Tuleva hammaslääkäri, kenties? Kuva: iStockphoto.
Tuleva hammaslääkäri, kenties? Kuva: iStockphoto.

Joulukuu on kuukausista juhlavin – varsinkin, jos joulun lisäksi saa viettää samassa kuussa myös syntymäpäiviään.

Vanhemmat ovat huolissaan, kuinka loppuvuodesta syntyneet pärjäävät luokan tai ryhmän nuorimmaisinä. Valtion talouden tutkimuskeskuksessa VATTin tutkimuksessa selvisikin, että loppuvuodesta syntyneet voivat tarvita enemmän erityistukea tai he saavat sitä, koska nuoruudesta johtuva epäkypsä käytös nähdään tuen tarpeena.

Myös lastenneurologian erikoislääkäri Harri Arikka kertoo Turun Sanomien haastattelussa, että loppuvuodesta syntyneet lapset ovat Suomessa räikeän eriarvoisessa asemassa koulussa. Arikka huomauttaa, että alkuvuonna syntyneellä on 6–12 kuukauden ikäetu suhteessa loppuvuonna syntyneeseen, mikä tarkoittaa kasvuiässä valtavaa etulyöntiasemaa sekä fyysisellä että henkisellä puolella.

Listasimme 7 asiaa, jotka loppuvuodesta syntyneille ovat ominaisia

1. Amerikkalaistutkijat ovat todenneet, että kalenteriviikon 41 jälkeen (eli noin lokakuun puolivälissä tai myöhemmin) syntyneillä lapsilla on paremmat kognitiiviset taidot kuin sitä ennen syntyneet lapset. Tämä tarkoittaa, että he oppivat ja ymmärtävät asioita nopeammin. The National Bureau of Economic Research on tutkimuksessaan selvittänyt, että juurikin luokan nuorimmaiset tulevat pärjäämään jopa muita paremmin työelämässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Joulukuussa syntyneistä valmistuu eniten hammaslääkäreitä, The Guardian kertoo. Toisaalta jääkiekkourasta taas loppuvuonna syntyneiden on turha haaveilla: Vuoden ensimmäisellä puoliskolla syntyneiden pelaajien osuus Jääkiekkoliiton Pohjola-leirillä oli esimerkiksi vuosina 2000–2003 yli 70 prosenttia. Vaikutukset heijastuvat SM-liigaan asti, sillä esimerkiksi HIFK:n ensi kauden 30 sopimuspelaajasta 20 on syntynyt alkuvuodesta, Turun Sanomat kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Marras-joulukuussa syntyy eniten vasenkätisiä ihmisiäWienin yliopiston tutkimuksen mukaan.

4. Joulukuussa syntyneet ovat todennäköisesti aamuihmisiä, espanjalais-italialainen yliopistotutkimus väittää. Toisaalta on myös tutkittu, että talvella syntyneet nukahtavat muita nopeammin iltaisin.

5. Haluatko elää yli sata vuotta? Amerikkalaistutkimuksen mukaan joulukuussa syntyneillä on suurempi todennäköisyys pitkäikäisyyteen kuin muilla.

6. Vuoden lopulla syntyneet lapset päätyvät ennenaikaiselle eläkkeelle useammin kuin muut ja tarvitsevat useammin sosiaaliturvaa, ilmenee ruotsalaistutkimuksesta.

7. Talvella syntyneet ovat paremmalla tuulella, eivätkä niin taipuvaisia olemaan ärtyisiä kuin muina vuodenaikoina syntyneet. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla