Jos mieli jää askartelemaan suremattoman sektiosurun parissa, ei välttämättä pysty olemaan täysin läsnä vauvan kanssa. Kuva: iStockphoto
Jos mieli jää askartelemaan suremattoman sektiosurun parissa, ei välttämättä pysty olemaan täysin läsnä vauvan kanssa. Kuva: iStockphoto

Erityisesti suunnittelematon sektio aiheuttaa usein ristiriitaisia tunteita. Helpotusta siitä, että kaikki meni hyvin, mutta myös pettymyksen tunteita.

Raskauksiin ja synnytyksiin erikoistunut psykologi Riikka Toivanen tietää, että erityisesti suunnittelematon sektio aiheuttaa usein ristiriitaisia tunteita.

– Vaikka useimmat tuntevat isoa helpotusta siitä, että asiat ratkeavat vaaratilanteesta huolimatta, osalle tulee myös pettymyksen tunteita.

Kun Vauva-lehti teki syksyllä nettikyselyyn sektiolla synnyttäneille, moni vastannut kertoi, että pettymyksen aiheutti se, että oma keho ei toiminutkaan kuten ”olisi pitänyt”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Synnytys ei ole juttu, joka pitäisi osata. Silti tällaisia tuntemuksia saattaa tulla, Toivanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sektio voi tuntua ahdistavalta kokemukselta myös siksi, että leikkauspöydällä synnyttäjä on aktiivisen toimijan sijaan toiminnan kohteena. Roolinvaihdos saattaa olla haastava.

Toivasen mukaan kaivelemaan jäänyt synnytyskokemus on aina hyvä käsitellä ammattilaisen kanssa.

– Mieli jää helposti askartelemaan suremattoman surun parissa. Silloin ei välttämättä pysty olemaan täysin läsnä tässä hetkessä vauvan kanssa, ja kiintymyssuhteen käynnistyminen voi hidastua.

Sektio voi tuntua ahdistavalta kokemukselta myös siksi, että leikkauspöydällä synnyttäjä on aktiivisen toimijan sijaan toiminnan kohteena.

Jos sektio tuntuu pettymykseltä tai synnytyksen kulku jäi vaivaamaan mieltä, apua saa, kun ottaa asian puheeksi neuvolassa.

  • Vastaanotolla on mahdollista saada lähete neuvolapsykologille, jonka kanssa pettymystä ja pelkoja voi käsitellä.
  • Jos olet uudelleen raskaana ja sektio vaivaa henkisesti, voit pyytää lähetettä synnytyssairaalan pelkopoliknikalle.
  • Yhteyttä voi ottaa myös omaan synnytyssairaalaan. Sairaalan henkilökunnan kanssa voi pyytää keskustelua, jossa synnytyksen kulku käydään läpi potilaskertomuksen merkintöjen avulla.
  • Keskustelussa saa usein yksityiskohtaista tietoa siitä, miksi asiat menivät kuten menivät. Tieto voi auttaa jäsentämään pettymyksen tunnetta, kun itselle tehdyt toimenpiteet saavat tarkan selityksen.

Asiantuntijana psykologi Riikka Toivanen Psykoterapiapalvelu Tunnetilasta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla