Lapsiperheen vanhemmista tuntuu usein siltä, että silmä- ja korvapareja on kotona liikaa. Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Lapsiperheen vanhemmista tuntuu usein siltä, että silmä- ja korvapareja on kotona liikaa. Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Keskeytetyksi tulemisen tilanteita kannattaa opetella sietämään, myös seksissä, Elina Tanskanen neuvoo.

Vihdoin rauhallinen hetki puolison kainalossa. Käsi löytää toisen paidan alle – ja pienet askeleet tepastelevat pitkin lattiaa: Jano, pissahätä, pelottaa, voiko tulla viereen?

Keskeytetyksi tuleminen latistaa intohimoa tehokkaasti. Silti sitä kannattaa jossain määrin opetella sietämään, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen neuvoo.

– Peräänkuulutan tietynlaista hyväksyntää sille, että pikkulapsivaiheessa vanhempien seksielämässä on haasteita. Se tuntuu pitkältä ajalta, mutta on silti vaihe, joka menee joskus ohi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemman roolia voi olla vaikea karistaa. Myös stressi vaikeuttaa tunnelmaan pääsyä. 

Esimerkiksi stressi voi tuntua koko kehon tasolla niin, että on vaikeaa virittäytyä toisenlaiseen tunnelmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myös vanhemman roolia voi olla vaikea karistaa joko henkisesti tai sen takia, että lapsella on tarpeita, joihin pitää vastata, Tanskanen sanoo.

Unohtakaa hyvän seksin kaava

Tanskanen neuvoo suhtautumaan hyväntahtoisesti ja lempeästi itseensä, kumppaniinsa ja elämäntilanteeseen. Kaavamainen ajatus hyvästä seksistä kannattaa unohtaa ja miettiä sen sijaan, miten meillä voisi tässä hetkessä olla kivaa yhdessä. Käyttää vähän luovaa mieltä.

– Usein voi olla niin, että fiilis vähän menee, jos tulee keskeytetyksi – mutta jos vielä ärsyyntyy siitä ja tuomitsee tilanteen oikein urakalla, silloin fiilikseen vasta onkin vaikea päästä takaisin. Mielen joustavuus on näissä tilanteissa tarpeen.

Jos ajatus lapsista ylipäätään samassa talossa häiritsee, taustalla voi olla omassa mielessä olevaa häpeää ja lukkoja. Ne on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi työstää.

– Vaatii vähän pokkaa palata harrastamaan seksiä sen jälkeen, kun on piipahtanut hoivaroolissa vaikka antamassa lapselle lasillisen vettä. Mutta niin saa tehdä, se ei ole likaista.

Apua, täällähän on muitakin

”Rakastelimme ja luulimme, että pienimmät nukkuvat. Yhtäkkiä pienin huusi itku kurkussa ’Äiti mitä sulle tapahtuu?’ Selitin myöhemmin 
asian niin, että puoliso vain hieroi äidin hartioita, samalla havainnollistin tilannetta äänin.”

”Sängyn päädyssä ikkuna, ja teini siellä kaverinsa kanssa. Nauruilla selvittiin.”

Miten pitää toimia, jos lapsi hipsii paikalle kesken seksin? Vastaus riippuu lapsen iästä, Tanskanen kertoo. Ihan pieni ei osaa ihmetellä, eikä hänelle tarvitse liikoja selittää.

Tärkeää on osoittaa lapselle, että meneillään ei ole ollut mitään pelottavaa tai häpeällistä.

Leikki-ikäiselle voi puhua vaikka aikuisten omasta erityisestä tavasta pitää toisiaan hyvänä: tilanne on voinut näyttää oudolta, mutta on aikuisista kivaa. Teinille taas voi tarvittaessa todeta, että vanhemmilla on oma seksielämänsä, piste.

Lapsen hiippailu tilanteeseen tuntuu kurjalta ja voi huolestuttaa. Kun tilanteen käsittelee fiksusti ja luontevasti, lapsen iän huomioiden, se riittää. Tärkeää on osoittaa lapselle, että meneillään ei ole ollut mitään pelottavaa tai häpeällistä. Vanhemman ei kannata suuttua tai hätääntyä ylenpalttisesti.

– Olisi hyvä, että lapsi saisi sellaisen viestin, että seksi on yksityinen asia, mutta se ei ole paha asia.'

Kursivoidut lainaukset on poimittu Vauva.fin kyselyyn tulleista vastauksista.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla