Kuinka perhe voisi ymmärtää, että äitikin tarvitsee lepoa ja palautumista, jos äiti ei koskaan puhu tarpeistaan ääneen, kouluttaja ja kirjailija Taina Laane muistuttaa.
Kuinka perhe voisi ymmärtää, että äitikin tarvitsee lepoa ja palautumista, jos äiti ei koskaan puhu tarpeistaan ääneen, kouluttaja ja kirjailija Taina Laane muistuttaa.

Suorittaminen varastaa äideiltä elämänilon, sanoo kouluttaja ja kirjailija Taina Laane. Kaksi taitoa auttavat nauttimaan arjesta.

Kouluttaja ja kirjailija Taina Laanen perheessä yksi lause on tasoittanut arkea paljon. Erityisen tärkeä se oli silloin, kun lapset olivat pieniä.

Kun Taina sanoo Mommy needs a break (äiti tarvitsee nyt tauon), kaksikielisen perheen lapset tietävät, että häntä ei saa tulla häiritsemään suljetun makuuhuoneenoven taakse. Myös puoliso terästäytyy: nyt on isän vuoro olla lasten käytettävissä.

Usein viisi tai kymmenen minuuttia riittää, sillä Laane on opetellut käyttämään sen tavalla, joka rauhoittaa hänen mielensä parhaiten. Hän tekee mindfulness-harjoituksen, ja huoneesta astuu ulos puolison sanoin uusi ihminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuussa ilmestyneessä kirjassaan Äidinhoitokirja (Kirjapaja) Laane rohkaisee äitejä sisällyttämään arkeensa elvyttäviä asioita, pieniä hetkiä, jolloin ei tarvitse saada aikaan mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äitien arki on uskomaton venymisen ja erilaisten tilanteiden vyyhti. Äidit ottavat kontolleen paljon tehtäviä, ja niitä myös sysätään heidän kontolleen. Suoritukset varastavat äideiltä sen elämänilon, johon heillä on oikeus, Laane sanoo.

Äidinhoitokirjan viesti on, että äiti ei voi antaa itsestään loputtomasti muille ilman että uupuu. Äitienkin pitäisi saada aidosti nauttia elämästään, ei vain sietää sitä. Laane hyödyntää kirjassa positiivista psykologiaa, ratkaisukeskeisyyttä, itsemyötätuntoa ja mindfulnessia.

Jotta arki olisi leppoisampaa, äitien kannattaa Laanen mielestä opetella kaksi tärkeää taitoa.

Sano suoraan, mitä tarvitset

Lasten tarpeiden ja omien tarpeiden kanssa tasapainottelu on vanhemmuuden vaativin ja monimutkaisin yhtälö, 12- ja 9-vuotiaden lasten äiti Laane toteaa. Omia tarpeitaan ei kuitenkaan voi lykätä loputtomasti.

– Omat tarpeet eivät mene pois. Mitä tarvitset itsellesi, jotta jaksat olla riittävän hyvä äiti, Laane kehottaa pohtimaan.

– Omat tarpeet kannattaa kertoa selvästi niin, että koko perhe ymmärtää ne. Vain jos niistä puhuu ääneen, ne voivat myös toteutua.

Jos ilo on kadonnut arjesta, äidiltä puuttuu kaksia asiaa, Laane sanoo. Ne ovat tila ja aika.

"Äitiys on niin monimutkainen homma, että sitä on mahdoton saada menemään putkeen joka suhteessa."

Suorittajan mielessä ei ole tilaa muulle kuin hengästyttävälle pitäisi tätä ja pitäisi tuota -listalle, joka vie ilon tekemisestä ja olemisesta. Vaatimukset itseä kohtaan voivat olla keskenään ristiriitaisiakin, varsinkin jos yrittää kovasti olla ”sellainen äiti kuin pitää”.

Tällöin on tärkeää ottaa aikaa sille, että miettii, millainen elämäntapa ja arki juuri omalle perheelle sopii ja millainen äiti oikeasti haluaa olla.

– Äitiys on niin monimutkainen homma, että sitä on mahdoton saada menemään putkeen joka suhteessa. Tietty kompromissi on väistämätön. Jos tätä vastaan taistelee, häviää, ja ilo katoaa.

Ensimmäinen askel kohti muutosta on antaa itselleen lupa väsyä.

Viikonlopuksi mökille tai yksin leffaan

Jos omista tarpeista puhuminen tuntuu vaikealta, sitä voi helpottaa perhepalaveri, jossa jokainen perheenjäsen saa kertoa, mikä hänen mielestään tuo hyvää oloa ja jaksamista arkeen. Yhdessä kannattaa puhua siitä, että jokaisella on oikeus levätä ja palautua – äidilläkin.

– Miten lapset voisivat oppia sen, jos näkevät vanhempien ja vain tekevän ja tekevän, Laane kysyy.

Kun kaikkien toiveet rentoutumisen ja lepäämisen tavoista on kirjattu ylös, niihin on helppo palata myöhemmin ja kertoa, että nyt on sellainen hetki, että tarvitsen sen viikonlopun yksin mökillä tai oman leffaillan. Laane sanoo omasta kokemuksesta, että perhe-elämästä tulee sujuvampaa, kun äitikin osaa ottaa omaa aikaa. Kuormittuneena murisevan äidin tunnelma tarttuu helposti koko perheeseen.

– Myötätuntoa itseään kohtaan voi harjoitella miettimällä, mitä sanoisi äitiystävälleen samassa elämäntilanteessa. Ehkä toteaisi, että sinulla on nyt tosi rankkaa, pystyisitkö pyytämään apua, nukkumaan enemmän tai ottamaan lomapäivän?

Älä arvota, vaan elä arkeasi

Vastalääke väsymiseen on myös luopua alituisesta oman arkensa arvottamisesta. Taina Laane toteaa, että mielemme arvostelee jatkuvasti ja vertaa asioita toisiinsa: Hyvä päivä. Huono päivä. Hyvä äiti. Huono äiti. Sotkuinen eteinen. Siisti eteinen. 

– Tehtävämme ei kuitenkaan ole jatkuvasti arvostella arkeamme ja verrata sitä muihin. Tehtävämme on elää sitä.

On tärkeää nähdä sekin, missä asioissa on onnistunut vanhempana.

Arvottamattomuutta voi harjoitella vaihtamalla sen hetkeksi havainnointiin: Harmaa taivas. Vihreä auto. Hiekanjyviä portaikossa. Eteisessä kasa kenkiä, reppuja ja käsineitä. Asiat voi huomata mutta antaa niiden olla, reagoimatta tai vertaamatta. Arvostelevaan ajatusmyllyyn tulee tilaa katsoa asioita toisin: Eteisessä on kaaos, mutta antaa olla. Nyt on näin, ja sekamelska kertoo mukavasta, menevästä arjestamme.

Mieli luo suorituspaineita, joten hyvän huomaamista on tarpeen harjoitella. On tärkeää nähdä sekin, missä asioissa on onnistunut vanhempana. Tätä voi myös kysyä lapselta: mistä tykkäät minussa ja meidän arjessamme?

– Kiitollisuus ja kiittäminen auttavat kääntämän näkökulman siihen, mitä olen tänäänkin osannut, muistanut ja hoitanut, jotta arkemme sujuu.

Kun hetkittäin tavoittaa tunteen, että riitän itselleni tällaisena ja juuri nyt en vaadi itseltäni mitään, nämä hetket lisääntyvät vähitellen.

– Kun rakentelee palapeliä lapsen kanssa tai katsoo televisiota sohvalla koko perheen kanssa, huomaa, että kaikki on ihan hyvin juuri nyt. Nämä hetket vievät valtaa ajatuksilta, jotka sanovat, että tee enemmän, ole parempi.

Myös lasten hassutteluun ja höpsöttelyyn mukaan meneminen ja yhdessä nauraminen murtavat tehokkaasti suorittamisen kehää. Iloa ei voi pakottaa, Taina Laane sanoo, mutta kun sallii itselleen kaikenlaiset tunteet, ilon on mahdollista nousta takaisin pintaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla