Kuvat
ANNA HUOVINEN
Päivin tytär Elle täytti juuri vuoden. ”Lapsen saamisen jälkeen kaikki maailman lapset ovat alkaneet tuntua omilta”, Päivi sanoo.
Päivin tytär Elle täytti juuri vuoden. ”Lapsen saamisen jälkeen kaikki maailman lapset ovat alkaneet tuntua omilta”, Päivi sanoo.

Taiteilijanimellä Ida Elina esiintyvä Päivi Kujanen epäröi ensin tulla vanhemmaksi. Lopulta lapsen saaminen oli vapauttava kokemus. – En enää ollut elämäni keskipiste, oli jotakin tärkeämpää.

Ajattelin pitkään, etten halua lapsia. Mietin, että he olisivat este omille jutuilleni ja uralleni ja jäisin vuosikausiksi kotiin. Lasten saaminen pelotti ja ahdistikin.

Muutin kuitenkin mieleni. Ajattelin, että katuisin nelikymppisenä, jos olisin elänyt pelkästään itselleni. 

Ellen syntymä oli vapauttava. Enää en ollut elämäni keskipiste, vaan oli jotakin tärkeämpää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Lapsen kanssa elämä on sata kertaa hauskempaa kuin aikaisemmin, ja jotenkin enemmän elämää.”

Olen muusikko ja aloin tehdä pikku hiljaa töitä, kun Elle oli kuusiviikkoinen. Aluksi hän kulki mukana keikoillani, ja minulla oli lastenhoitaja mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmen kuukauden iässä Elle päätti, ettei syö enää tissiruokaa, joten imetys loppui melkein seinään. Alkoi tuntua, että Ellen olisi mukavampi olla kotona isin tai lastenhoitajan kanssa konserttieni aikana. Minä olin poissa muutamia tunteja kerrallaan.  

Pidemmille reissuille Elle tuli mukaan. Keikkojeni ansiosta Elle on käynyt jo kolmesti Kiinassa, kolmesti Jenkeissä ja vielä lomailemassa Englannissa. Minä puolestani olen järkeistänyt tekemisiäni niin, etten esimerkiksi tee 300:aa keikkaa vuodessa kuten vuonna 2016. Tälle vuodelle keikkoja tulee lähemmäs pari sataa.

Nyt olen päivisin Ellen kanssa ja treenaan hänen päiväuniensa aikana. Myöhemmin iltapäivällä lähden esiintymään. Pari tuntia Elle viettää lastenhoitajan kanssa, loppuillan isänsä seurassa.  

Kuvio on ollut toimiva. Kun töitä on sopivasti, ehdin sekä olla Ellen kanssa että treenata koko ajan uutta ohjelmistoa. En ole oikeastaan koskaan ollut näin tehokas ajankäyttäjä kuin nyt! On uskomatonta, kuinka paljon ehdin tehdä päivässä entiseen elämääni verrattuna. Silloin lähinnä haahuilin useita tunteja päivästä. Myös suhtautuminen työhön on muuttunut: en ole enää niin takakireä kuin aikaisemmin. Silti esiinnyn mielestäni paremmin kuin koskaan ennen.

Ellen myötä olen tullut herkäksi. Lapsiin kohdistuvat vääryydet menevät ihon alle.

”Raskausaikana murehdin paljon sitä, miten paha tämä maailma on.”  

Aiemmin saatoin lukea vaikkapa lapsiin kohdistuneista sotarikoksista epäuskon vallassa, sisäistämättä täysin lukemaani. Äitiys on kuitenkin avannut sydäntäni varsinkin lasten hädälle. Kaikki maailman lapset ovat alkaneet tuntua omilta, ja heidän kärsimyksensä järkyttää nyt perin juurin.

Siksi päätin tehdä kappaleen Saman taivaan alla -hyväntekeväisyyskampanjaan, jonka tuotot ohjataan Kongon sodassa kärsineiden lasten hyväksi. Kampanjan konsertti järjestetään Savoy-teatterissa Helsingissä äitienpäivänä.

Ajattelin aiemmin kyynisesti, että mitä nyt yksi suomalaistaiteilija muka voi tehdä. Sitten näin dokumentin Berliinin muurin murtumisesta ja tajusin, mitä joukkovoima voi saada aikaan. Jokainen voi osaltaan innostaa muita toimimaan, ja jos tarpeeksi suuri porukka innostuu samasta asiasta, kaikki on mahdollista.”

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Päivi Kujanen

  • Päivi Kujanen, 32, on muusikko, joka esiintyy taiteilijanimellä Ida Elina. 
  • Hän on soittanut kanteletta mm. Apulannan kiertueella ja konsertoi ympäri maailmaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla