Vauva-arjessa äänikirja on hyvä vaihtoehto fyysisen kirjan rinnalle. Äänikirjaa voi kuunnella vaikka vauvan nukkuessa – ja lepuuttaa samalla itsekin silmiä. Kuva: iStock
Vauva-arjessa äänikirja on hyvä vaihtoehto fyysisen kirjan rinnalle. Äänikirjaa voi kuunnella vaikka vauvan nukkuessa – ja lepuuttaa samalla itsekin silmiä. Kuva: iStock

Lukeminen auttaa jaksamaan vauva-arjen haasteita. Aivotutkija Minna Huotilainen neuvoo kolme keinoa nipistää aikaa lukemiselle – jaa jutun lopussa omat vinkkisi. 

Tuntuuko, että vauvan synnyttyä oma pää on täynnä mössöä eikä mikään jää mieleen? Helposti tulee ajatelleeksi, että rentoutuakseen kunnolla on lähdettävä joogastudiolle tai metsään meditoimaan. Yksi parhaista keinoista on kuitenkin yllättävän lähellä.

Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen vinkkaa, että tuoreen äidin kannattaa tarttua kirjaan.

Tämä ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen silloin, kun arki on vauvan kanssa sähellystä ja yöt rikkonaisia, mutta lukeminen auttaa sekä kehoa että mieltä palautumaan. Se myös rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyä – eli hälventää vauvavuoden sumua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lukeminen on halvin ja helpoin tapa palautua, sanoo Huotilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukemisen aikaansaamat positiiviset muutokset näkyvät heti.

– Lukiessa pulssi ja verenpaine laskevat. Kun ihminen rentoutuu, myös immuunipuolustus aktivoituu, Huotilainen kertoo.

Palautuminen ei tapahdu automaattisesti, vaan avuksi tarvitaan jokin työkalu, kuten lukuhetki.

Some ei rentouta samaan tapaan kuin lukeminen

Varsinkin pienten lasten vanhempana saattaa huomata, että lukeminen ei enää suju ja kirjaan on vaikeaa tarttua. Huotilaisen mukaan tämä on selkeä merkki siitä, että keskittymiskyky ei ole enää ennallaan.

Erityisesti ruuhkavuosia elävät vanhemmat kokevat arjessaan keskeytyksiä jatkuvasti, joten ei ihmekään jos keskittymiskyky rakoilee. Jos tämä kuulostaa tutulta, Huotilainen kehottaa pohtimaan, ovatko päivät liian hektisiä ja olisiko jossain sellainen kohta, jossa voisi rauhoittua.

Päivittäinen rentoutumishetki kirjan parissa ei vaikuta ainoastaan kuluvan päivän vireystilaan, vaan myös tulevaan yöhön.

Jos päivällä ei rentoudu, yöunien laatu heikkenee. 

– Jos ei rentoudu päivän aikana ollenkaan, yöunien laatu heikkenee, Huotilainen kertoo.

Moni saattaa ajatella, että Facebookin tai Instagramin selaaminen rentouttaa, sillä se tarjoaa näennäisesti rauhallisen hetken, jolloin ei keskity mihinkään muuhun. Huotilainen kuitenkin muistuttaa, että sosiaalista mediaa ei ole suunniteltu rentouttamaan vaan koukuttamaan.

– Vaikka oma uutisvirta koostuisi pelkästään ystävien kirjoittamista päivityksistä, sekin kuormittaa aivoja.

Lukeminen auttaa kasvamaan vanhempana

Lukeminen voi myös tarjota uusia näkökulmia vanhemmuuteen.

– Erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla joudumme miettimään paljon omaa perhekäsitystämme. Sitä voi pohtia kumppanin tai ystävien kanssa ääneen, mutta toinen hyvä tapa on kohdata erilaisia perhetilanteita ja -malleja kirjallisuuden maailmassa, Huotilainen vinkkaa.

Niin ja vanhemman lukuharrastuksesta on hyötyä myös lapselle.

Varsinkin isän lukemisen on todettu vaikuttavan poikien innokkuuteen hakeutua kirjojen pariin.

Lukemisen voi aloittaa pitkän tauon jälkeen siten, että etsii luettavaa joka koskettaa omaa elämää. Huotilaisen mielestä lastenkirjaan voi tarttua myös aikuinen: erityisesti, jos omasta lukuharrastuksesta on vierähtänyt jo vuosia.

Eikö aika riitä lukemiseen? Kokeile näitä:

Aloita kevyesti. Jos tuntuu, että aika ja aivokapasiteetti eivät vauvavuoden aikana riitä pitkien romaanien lukemiseen, aloita novellikokoelmista. Kirjan laadulla ei ole rentoutumisen kannalta merkitystä: chick lit ja sotaromaani ajavat saman asian.

Äänikirjat mukaan. Samaa kirjaa voi lukea monella tavalla. Imettäessä tai kotitöitä tehdessä toimii äänikirja, ja iltaisin ennen nukkumaanmenoa voi lukea fyysistä kirjaa. Äänikirja ei tuo rentoutusta ihan yhtä hyvin kuin fyysinen kirja, mutta toisaalta äänikirjaa kuunnellessa voi samalla liikkua. Ja myös liikkuminen palauttaa elimistöä stressitilasta.

Vauvallekin voi lukea. Onko sinulla kesken mehukas kirja, jota et malttaisi laskea käsistäsi? Kokeile kirjan lukemista ääneen vauvalle. Alle vuoden ikäinen vauva ei ymmärrä hänelle luettuja sanoja vaan keskittyy kuuntelemaan erilaisia äänenpainoja. Lukuhetkessä vauvan kanssa tärkeintä on vuorovaikutus.

Vinkit jakoon! Miten sinä nipistät aikaa lukemiselle lapsiperhearjessa?

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla