Koostimme neljän kohdan ensiapupaketin, jonka avulla parisuhde selviää vauvavuodesta. 

Tiesitkö, että vauvan syntymä on yksi stressaavimmista asioista ihmisen elämän aikana? Sitä, että parisuhde kestää tämän elämänvaiheen voisi siis pitää pienenä ihmeenä. Mutta mitä silloin voi tehdä, jos havahtuu ajattelevansa eroa useamman kerran vauvavuoden aikana? 

Vauva.fin keskustelupalstalla 11-kuukautisen vauvan äiti kertoo, millaiset asiat pikkulapsiarjessa ovat saaneet hänen parisuhteensa rakoilemaan.

Vauvaa pitää viihdyttää paljon, koska muuten hän itkee suoraa huutoa koko ajan. Olemme pyytäneet apua vauvan käytökseen neuvolasta ja yksityislääkäreiltä, mutta lopputulos on sama: lapsi on terve, mutta vain erityisen vaativa. Olemme molemmat ihan loppu, äiti kirjoittaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyse ei ole siitä, että parisuhde olisi ollut heikoissa kantimissa jo ennen vauvaa, päinvastoin. Suhde on äidin mukaan kestänyt sairautta ja työttömyyttä. Vauvaa ehdittiin yrittää muutama vuosi, ja nämäkin pettymykset suhde kesti hyvin. Nyt suhde uhkaa äidin mukaan kaatua siihen, että vauva on erityisen vaativa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka lasta olisi toivottu ja yritetty pitkään, vauvan mukanaan tuomia konkreettisia muutoksia voi olla vaikea sietää. Moni pari aidosti hämmästyy siitä, kuinka paljon pieni vauva on aluksi kiinni vanhemmissaan. Suomalaisen tutkimuksen mukaan vauvan syntymä lisää riitoja joka viidennellä parilla.

– Juuri pikkulapsivaiheessa on kieltämättä monia haasteita, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja vaativan erityistason perheterapeutti Marianna Savio sanoo Vauva.fin haastattelussa.

– Pitäisi tutustua vauvaan, miettiä työtä ja toimeentuloa, onnistua jakamaan vauvanhoitovastuun lisäksi kotityöt – ja samalla pitää erityistä huolta parisuhteesta.

Kuulostaako tutulta? Kokosimme neljän kohdan ensiapupaketin tuoreille vanhemmille. 

Yhdessä nauraminen lisää läheisyyttä

Kaikki vauva-arjen tuomat muutokset vaikuttavat parisuhteen läheisyyteen. Sen lisäksi, että tuoreet vanhemmat kokevat isoja mullistuksia omassa ajatusmaailmassaan ja tärkeysjärjestys elämässä menee uusiksi, äidit kokevat myös uuden arjen konkretian.

Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen vartaloon, ja jos äiti imettää hänestä saattaa tuntua, että vartalo ei ole vielä vauvan synnyttyäkään hänen omansa.

Imettävä äiti saattaa jopa kavahtaa puolisonsa kosketusta – ei siksi, että se inhottaisi, vaan siksi, että äiti haluaisi päivässä sen yhden hetken, jolloin kukaan ei koske tai ole lähellä. 

Äiti saattaa ajatella, että rinnat ovat vain vauvan ruokkimista varten. 

Joskus äiti saattaa myös kokea, että seksuaalisuus ei kuulu äidille, ja että hänen ei kuulukaan haluta seksiä. Imettävästä äidistä voi tuntua, että hänen rintansa ovat vauvan ruokkimista, eivät kiihottumista varten. 

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström muistuttaa, että molempien vanhempien olisi tärkeää tietää missä mennään. Vaikka imetys toisikin mukanaan haluttomuutta, on muistettava että se on lopulta lyhyt aika. Siitä – ja kaikesta muustakin – selviää, jos keskusteluyhteys on puolisoiden välillä auki. 

Sekään ei haittaa, jos fyysistä läheisyyttä on vanhempien välillä hetkellisesti vähemmän. Yhteys kumppaniin olisi silti tärkeää säilyttää. Yhdessä nauraminen ja toisen tervehtiminen tämän tullessa kotiin ovat arjen pieniä asioita, jotka saavat puolisot pysymään toistensa vierellä.

Jos rakastumisen tunne puuttuu arjesta, sitä voi lisätä itse: on tutkittu, että puolison halaaminen kahdeksan kertaa päivän aikana takaa riittävän oksitosiinin tuotannon, joka puolestaan lisää rakastumisen tunnetta. 

Riitele oikein

Tuoreet vanhemmat pystyvät yleensä helposti nimeämään parisuhdetta hiertävät ongelmat: oman ajan puute, tunne siitä, että toinen hoitaa kaiken tai parisuhdeajan puuttuminen yhtälöstä kokonaan. Isoja asioita, jotka tuovat päiviin epäreiluuden tunnetta. Kun asioita ei ehdi tai jaksa selvittää, ne purkautuvat riitelemällä. 

Savion mukaan on tavallista, että parille muotoutuu ajan myötä tietty kaava, jolla erimielisyyksiä ratkotaan. Varmasti jokaiselle olisi siis hyödyksi miettiä, miten riidellä ja toisaalta sopia mahdollisimman rakentavalla tavalla, Savio tietää.

– Jos erimielisyydet johtavat jatkuvasti esimerkiksi mökötykseen, haitallisesta tavasta kannattaa pyrkiä tietoisesti pois.

Varsinkin, jos toinen vanhemmista palaa pian töihin vauvan synnyttyä, kotona lasta hoitavalle vanhemmalle asetelma voi tuntua epäreilulta. Vanhemmasta saattaa tuntua, että töissä käyvällä puolisolla ei päivässä muuta olekaan kuin omaa aikaa: ja ainakin hän saa syödä lounaansa rauhassa. 

Mikäli kinat arjessa aiheutuvat epäreiluuden tunteesta, niiden selvitys yhdessä kumppanin kanssa on tärkeää. Mikä arjessa tuntuu epäreilulta: se, että töissä käyvä puoliso haluaa hetken hengähtää hänen tullessaan kotiin vai se, että kotona vauvaa hoitava puoliso hoitaa myös kodin askareet? 

Kannattaa pohtia, olisiko töissä käyvän puolison mahdollista jäädä perhevapaalle, jolloin roolit vaihtuisivat hetkeksi. Kun vanhempi oppii ymmärtämään kumppaninsa arkea, parisuhde paranee samantien – ja eroriski pienenee. 

Huolehdi omasta jaksamisestasi

Äitiyden uupumus on väsymystä, jota ei voi nukkua pois. Ensimmäinen merkki uupumuksesta on ilottomuus, psykologi Maiju Tokola kertoo Meidän Perheen haastattelussa

Uupuminen voi näkyä myös keskittymisvaikeuksina, yksinäisyytenä ja näköalattomuutena. Uupunut äiti liittää äitiyteensä paljon negatiivisia tunteita. Nämä kaikki tunteet heijastuvat helposti myös parisuhteeseen. 

– Äitiyden odotukset ovat nykyään suuret. Missään ei ole niin mustia hetkiä kun kotiäitiydessä, Tokola sanoo.

Vaativan vauvan kanssa voi tulla pettymys, jos äitiys ei olekaan sellaista kuin kuvitteli. 

Synnytyksen jälkeen saattaa seurata pettymys siitä, ettei äitiys olekaan sellaista onnen auvoa kuin oli etukäteen kuvitellut. Näin voi käydä varsinkin silloin, jos vauva on kovin vaativa tai erityislapsi. Kun tähän päälle lisää vielä vauva-arjen mukanaan tuoman fyysisen väsymyksen, parisuhde ei ole välttämättä se ensimmäinen asia, johon tulee panostettua.

Vaikka uniongelmat ovat vauvan kanssa osa normaalia arkea, lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä muistuttaa, ettei äitien pitäisi kuitenkaan uhrata omia yöuniaan vauva-aikana. Hänestä äidit ajattelevat helposti, että yöheräilyt pitää vain kestää ja sinnittelevät koko perhettä raastavan väsymyksen kanssa liian pitkään.

Ratkaisuksi voi kokeilla unikoulua. Kun perheessä nukutaan paremmin, arki ja parisuhde näyttävät valoisammalta. 

Usko tulevaan – ja hae apua

Miten sitten pysyä yhdessä?

Suomalaisten perhesuhteiden laatua tutkinut psykologi Jallu Lindblom löysi väitöstutkimuksessaan ominaisuuksia, joita vauvavuoden selättäneillä pareilla on. Näitä oli toisen kunnioitus sekä tasa-arvo parisuhteessa. Ja yhtenä tärkeimmistä: luotto siihen, että kaikki menee hyvin. 

– Muutoksista huolimatta he pystyvät pitämään yllä luottamusta siihen, että tämänkin vaiheen yli mennään. He haluavat olla paitsi vanhempia, myös puolisoita toisilleen, Lindblom sanoo. 

Tilanteesta, jossa vauvan vaativuuden takia on pohdittu eroa, kannattaa kääntyä kunnan perheneuvolan puoleen. Sekin on hyvä muistaa, että vauvan itku on useimmiten merkki jostain. Jos vauva itkee vuorokauden ympäri, voi kyseessä olla esimerkiksi refluksi tai allergia. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla