Masentunut tarvitsee paljon läheisten tukea. Kuva: iStockphoto
Masentunut tarvitsee paljon läheisten tukea. Kuva: iStockphoto

Noin joka kymmenes äiti sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Silloin sekä äiti että vauva tarvitsevat paljon läheisten tukea.

Synnytyksen jälkeinen masennus on synkkä mutta yleinen vieras. Noin joka kymmenes äiti saa sen riesakseen, yleensä kuukauden tai muutaman kuluttua synnytyksestä. Läheisten tuki on silloin erityisen tärkeää.

Hae apua

Hanki tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, jotta pystyt ymmärtämään äidin tilannetta ja olemaan tukena.

Hanki keskusteluapua myös itsellesi. Masentuneen puolisolla on suuri riski masentua itsekin, jos hänellä ei ole tukea vaikeassa tilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapset reagoivat herkästi äidin masennukseen.

Mikäli perheessä on muita lapsia, tarkkaile heidän vointiaan. Lapset reagoivat herkästi äidin masennukseen, joten hanki tarvittaessa tukea myös heille esimerkiksi perheneuvolasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoida vauvaa

Vauvan toisena vanhempana sinulla on erityinen merkitys tämän kehityksessä. Voit olla suureksi avuksi paitsi vauvan perushoidossa myös tunteiden säätelyn tukemisessa. Tämä on erityisen tärkeää, jos äiti on niin vaikeasti masentunut, ettei hän pysty olemaan vastavuoroisessa kontaktissa vauvaan.

Osallistu äidin ja vauvan vuorovaikutushoidon perhe- ja paritapaamisiin. Tarvittaessa voit pyytää itsellesi ja vauvalle myös omia hoitotapaamisia.

Kuuntele

Ole läsnä. Et voi tavoittaa toisen ihmisen psyykkistä kokemusta muuten kuin asettumalla avoimesti kuuntelemaan ja jakamaan sitä.

Luo ja ylläpidä toivoa.

Kuuntele, älä kehota. Hyvää tarkoittavat yritykset piristää tai kehotukset ottaa itseään niskasta kiinni syyllistävät helposti huonosta voinnistaan häpeissään olevaa vauvan äitiä.

Luo ja ylläpidä toivoa. Masennus hoituu kyllä avun ja tuen voimin. Tästä vaikeasta tilanteesta selvitään yhdessä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla