Onko kondomin tai ehkäisypillereiden käyttö varmasti hallussa? Tärkeintä on ajoitus, sanoo asiantuntija.

Gynekologi Arja Sakki-Köhlerin mukaan ei-toivottuja raskauksia alkaa eniten, kun käytössä on jompikumpi yleisimmistä ehkäisymenetelmistä: ehkäisypillerit tai kondomi.

Erityisesti kondomi on menetelmänä sellainen, jota käytetään usein synnytyksen jälkeen, jos äiti imettää eikä halua ehkäistä raskautta hormonivalmisteilla. 

Oikein käytettynä näiden kahden menetelmän ehkäisyteho on melkein sataprosenttinen. Mistä vahingot sitten johtuvat?

Ehkäisypillerit aloitettava täsmällisesti

Ehkäisypillereiden teho perustuu niiden sisältämään keltarauhashormoniin. Keltarauhashormoni estää follikkelin eli munarakkulan kypsymisen, jolloin sen sisällä suojassa oleva munasolu ei pääse kehittymään tai irtoamaan. Pillereitä syödään yleensä 21 päivää putkeen, jonka jälkeen pidetään seitsemän päivän tauko. Tauon aikana tapahtuu tyhjennysvuoto. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin riski ehkäisypillereiden käytössä liittyy niiden aloittamiseen taukoviikon jälkeen. Pillerit tulee aloittaa tyhjennysvuodon jälkeen hyvin täsmällisesti, viimeistään seitsemän vuorokauden kuluttua edellisen levyn lopetuksesta.

Jo yhden tai kahden vuorokauden unohdus voi aiheuttaa munarakkuloiden nopeaa kasvua ja kypsymistä. Jos yhdynnässä on tässä vaiheessa, ei auta vaikka pillerit muistaisikin ottaa myöhemmin, sillä ne eivät keskeytä jo alkanutta munarakkuloiden kehittymistä.

Sakki-Köhlerin mukaan kaikista varmin pilleriehkäisy on, jos käyttää useita pillerilevyjä peräkkäin. Näin riski sille, että unohtaa aloittaa ehkäisypillereiden käytön taukopäivien jälkeen pienenee. Terveydelle ei ole haittaa siitä, vaikka nainen käyttäisi kolmekin pillerilevyä peräkkäin. 

Kondomi ajoissa päälle

Kondomin käytössä kaiken a ja o on ajoitus. Usein kondomiehkäisy pettää siksi, että se puetaan peniksen päälle liian myöhäisessä vaiheessa. Peniksestä erittyy myös jo ennen varsinaista siemensyöksyä nestettä, joka sisältää siittiöitä. Tästä syystä kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan, ei vasta ennen siemensyöksyä. 

Kondomi saattaa myös mennä rikki, Sakki-Köhler muistuttaa. Tällöin on hyvä hakea jälkiehkäisypillerit ja ottaa ne mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, valmisteesta riippuen 72–120 tunnin kuluessa. 

Kun kaksi aikuista harrastaa seksiä, voi helposti ajatella, että kondomin käyttö on jo hallussa. Mutta esimerkiksi vauvaperheissä tilanne voi olla se, että ennen raskautta käytössä on ollut jokin muu ehkäisy, eikä kondomille ole ollut tarvetta pitkiin aikoihin. Tällöin kondomin käyttöä voi hyvin harjoitella.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Arja Sakki-Köhler.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla