Ihana! Katso Mother and Milk -animaatioelokuvan traileri. Kuva: Ami Lindholm

Animaatio-ohjaaja Ami Lindholmin mielestä vanhemmuus on hauskaa, itse asiassa yllättävänkin hauskaa, mutta siitä löytyy aina myös synkempiä värejä: ahdistusta ja pelkoa, vihaakin.

– Ei se vanhemmuus ole aina sitä blogionnea. Jotta vauvaa oppii rakastamaan, sitä pitää välillä myös vihata. Kasvussa aikuisesta vanhemmaksi tapahtuu asioita ja joutuu kohtaamaan tunteita, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Moni vanhempi voi samaistua Mother and Milkin pariskuntaan: vauva syntyy ja koko maailma – omat ajatukset, työ, ystävät ja jopa parisuhde – hukkuvat maitomereen. Aikuisesta vanhemmaksi täytyy kasvaa. Ja se ei ole mikään helppo juttu!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amille vanhemmuudessa vaikeinta on ollut sovittaa elämään niin lapset kuin taitelijan työ, joka vaatii tunti- tai päiväkausien uppoutumista. Hän on silti halunnut tehdä työtään, opettaa lapsilleen, että äiti käy töissä ja työ voi olla intohimo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikuisesta vanhemmaksi täytyy kasvaa. Ja se ei ole mikään helppo juttu!

– En ole aina halunnut äidiksi, enemmän se on ollut jotain, jonka olen ajatellut tapahtuvan, jos on tapahtuakseen. Kuitenkin oma lapsi oli elämäni isoin mullistus – olenhan käsitellyt aihetta niin Vauvakirja-sarjakuvassa kuin tässä elokuvassakin.

Nyt Amilla on kaksi lasta ja pari kertaa viikossa työpäivä, jolloin hän tulee kotiin vasta myöhään yöllä. Se on uppoutumisaikaa, jolloin puoliso on lasten kanssa. Muina päivinä hän on ihan tavallinen kahdeksasta neljään -äiti, joka hakee ja vie lapsia päiväkotiin. 

– Jo esikoisen syntymän aikaan ymmärsin, että minun täytyy pitää tämä työ tässä mukana tai se häviää, hukun vanhemmuuteen. Ja siitä myös elokuva kertoo: vanhemmuuteen hukkumisesta.

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Maailma voi hukkua myös kaupan maitoon

– Olin esikoisen luota vauva-aikana ensimmäistä kertaa muutaman tunnin poissa ja yhtäkkiä koko paita oli litimärkä. En ollut ymmärtänyt varautua asiaan mitenkään. Mieleeni tuli, että tavallaan kaikki asiat elämässä johtavat maitoon, sitä on aina ollut ja se on kaiken alku: mitä, jos koko maailma koostuisi maidosta? 

Koska Ami piirtää kaiken hänelle tapahtuvan luonnosvihkoihinsa ja näkee elämän kuvina, animaatio tuntui luontevalta ja voimakkaalta tavalta käsitellä elokuvan aiheita. Imetys valikoitui aiheeksi siksi, että se kuvaa hyvin vanhemmuuden ensiaskeleita, ei siksi, että Amin mielestä juuri imetys olisi ainoa oikea tapa syöttää vauvaa.

– Heti vauvan syntymän jälkeen tärkeimmäksi asiaksi muodostuu yhtäkkiä se, että vauva saa ruokaa. Koko maailma hukkuu hetkeksi siihen maitoon, tuli se sitten rinnoista tai kaupasta.

Se että joku sanoo, että kyllä se helpottaa muutaman kuukauden päästä, tuntuu ihan käsittämättömältä, jos ei ymmärrä, miten selviää tästä päivästä tai seuraavasta tunnista.

Tuoreiden vanhempien on vaikea nähdä nykyhetkeä pidemmälle. Se että joku sanoo, että kyllä se helpottaa muutaman kuukauden päästä, tuntuu ihan käsittämättömältä, jos ei ymmärrä, miten selviää tästä päivästä tai seuraavasta tunnista.

Ami huomasi itse esikoisen kanssa, että imetys on aluksi monimutkaista, vaikeaakin. Synnytyssairaalan henkilökunta oli toimekas: paljon neuvottiin ja autettiin.

– Se oli mukavaa, mutta myös aika stressaava. Piti imettää ja pumpata koko ajan, vauva nukahteli tissille ja imuote oli väärä. Se, ettei voi hallita omaa kehoaan, että itsessä on vahvasti läsnä myös nisäkäs, tuntuu oudolta ja jopa pelottavalta ennen kuin siihen tottui, Ami pohtii.

Hän toivoisi elokuvan tuovan varsinkin uusille vanhemmille lohtua: Tasapaino entisen minän ja uuden roolin välillä kyllä löytyy. Sieltä maitomerestä pääsee pois, tulva helpottaa.

Vauva.fi on Mother and Milk -elokuvan levittäjä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla