– On ymmärrettävää, että perheen ainoana aikuisena Eeva haluaa jakaa kasvatuksellisia asioita jonkun kanssa, Outi miettii. Kuva: Jesse Karjalainen
– On ymmärrettävää, että perheen ainoana aikuisena Eeva haluaa jakaa kasvatuksellisia asioita jonkun kanssa, Outi miettii. Kuva: Jesse Karjalainen

Eevan, 29, vanhemmat ovat osallistuvia isovanhempia, ja toimivat lisäksi vuoroviikonloppuisin tukiperheenä.

Milja, 10, ja Jasper, 3, viettävät mummolassa vähintään yhden viikonlopun kuukaudessa, jotta Eeva-äiti saa välillä omaa aikaa. Outi, 57, ja Aimo, 60, ottavat lapsenlapset vastaan mielellään. He toimivat vuoroviikonloppuisin tukiperheenä myös kymmenelle lapselle, joiden omat isovanhemmat eivät syystä tai toisesta voi osallistua niin paljon perheen elämään.

– Milja ja Jasper menevät mielellään mummolaan, koska siellä on aina kavereita, Eeva kertoo.

Kun Milja syntyi, Eeva turvautui parikymppisenä yksinhuoltajana paljon äitiinsä, koska ei voinut jakaa huoliaan toisen aikuisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Äiti on edelleen tärkein luottohenkilöni. Soittelemme lähes päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isovanhemmat hoitivat Miljaa myös Jasperin syntymän jälkeen, kun Eeva joutui viettämään useamman viikon sairaalassa vauvan rytmihäiriöiden takia. Vaikeassa tilanteessa Eeva pystyi luottamaan siihen, että esikoisella oli hyvä olla isovanhempien hoidossa. Sairaalajakson jälkeen koko perhe asui pari kuukautta mummolassa, koska Eeva pelkäsi vauvan rytmihäiriöiden uusiutuvan.

”Äiti pystyy suhtautumaan asioihin neutraalimmin.”

Sittemmin Outi on ollut Eevan tukena koulupalavereissa, kun Miljalla ekaluokalla todettiin oppimisvaikeuksia.

– Halusin äidin mukaan, koska hänellä on kokemusta koulupalavereista ja erityisopetusjärjestelyistä ja hän pystyi suhtautumaan asioihin minua neutraalimmin, Eeva kertoo.

Eevan mielestä äidille on helppo kertoa vaikeistakin tunteista ja ajatuksista, sillä Outilla on pitkä kokemus sijais- ja tukivanhempana eikä hän yleensä hätkähdä mistään.

– Olen välillä toiminut puhelimitse myös sovittelijana, jos Miljalla ja Eevalla on erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, pitääkö kouluun laittaa toppahousut tai minkä verran saa olla puhelimella, Outi kertoo.

Aimo-pappa huolehtii sekä lapsenlasten että tukilasten ulkoilusta ja liikunnasta. Papan kanssa lapset pelaavat jääkiekkoa ja jalkapalloa, ajavat peräkärryllä puita tai tekevät yhdessä pihahommia.

Ja kun Aimo on työmatkoilla, Eeva menee yhdessä Miljan ja Jasperin kanssa mummolaan auttamaan Outia tukilasten hoidossa.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla