Olenko nyt ollut kiltti? Lastenpsykiatri kehottaa miettimään, onko uhkailu lahjattomalla joululla paras tapa opettaa lapselle riitojen ratkomista. Kuva: iStockphotos
Olenko nyt ollut kiltti? Lastenpsykiatri kehottaa miettimään, onko uhkailu lahjattomalla joululla paras tapa opettaa lapselle riitojen ratkomista. Kuva: iStockphotos

Janna Rantalan mukaan kuukauden kiltteys voi tuntua lapsesta koeajalta, joka aiheuttaa hänelle hurjasti paineita.

Joulupukki tuo kilteille lapsille paljon lahjoja. Jos on ilkeä toiselle tai puhuu rumia menettää paketin. Joulupukin tontut kurkkivat ikkunoista ja kuuntelevat lähistöllä tarkoilla korvillaan.

Moni Vauva.fin kyselyyn vastanneista vanhemmista kertoo, että he puhuvat lapsilleen pukin tuovan lahjoja lasten kiltteyden perusteella. Eräs vanhempi kuvailee lapselle perheen aikuisten olevan joulupukin apulaisia, jotka kertovat pukille, onko lapsi käyttäytynyt hyvin vai huonosti.

Lastenpsykiatri Janna Rantalan mielestä vanhemmat saattavat mieltää joulupukilla kiristämisen käteväksi kasvatuskeinoksi. Lapselle pelko siitä, että lahjoja ei tänä vuonna tipukaan, on kuitenkin totista totta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rantala listaa kolme syytä, miksi pukilla uhkailu ei kannata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Uhkailu on epäreilua

– Jos lapsi on niin pieni, että hän tosiaan uskoo joulupukkiin, on lahjoilla kiristäminen pahimmillaan lapsen kiusaamista, Rantala sanoo.

Epäreilun tilanteesta tekee lapsen ikä. Usein joulupukista kerrotaan taaperoille ja päiväkoti-ikäisille, ja he saattavat uskoa tähän taianomaiseen olentoon täysillä. Pienet lapset eivät vielä välttämättä ymmärrä, että kaikki mitä vanhemmat heille sanovat, ei ole totta. 

Myös ajatus siitä, että joku perheen ulkopuolinen henkilö tarkkailee lasta ja tämän käytöstä, voi olla lapselle hyvin pelottavaa.

Vanhemman kannattaa aina miettiä, voisiko tilanteen ratkaista uhkailun sijaan muilla keinoilla, Rantala kehottaa.

2. Älä vaadi lapselta liikaa

Lapsi ei tiedä, mitä kilttinä oleminen tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä, että lapsi syö ruokansa loppuun? Vai kenties sitä, että hän kiittää kun nousee ruokapöydästä? Lapsen normaalit uhma- ja väsymyskohtaukset saatetaan helposti mieltää tuhmaksi käytökseksi, vaikka todellisuudessa ne kuuluvat lapsen kasvuun ja kehitykseen.

– Jos kiltti tarkoittaa sitä, että lapsi ei saisi yhtään kiukutella, lapselle ei jää paljoa liikkumavaraa, Rantala kertoo.

Rantalan mukaan lapselle tulee asettaa selkeitä tavoitteita, ja aikuisen tehtävä on auttaa häntä pääsemään näihin tavoitteisiin. Kilttinä oleminen kuukauden ajan ei ole riittävän konkreettinen tavoite. 

– Se, että pitää yrittää olla kuukauden verran ikään kuin koeajalla, voi aiheuttaa lapselle todella kovia paineita, Rantala huomauttaa.

3. Ratkaise riidat itse, älä joulupukin avulla

Kun lapsen kanssa on tapellut puoli tuntia vaikka kurahousujen pukemisesta, voi tuntua helpolta uhata häntä lahjattomalla joululla ja joulupukille kertomisella. 

– Useimmiten vanhempi vetää mukaan kolmannen osapuolen siinä vaiheessa, kun ei enää kestä tilanteen tuomaa painetta, Rantala kertoo.

Esimerkiksi jos isä on lapsen kanssa kotona ja lapsi kiukuttelee, isä saattaa uhata kertovansa lapsen äidille tämän käytöksestä. Joulun alla kolmas osapuoli on monessa perheessä joulupukki, jonka kerrotaan unohtavan lapsen lahjalistalta. Pelon vuoksi lapsi suostuu lopulta toimimaan vanhempiensa toiveiden mukaan. 

Rantala vinkkaa miettimään tilannetta seuraavan kerran käänteisesti.

– Mitä jos tilanteeseen toisi seuraavan kerran jonkun hyväksyvän osapuolen: jonkun, joka on aikuisen puolella, eikä suinkaan lasta vastaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla