Etäisä on valmiimpi satsaamaan lapseen, joka näyttää häneltä. Kuva: iStockphoto
Etäisä on valmiimpi satsaamaan lapseen, joka näyttää häneltä. Kuva: iStockphoto

Lapsen ulkonäkö vaikuttaa siihen, miten etäisä osallistuu lapsen elämään, Binghamtonin yliopiston tuore tutkimus kertoo.

Binghamton yliopiston professori Solomon Polachek ja hänen kollegansa Marlon Tracey tutkivat Fragile Families and Child Wellbeing (FFCW) -aineistoa, joka kokoaa yhteen yli seitsemänsadan yhden vanhemman perheen tietoja. Tutkimuksen tulos osoittaa, että isältään näyttävät lapset viettävät etäisänsä kanssa noin 2,5 päivää kuukaudessa enemmän kuin ne lapset, jotka eivät ole isänsä näköisiä.

Tutkimus kertoi muutakin: isän osallistuminen lapsen elämään näkyy myös lapsen terveydentilassa. Lapset, jotka näyttävät isältään, ovat terveempiä yhden vuoden iässä.

– Isät, jotka kokevat lapsensa näyttävän itseltään, ovat varmempia omasta isyydestään, ja siksi valmiita viettämään enemmän aikaa lapsen kanssa, Polachek kertoo ScienceDailyn artikkelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isän läsnäolo lapsen elämässä on toki muutenkin mainio juttu: Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että hoivaava ja leikkivä isä edistää lapsen kielellistä ja älyllistä kehitystä. Isien osallistuminen ehkäisee masennusta ja poikien käytöshäiriöitä sekä vahvistaa tyttöjen itsetuntoa. Osallistuvien isien lapset tulevat myöhemmin paremmin toimeen myös kaveriporukassa. Ja kun isä hoitaa lasta, mahdollinen parisuhdekin voi paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useammasta kiintymyssuhteesta on tutkimusten mukaan ylipäätään hyötyä lapsen kehitykselle. Vauva kokee olevansa rakastettu, kun hänen ympärillään on enemmän kuin yksi aikuinen, joka iloitsee ja välittää hänestä.

Toisen tutkimuksen mukaan isän läsnäoloa lapsen elämässä ennustaa myös se, millaisia muutoksia isän stressihormonin eli kortisolin tasoissa tapahtuu vauvan ensipäivinä. Osalla isistä kortisoliarvot nousevat, kun he pitävät vastasyntynyttä sylissään. Juuri nämä miehet osallistuvat enemmän vauvan hoitoon: mitä enemmän hormonitasot muuttuvat, sitä osallistuvampi isä on.

Oli syy osallistumiseen sitten hormoneissa tai lapsen ja isän yhtenevässä ulkonäössä, se kannattaa myös isän itsensä kannalta: Tutkija Reija Klemetti kertoo Helsingin Sanomissa, että vanhemmuudesta puhutaan usein taakkana ja pikkulapsivaihetta saatetaan kauhistella, mutta tutkimusten mukaan isät ovat erittäin tyytyväisiä omaan elämäänsä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla