Helsinkiläisen päiväkodin tiloja vuodelta 2014. Kuva on arkistokuva. Kuva: Rio Gandara / HS
Helsinkiläisen päiväkodin tiloja vuodelta 2014. Kuva on arkistokuva. Kuva: Rio Gandara / HS

”Vuoden ikäisiin suhtaudutaan penseästi”, kirjoittaa esikoistaan kotona hoitava äiti päiväkodeista.

Akateemisesti koulutettu uraäiti palaisi mielellään hyväpalkkaiseen työhönsä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Äiti kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla, että lapselle ei ole saatavilla riittävän laadukasta varhaiskasvatusta.

Nimimerkillä KTM-äiti kirjoittava äiti avaa kirjoituksessaan laajasti pienten lasten päivähoitoon liittyviä ristitiriitoja: Äitejä kannustetaan palaamaan työelämään nopeasti mutta päivähoitopaikoista on monilla alueilla pulaa. Lisäksi hoitoryhmät ovat niin isoja, ettei päiväkotikaan suosittele hoitoa pienille.

”Hoitovapaa päättyy useimmiten lapsen ollessa noin yhdeksän kuukauden ikäinen, mutta käytännössä harva päiväkoti suostuu ottamaan hoitoon alle yksivuotiaan”, äiti kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äiti kuvailee, että vuoden ikäisiinkin suhtaudutaan ”penseästi”. Yksityisen päiväkodin työntekijä on kertonut äidille, että yksivuotiaita otetaan mahdollisimman vähän, koska he ovat niin työläitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kaupungin päiväkodin johtaja puolestaan totesi kysyttäessä, ettei suosittele päivähoitoa alle kolmevuotiaille. Olisin valmis myös perustamaan itse yksityisen hoitoringin ja palkkaamaan lapsille hoitajan kotiini, mutta hoitajista on huutava pula”, äiti kirjoittaa.

Kirjoituksessa äiti kertoo myös, että hän ei usko yksivuotiaansa tarvitsevan ”korkeakoulutettua pedagogiikan ammattilaista ja tarkkaa lukujärjestystä vaan pysyvyyttä ja turvallista aikuista, jolla on aikaa vastata hänen perustarpeisiinsa.”

Tilanteen takia kirjoittaja tulee hoitamaan lastaan kotona, kunnes tämä on noin puolitoistavuotias. Puolison jääminen kotiin ei ole vaihtoehto, koska hänen työssään miesten perhevapaiden käyttöä ei katsota hyvällä. Kirjoittaja laskee myös, että menetettyinä verotuloina ratkaisu tulee yhteiskunnalle kalliiksi: naisen kuukausipalkasta tulisi verotuloja noin 2 000 euroa kuukaudessa.

Keskustele ja kommentoi alle: Millaisia ajatuksia sinulla on päivähoidon laadusta ja sopivasta aloitusajasta? 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla