Kun toimeentulotuki oli pelkästään kuntien sosiaalitoimen myönnettävänä, maksusitoumuksen ruokakauppaan saattoi saada heti. Nyt tilanne on toinen. Kuva: iStockphoto
Kun toimeentulotuki oli pelkästään kuntien sosiaalitoimen myönnettävänä, maksusitoumuksen ruokakauppaan saattoi saada heti. Nyt tilanne on toinen. Kuva: iStockphoto

Toimeentulotukea on vuoden 2017 alusta haettu sosiaalitoimen sijaan Kelasta. 

Helsingin Sanomat uutisoi, että pikaista taloudellista apua tarvitsevat perheet joutuvat turvautumaan aiempaa enemmän yksityisiin avuntarjoajiin. 

– Se alkoi heti, kun toimeentulotuki siirtyi Kelalle. Sosiaalitoimistosta sai ennen apua hätätilanteeseen, nyt ei, kertoo Apuna ry:n Heidi Jaari HS:n jutussa.

Esimerkiksi näin tuen maksaminen on muuttunut: Kun toimeentulotukea haettiin sosiaalitoimistosta, maksusitoumuksen ruokakauppaan saattoi saada heti mukaan. Kelassa toive maksusitoumukselle kirjoitetaan perustoimeentulohakemuksen lisätiedot-kohtaan. Tämä tarkoittaa sitä, että maksusitoumuksen saa mahdollisesti vasta sitten, kun hakemus on käsitelty Kelassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kela lupaa nettisivuillaan toimeentulotukihakemuksille viiden arkipäivän käsittelyajan. Kiireellisiksi katsotut hakemukset Kela lupaa käsitellä vielä nopeammin. Ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea voi anoa lisäksi kunnalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Järjestelmässä on paljon aukkokohtia, joihin perheet putoavat: Hylkäävän päätöksen saattaa esimerkiksi saada, jos hakemuksesta puuttuu jokin liite. Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan perheestä, jonka asumistuki katkaistiin lisäselvityksiä varten. Kuitenkin Kela katsoo asumistuen tuloksi, vaikka sen maksaminen on käytännössä katkaistu. Hylkäävästä toimeentulotukipäätöksestä voi valittaa, mutta tällä hetkellä oikaisuvaatimusten käsittelyaika on 128 vuorokautta. 

Vastaa kyselyyn ja kerro, miten toimeentulotuen siirto Kelan alaisuuteen on vaikuttanut teidän perheeseenne. Teemme aiheesta juttua.

Juttua päivitetty 25.9. klo 9.50: Täsmennetty kohtaa, jossa kerrotaan yhden perheen tilanteesta asumistuen suhteen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla