Tärkeä vinkki: puhukaa kaikesta. Vaikeiden asioiden jakaminen lisää läheisyyttä, Marika Rosenborg sanoo. Kuva: iStockphoto
Tärkeä vinkki: puhukaa kaikesta. Vaikeiden asioiden jakaminen lisää läheisyyttä, Marika Rosenborg sanoo. Kuva: iStockphoto

Älä vyörytä pahaa mieltä kumppanin niskaan heti loman aluksi, eroasiantuntija Marika Rosenborg sanoo. 

Tämä tiedetään: lomien jälkeen tilastoihin tulee karu piikki, kun avioerohakemusten määrä nousee. Se ei kuitenkaan johdu lomasta vaan arjesta, sanoo eroasiantuntija Marika Rosenborg.

Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Sinä selviät kyllä – erovuoden matkaopas (Otava).

– Loma antaa ihmisille aikaa pohtia ratkaisuja, joita on tosiasiassa alkanut käsitellä jo paljon aikaisemmin. On aikaa pysähtyä arvioimaan omaa elämäänsä paremmin kuin arjen keskellä, Rosenborg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vihdoin aikaa – mitä sitten?

Arki varjostaa parisuhdetta kahdella tavalla. Kiireen vuoksi voi olla vähän aikaa pysähtyä pohtimaan suhteen tilaa, mutta arki voi olla myös pätevä sijaistoiminto: kun molemmat keskittyvät kodin ja työn pyörittämiseen, ei toista tarvitse käytännössä kohdata. Silloin pinnan alla kuplivat hankaukset ja selvittämättömät asiat voi vain jättää huomioimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten loma auttaisi parantamaan välejä, ei päinvastoin?

Ei ainakaan niin, että vyöryttää kaikki mieltä painaneet asiat pöydälle heti loman aluksi, Rosenborg sanoo.

Jos kuormitusta alkaa purkaa vasta loman alettua, siihen liittyy liikaa jännitteitä, ja odotukset yhteistä aikaa kohtaan kasvavat liian suuriksi.

– Ihmiset ovat nykyisin työssään stressaantuneita, ja arki kuormittaa. Siksi jo ajatus suhteen kehittämisestä loman aikana voi tuntua raskaalta. Pariskunnan osapuolet ovat myös harvoin valmiita siihen samaan aikaan, Rosenborg sanoo.

Rosenborg ehdottaa ennakointia ja valmistautumista. Se voi tapahtua vaikkapa näin:

– Voit kertoa puolisolle etukäteen toiveistasi: Olisi hienoa, että ehtisimme jutella suhteesta, kun meillä on yhteistä aikaa. Voitte sopia esimerkiksi, että juttelette aiheesta lomaviikon toisena viikonloppuna. Tärkeää on, että toinen ei tule yllätetyksi. Silloin hänelle voi tulla olo, että hän on altavastaajan asemassa.

Tiedä, mitä kumppanille kuuluu

Tutkimusten mukaan ihminen pohtii eroa kahden vuoden ajan ennen päätöstä. Paras keino pysyä yhdessä on pitää suhteesta huolta jatkuvasti. Eroasiantuntijan mukaan se tarkoittaa konkreettisesti etenkin sitä, että pysyy kartalla toisen kuulumisista. Silloin läheisyys lisääntyy. Rosenborg sanoo, että jokaisella on myös vastuu kertoa omista ajatuksistaan kumppanille. Kumppanikaan ei osaa lukea ajatuksia.

– Kukaan meistä ei säily samanlaisena vuodesta toiseen, ja ihmiset muuttuvat parisuhteen aikana paljonkin. Siksi on syytä olla tietoinen, mitä toiselle kuuluu tänään ja mitä hän saa parisuhteesta. Sitä tietoa ei saa muuten kuin kohtaamalla toisen arjessa, Rosenborg sanoo.

Kohtaaminen ja viestintä tarkoittavat arjessa muutakin kuin jutustelua. Yhtä tärkeää on koskettaminen ja hellyys sekä vastuu rutiinien pyörittämisestä. Ja koska parisuhde perustuu rakkaudelle, on tärkeä tietää, miten kumppani tahtoo tulla rakastetuksi. Se tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

”Usein ihmisillä on tapana tarjota toiselle rakkautta, jollaista haluamme itse saada. Kumppani ei välttämättä toivo samaa.”

– Yhdelle se tarkoittaa kosketusta ja hellyyttä, toiselle juttelua, kolmannelle sitä, että saa palautua omassa rauhassa työpäivän jälkeen, Rosenborg kertoo.

– Usein meillä on tapana tarjota toiselle rakkautta, jollaista haluamme itse saada. Kumppani ei välttämättä toivo samaa. Jokaisella on vastuu kertoa toiselle, mitä asioita itse tarvitsee tyydyttävään suhteeseen. Tavoitteena on, että molemmat osapuolet saavat mitä tarvitsevat, eikä niiden tarpeiden tarvitse olla samoja.

Myös tuoreessa kirjassaan Marika Rosenborg muistuttaa, että jokainen on vastuussa omasta onnellisuudestaan – parisuhde tuo siihen vain bonusta.

– Vaikeat ajat kuuluvat kaikkiin suhteisiin. Parhaimmillaan suhde on niiden jälkeen entistä parempi, sellainen, jossa ihmisen näkee kokonaisuutena, eikä vain osina, jotka on halunnut valita itselleen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla