntymästä sekä ensiaskelista vauvaperheenä.

– Välillä mietin, että olisinhan voinut ottaa hetken iisisti. Työni ei kuitenkaan ollut aikaan sidottua, ja pystyin hyvin tekemään sitä kotoa. Toimistolle tuskin olisin pystynyt siinä vaiheessa lähtemään pienen vauvan kanssa, Mona sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka yrittäjä saa itse määritellä työaikansa ja -rytminsä, ei ajan löytäminen kirjoittamiselle, valokuvaamiselle, sähköpostille ja kirjanpidolle ollut aina helppoa. Ennen Lionelin syntymää Mona oli ajatellut, että työaikaa löytyisi helposti vauvan nukkuessa.

– En osannut kuvitella, miten väsynyt itse olisin tai miten vähän minulla olisi energiaa töille. Onneksi olen sisukas, Mona kertoo.

– Odotusaikana en osannut varautua työn muuttumiseen vaan ajattelin naiivistikin, että kyllä se siinä sujuu.

”Olen kuitenkin tyytyväinen, etten stressannut etukäteen.”

Työskentely kotona vauvan kanssa vaati priorisointia. Mona myöntää, ettei onnistunut tekemään kaikkea niin hyvin kuin olisi halunnut tai mihin oli tottunut. Asiakkaiden projektit hän hoiti viimeisen päälle, mutta sähköpostit kasaantuivat. Monasta tuntui, että hänen työnsä laatu kärsi.

– Olen aiemmin ollut töissä perintätoimistossa, joten olen raha-asioista todella tarkka. Äitiysloman aikana en kuitenkaan pysynyt enää edes perässä siitä, kuinka monta maksumuistutusta minulle tuli.

Yrityksen tulos ei kuitenkaan notkahtanut, vaikka työtunnit piti sirotella pitkin päivää. Mona teki töitä keskimäärin viisi tuntia päivässä, mutta tietyllä tavalla työ oli ja on mielessä koko ajan: joko Mona kirjoittaa, kuvaa tai suunnittelee sisältöä omille sivuilleen tai asiakkailleen.

Normaalisti Mona ottaa itse yhteyttä yrityksiin, joiden tuotteista tai palveluista haluaisi kirjoittaa blogissaan, mutta vauvavuonna asiakkaat etsivät Monan käsiinsä. Laskutettavaa työtä kertyi yhtä paljon kuin aiemminkin.

Muutenkaan asiakkaiden menettäminen ei pelottanut.

– Luotan siihen, että kun tekee työnsä hyvin, sitä löytyy lisää. Toki jos olisin ollut pois töistä vaikka vuoden, tilanne olisi voinut olla eri. Uskon silti, että vuoden tauonkin jälkeen voi aloittaa uudelleen ja kokeilla vaikka tehdä jotain erilaista.

Puoliso Eetu ei jäänyt kotiin missään vaiheessa. Hän piti Monasta huolta tekemällä hänelle aamiaisen valmiiksi jääkaappiin.

Arjessa Monaa auttoivat tehtävälistat ja asioiden kirjoittaminen ylös. Tärkeää oli löytää päivästä omat tehokkaat hetkensä.

Lionel heräsi aamuvirkkuna usein jo kuudelta ja simahti ensimmäisillä päiväunilleen yhdeksän aikaan. Aamupäivän päikkäriajan Mona käytti tehokkaaseen työrupeamaan. Yö­unesta hän ei halunnut töiden vuoksi tinkiä, onhan uni jaksamisen kannalta tärkeää.

Vain kerran töitä oli pakko tehdä yötä myöten.

– Asiakkaan kampanjaa varten tekemäni materiaalit katosivat juuri julkaisua edeltävänä iltana, ja jouduin tekemään koko työn uudelleen. Siinä taisi mennä aamuneljään.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Teksti
Kuvat
Ninna Lindström