Kuvat
Shutterstock
Jos isä jää vauva-arjessa ulkopuoliseksi, se näkyy myös parisuhteessa.
Jos isä jää vauva-arjessa ulkopuoliseksi, se näkyy myös parisuhteessa.

Äidin symbioosi vauvan kanssa voi tuntua ihanalta. Mutta vauvakuplaan kannattaa jättää tilaa myös isän ja vauvan omalle ajalle.

Tuoreen äidin kannattaa osoittaa puolisolle, että luottaa tämän kykyihin vanhempana. Kun miehellä on tilaa kokea olevansa hyvä isä, rakkaus ja arvostus myös puolisoa kohtaan syvenee.

Tämä selviää yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa tarkkailtiin ensi kertaa isäksi tulleita. Tulosten mukaan vastasyntyneen hoitovastuun jakaminen vaikuttaa siihen, miten mies sitoutuu puolisoonsa ja vanhemmuuteensa. Erityisen tärkeää on se, miten äiti suhtautuu isän kykyyn ottaa vastuuta vauvasta.

Ohion valtionyliopiston tutkimukseen osallistui korkeasti koulutettuja pareja, joissa molemmat kumppaneista olivat olleet työelämässä ennen vauvan syntymää. Isiltä kysyttiin muun muassa arviota siitä, miten tiukasti äiti toimii isän ja vauvan suhteessa portinvartijana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat pohtivat etukäteen, suhtautuvatko isät heille tarjottuun vastuuseen vauvasta negatiivisesti ja saako se heidät kokemaan paineita. Näin ei ollut: kun portti isän ja vauvalle keskinäiselle suhteelle oli auki, sillä oli vain hyviä vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samasta asiasta puhuu psykologi ja perheneuvoja Helena Toppari Vauva.fin perheneuvolan jutussa. On tärkeää, että äiti osaa päästää irti vauvasta ja antaa tilaa vauvan ja isän suhteelle, vaikka se tuntuisikin äidistä haikealta tai loisi ulkopuolisuuden tunnetta.

– Isällä on taito höllentää äidin ja vauvan tiukkaa sidosta, vetää äitiä pois symbioosista, joka olisi äidille se helpoin ja ihanin paikka. Tätä ei pitäisi tulkita negatiivisesti, vaan siihen kannattaa suhtautua hyväntahtoisesti, Toppari sanoo.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla