Samaen perhe kasvoi joulukuussa pienellä tyttärellä. Samae haluaa olla osallistuva isä, joka on mukana kaikessa arjessa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Samaen perhe kasvoi joulukuussa pienellä tyttärellä. Samae haluaa olla osallistuva isä, joka on mukana kaikessa arjessa. Kuva: Piia Arnould

Nuori Samae Koskinen suunnitteli sterilisaatiota ja vapaaehtoista lapsettomuutta. Nyt 40-vuotiaana hän iloitsee, että valitsi toisin.

Jos pystyisin yhden sielun säästämään kärsimyksiltäni, ajatteli nuori Samae Koskinen, joka ei missään tapauksessa halunnut lapsia.

– Ajattelin, että minun maailmantuskaani auttaa snip & tie eli siementiehyet säppiin, nykyinen kahden lapsen isä sanoo ja virnistää.

Samaen, 40, esikoinen Klaus täytti hiljattain kuusi, ja kuopus Kylli syntyi vähän ennen joulua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen tosi iloinen, että kortti tuli käännettyä. Henkilökohtaisella tasolla se tarkoittaa, että sain napattua pään ulos omasta ahterista. Enää kaikki ei pyöri oman itseni ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kävin terapiassa, jotta voisin luoda lapselleni hyvän itsetunnon”

Esikoisen syntymä kuusi vuotta sitten oli mullistava kokemus, sillä nuorena aikuisena Samae oli pelännyt lapsia. Ei nyt kauhean vakavasti, mutta pelkäsi kuitenkin.

– Olen pelännyt lapsia, koska olen ajatellut, että he jotenkin paljastavat, ettei minulla ole heihin mitään auktoriteettia ja ettei minusta olekaan mihinkään. Raakuudessaan lapset ovat mahtavia aistimaan ihmisten ominaispiirteitä. He voivat romuttaa koko maailmasi sekunnissa.

Kun hän odotti vaimonsa Hennan kanssa esikoistaan, Samae ajatteli ensin, ettei osaa olla vanhempi ollenkaan. Hän meni ennen lapsen syntymää terapiaan puhumaan peloistaan, siitä, että hänestä tulee surkea vanhempi omalle lapselleen.

– Aika pitkiä monologeja siellä kävin, kun ymmärsin tilanteen vakavuuden. Halusin käydä siellä läpi sitä, että minun tehtäväni on valmistaa lasta kohtaamaan elämässä erilaisia asioita ja luomaan hänelle hyvä itsetunto, jotta hänellä on pelimerkkejä käsitellä elämää.

Lue Samaen koko haastattelu Meidän Perheen numerosta 6/2019 tai digilehdestä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla