Kolmen lapsen lähivanhemmuus on opettanut Eveliinalle, että yksinkin pärjää melkein missä vain. Eetu kulkee vielä äidin mukana joka paikkaan. Kuva: <span class="photographer">Riina Peuhu</span>
Kolmen lapsen lähivanhemmuus on opettanut Eveliinalle, että yksinkin pärjää melkein missä vain. Eetu kulkee vielä äidin mukana joka paikkaan. Kuva: Riina Peuhu

Kun kotona on pieni lapsi, on deittailussa omat haasteensa. Puolivuotiaan Eetun äiti Eveliina ottaisi poikansa treffeille mukaan.

Kun Eveliina lähtee treffeille, puolivuotias Eetu tulee mukaan.

Se on Eveliinalle aivan selvä asia: ei hän antanut vanhempiakaan lapsiaan hoitoon ennen vuoden ikää. Vauva treffeillä mittaisi myös mahdollisen uuden kumppanin kiinnostuksen saman tien.

– Minusta on tärkeää, että uusi kumppani ymmärtää tilanteeni. Vauva on minussa kiinni vielä pitkään. Treffeillä pitäisi löytää sopiva paikka imettää, koska vauvan pitää saada ravintonsa, kun hän sitä tarvitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tarpeeksi kiinnostava mies löytyisi, Eveliina saattaisi harkita vievänsä Eetun luotettavalle hoitajalle. Mieluummin hän kuitenkin ottaa vauvan mukaan kaikkialle. Miksei siis treffeillekin?

”Kun erosin kuusi vuotta sitten, luotin liian nopeasti uuteen ihmiseen.”

Eveliinan aiemmat suhteet ovat alkaneet kaveripohjalta. Vanhempien lastensa isän kanssa hän oli yhdessä yli kymmenen vuotta. Suhde alkoi ystävyydestä jo kouluiässä. Isä näkee poikiaan säännöllisesti muutamana arki-iltana sekä joka toinen viikonloppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eetu syntyi lyhyestä suhteesta yllätyksenä, sillä miehen ei pitänyt pystyä saamaan lapsia. Kaksi vanhinta lasta eivät ole edes tavanneet Eetun isää, eikä hän ole poikaansa missään yhteydessä.

Pettymykset aiemmissa suhteissa ovat jättäneet Eveliinaan jälkensä.

– Kun erosin kuusi vuotta sitten, luotin liian nopeasti uuteen ihmiseen. Aloimme seurustella parin kuukauden tuntemisen jälkeen, ja muutin miehen luo lasten kanssa. Pian tuli ilmi, että hän petti minua. Muutimme äkkiä omaan asuntoon.

Sujuva arki. Eveliina ei varsinaisesti etsi uutta kumppania, mutta on avoimin mielin. Kuva: Riina Peuhu

”Jos kanssani haluaa olla, lapset tulevat aina ykkösenä.”

Uuteen suhteeseen Eveliina lähtisi varoen. Hänen poikansa eivät tapaisi äidin uutta kumppania kovin nopeasti. Huolellinen tutustuminen on Eveliinalle tärkeää.

– Jos alkaisin vielä seurustella, miehen pitäisi olla joku ennestään hyvä tuttu. Luottamus on peruskivi, jonka pohjalle voisin alkaa rakentaa suhdetta.

Eveliina odottaa, että mies olisi sinut hänen perheensä kanssa heti.

– Yksi mies pyysi jokin aika sitten treffeille, mutta aistin, ettei hän ollut lapsistani kiinnostunut. Jos kanssani haluaa olla, lapset tulevat aina ykkösenä, Eveliina sanoo.

– Voi olla, että olen tarkka siitä, ketä tapailen, koska en halua sotkea arkeamme. Se sujuu nyt niin hyvin.

”En koe olevani yksinäinen enkä ajattele, että elämäni olisi vajavaista näin.”

Toisen ihmisen ikävä iskee toisinaan iltaisin, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Silloin Eveliina kaipaa jotakuta, joka istuisi viereen sohvalle katsomaan leffaa. Toinen aikuinen käsipari kotona ei olisi sekään pahitteeksi, mutta eniten Eveliina kaipaa läsnäoloa.

– En silti koe olevani yksinäinen enkä ajattele, että elämäni olisi vajaavaista näin, hän sanoo.

Uudessa suhteessa tärkeintä olisi luottamus sekä se, että molemmat näkisivät tulevaisuuden samalla tavalla. Eveliina on esimerkiksi varma, ettei halua enempää lapsia.

– Toisaalta olen hyvin lapsirakas, joten miehen lapset olisivat ehdottomasti plussaa, hän sanoo.

– Tämän ikäisenä pitää jo suhteen alussa miettiä, haluaako samoja asioita. Jos mies olisi lähivanhempi, meidän pitäisi vain etsiä tapa elää, jossa kaikilla olisi tilaa ja hyvä olla. Useammin miehet tosin taitavat olla etävanhempia. Silloin kuvio olisi helpohko yhdistää.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla