Vartiokylän ala-aste on yksi monista kouluista, joita on jouduttu korjailemaan sisäilmaongelmien takia useampaan otteeseen. Kattoa korjattiin 2016. Kuva: Sara Aaltio
Vartiokylän ala-aste on yksi monista kouluista, joita on jouduttu korjailemaan sisäilmaongelmien takia useampaan otteeseen. Kattoa korjattiin 2016. Kuva: Sara Aaltio

– Ensimmäiset 25 vuotta uskoin siihen, että kyse on tietämättömyydestä, mutta nyt ajattelen, että kuntia kiinnostaa enemmän raha kuin lasten terveys,  sanoo ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Sadattuhannet lapset altistuvat kouluissa ja päiväkodeissa haitalliselle sisäilmalle.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 ilmestyneessä raportissa arvioitiin, että kouluista ja päiväkodeista 12–18 prosentissa on merkittävä kosteus- tai homevaurio. Tällaisessa koulussa tai päiväkodissa kävi silloisen arvion mukaan 172 000–259 200 henkeä.

Yle puolestaan teetti vuonna 2016 kyselyn peruskoulun rehtoreille. Vastanneista 800 rehtorista noin 24 prosenttia kertoi, että heidän koulussaan oli kosteus- tai homeongelma. Lisäksi sadoissa kouluissa kärsittiin muista sisäilmaongelmista, kuten huonosta ilmanvaihdosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus on tutkinut kolmekymmentä vuotta sisäilman vaikutusta terveyteen. Häntä turhauttaa se, että sisäilmaongelmia vähätellään yhä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ensimmäiset 25 vuotta uskoin siihen, että kyse on tietämättömyydestä, mutta nyt ajattelen, että kuntia kiinnostaa enemmän raha kuin lasten terveys, Putus sanoo.

Eivät kaikki tupakoitsijatkaan sairastu keuhkosyöpään.

Fakta on, että home- ja kosteusvauriot sairastuttavat. Vaikeaksi sairastuneiden aseman tekee se, että vain osa altistuneista oireilee. Vielä ei tiedetä, miksi toiset kestävät pitkääkin altistusta oireilematta ja toiset sairastuvat vakavasti.

– Niin on muissakin sairauksissa. Eivät kaikki tupakoitsijatkaan sairastu keuhkosyöpään, Putus sanoo.

Kaikkein vahvinta tutkimusnäyttö on Käypä hoito -suosituksen mukaan tällä hetkellä siitä, että home- ja kosteusvauriot ovat yhteydessä astman syntyyn, hengenahdistukseen, hengityksen vinkumiseen, yskään ja ylähengitystieoireisiin. Altistus on yhdistetty monissa tutkimuksissa myös hengitystieinfektioihin, allergiseen nuhaan, atooppiseen ihottumaan ja yleisoireisiin, kuten väsymykseen, pahoinvointiin ja päänsärkyyn.

Jos koulu tai päiväkoti ei muuten ryhdy korjaamaan ongelmaa, Tuula Putus kannustaa vanhempia aktiivisuuteen. Kun riittävän moni vanhempi lyöttäytyy yhteen, alkaa tapahtua.

– Vanhempainyhdistys voi esimerkiksi teettää itse oppilaille oirekyselyn. Sen kustannus on pikkuraha verrattuna siihen, että yksittäisiä lapsia lähetetään erikoislääkärille.

Meidän Perhe 3/2018

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla