Selittämättömästi itkevän vauvan vanhemmalla on valtava tarve löytää itkulle syy ja saada lapsen oloa helpotettua. Kuva: iStockphoto.
Selittämättömästi itkevän vauvan vanhemmalla on valtava tarve löytää itkulle syy ja saada lapsen oloa helpotettua. Kuva: iStockphoto.

Itkeekö vauva selittämättömästä syystä? Happiest Baby -menetelmä tuudittaa vauvan kohdunkaltaiseen olotilaan.

Terveen, mutta itkuisen vauvan vanhemmalla on valtava tarve löytää itkulle syy ja saada lapsen oloa helpotettua. Usein vanhempi saa neuvolassa kuulla, että odotelkaa, itkuisuus menee kyllä ohi. Mutta vanhemmalle tuo neuvo voi olla ahdistava: enkö voi tehdä mitään, kun oman lapsen olo on tukala?

Kätilö, terveydenhoitaja ja kätilötyön lehtori sekä kolmen lapsen äiti Elina Botha on tuonut Suomeen Happiest Baby -menetelmän, jonka viiden kohdan metodilla selittämättömästi itkevä, alle kolmekuinen vauva saadaan rauhoitettua.

– Kun otan itkevän vauvan ”käsittelyyn”, Happiest Baby toimii aina. Ja hyvä uutinen on, että menetelmän voi oppia kuka tahansa. Toivon, että tästä olisi apua kaikille itkeville vauvoille, Botha kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauva kaipaa kohtuun

Happiest Baby on jo kymmeniä vuosia vanha vauvan rahoittelumenetelmä, ja sen on kehittänyt alun perin amerikkalainen lastenlääkäri Harvey Karp.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Karpin perusteesi on, että vauva on maailman onnellisin ihminen kohdussa, mutta ”joutuu” syntymään kolme kuukautta liian aikaisin ja voi olla siksi hyvin itkuinen ensimmäiset elinkuukaudet, Botha kertoo.

Vanhempi voi helpottaa vauvan kohtuikävää luomalla kohtua muistuttavat olosuhteet.

Vanhempi voi auttaa tätä kohtuikävää luomalla vauvalle sopivat olosuhteet. Vauva kaipaa kohdusta muistuttavaa stimulaatiota rauhoittuakseen.

Botha kertoo, että Happiest Baby -menetelmä toimii kahden viikon ikäisestä noin kolme–neljä kuukautta vanhoihin vauvoihin. Ennen kahden viikon ikää vauvat ovat yleensä rauhallisia, he nukkuvat ja syövät. Neljän ikäkuukauden jälkeen selittämätön itkuisuus usein loppuu.

Kaikenikäisillä vauvoilla perustarpeiden pitää tietysti olla hoidettu aina ensin, ettei itku johdu esimerkiksi nälästä tai märästä vaipasta.

– Aina, jos vauva on selittämättömästi itkuinen eikä rauhoitu, kannattaa selvittää voiko kyseessä olla allergia, kipu tai jokin sairaus. Happiest Baby ei ole vastaus sairauksiin, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Sairaus tai kipu vaatii lääkärin apua.

Botha kouluttaa menetelmää Tampereen ammattikorkeakoulussa vanhemmille ja ammattilaisille sekä tilauksesta ammattilaisille ympäri Suomea.

– Teen väitöstutkimusta menetelmästä. Tavoitteenani on tutkia, miten tämä vaikuttaa vanhemmuuteen. Erillisistä itkuisen vauvan rauhoittamismetodeista, kuten kapaloinnista, on olemassa tutkittua tietoa, mutta tällaista kombinaatiota on tutkittu vain vähän. Aikomukseni on avata metodia niin hyvin kuin pystyn ja tutkia sen toimivuutta ja vaikuttavuutta.

Elina Botha opettaa Happiest Baby -rauhoittamismenetelmää Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuva: E. Botha.
Elina Botha opettaa Happiest Baby -rauhoittamismenetelmää Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuva: E. Botha.

Menetelmä saa isän kukoistamaan

Botha on aikoinaan käyttänyt Happiest Baby menetelmää nuorimmalla lapsellaan. Hän kertoo, että varsinkin oman lapsen itku aiheutti hänessä ahdistusta ja pelon tunnetta. Botha ajattelee, että itkun ei tarvitse olla luokiteltu koliikiksi ollakseen vanhemmalle ahdistava kokemus. Jos vanhempi kokee, ettei saa omaa vauvaansa rauhoiteltua, se on ongelma.

– Kun törmäsin Happiest Babyyn odottaessani nuorinta lastani yli kymmenen vuotta sitten, päätin siltä istumalta tilata kaikki metodiin liiittyvät materiaalit.

”Koska minä hoidin imettämisen, miehen luonnolliseksi tehtäväksi tuli rauhoitella itkut.”

Vauvan itkuisuuteen oli tarjolla kaikenlaisia tippoja ja laitteita, mutta koska Happiest Baby perustuu vuorovaikutukseen vauvan kanssa, tuntui se heti oikealta.

– Meillä menetelmää käytti varsinkin mieheni: koska minä hoidin imettämisen, tuli hänen luonnolliseksi tehtäväkseen rauhoitella itkut.

Bothan mukaan isät oppivat menetelmän helposti ja heistä tulee mestareita ítkun rauhoittamisessa.

– Olen edelleen näkevinäni mieheni suhteessa kuopukseemme sellaista itsevarmaa suhtautumista: minä osaan sinua hoitaa ja tiedän mitä tarvitset.

Viiden kohdan rauhoittumismenetelmä

Happiest Baby perustuu viiden erilaisen rauhoittelumenetelmän kombinaatioon. 

  1. Kapalo: Itkunrauhoittelukapalo on erilainen kuin tavalliset kapalot.

  2. Asento: Rauhoittumisasento on jokaisella vauvalla yksilöllinen, tässä toimii tietynlainen kylki- tai sivuasento. Tämä ei ole nukkumisasento, sillä vauva nukkuu turvallisimmin selällään ilman löysiä peittoja päänsä lähellä.

  3. Suhinaääni eli white noise tai valkoinen kohina: Suhinaääni syventää unta. Se kannattaa ottaa käyttöön heti lapsen syntymän jälkeen ja kokeilla aluksi esimerkiksi viikon ajan. Tuloksia voi tulla hitaastikin. Äänen voi ladata vaikkapa appsina puhelimeen. Suhinaääni voi syventää myös aikuisten ja vanhempien lasten unta. Vinkki: jos on pitkä automatka tulossa, auton radiosta voi soittaa suhinaääntä, jolloin vauva nukkuu rauhallisemmin koko matkan.

  4. Liike: Happiest Baby menetelmässä käytettävä liike on erityisen hellä ja rauhoittava värinämäinen liike.

  5. Imeminen: Vauvan imemisen tarve on usein suurempi kuin syömisen tarve. Kun vauva on alle kaksiviikkoinen, on tärkeää että häntä imetetään vauvantahtisesti, eli aina kun hänellä on nälkä. Tämä edesauttaa myös maidontuotantoa. Tämän jälkeen vauvalle voidaan opettaa tutin imeminen avuksi itkuisuuteen, ilman että se vaikuttaa haitallisesti imetykseen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla