Tärkeä hetki yhdessä isoveljen kanssa – imetys on ravintoa ja läheisyyttä. Kuva: Lotta Leino
Tärkeä hetki yhdessä isoveljen kanssa – imetys on ravintoa ja läheisyyttä. Kuva: Lotta Leino

Taaperoimetyksen ansiosta myös kaksosvauvojen imetys lähti lopulta sujumaan, Lotta Leino kertoo.

Terveisiä sohvalta! Siellä Lotta Leino, 25, nimittäin tänäänkin ison osan päivästään viettää. Neljän lapsen äiti imettää kolmea: rinnalla on viiden kuukauden ikäisten kaksosten lisäksi isoveli, 2 v 5 kk.

Kaikki eivät toki syö yhtä aikaa, koska rintoja on kuitenkin vain kaksi. 

Kaksosvauvat saavat ruokailla vauvantahtisesti, välillä tandemina (eli kumpikin yhtä aikaa) ja välillä erikseen. Isosisarus käy rinnalla muutaman kerran päivässä, välillä myös yhtä aikaa jomman kumman vauvan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En katso kelloa, vaan imetän tilanteen mukaan. Isosisarus ymmärtää jo, että silloin kun imetän vauvoja, ei ole hänen vuoronsa, Lotta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isosisaruksen yöimetyksen hän jätti loppuraskaudessa tarkoituksella pois, ettei öisin tarvitse syöttää kolmea.

”Ensin ajattelin, että korvikeruokinta on normi”

Lotankaan imetystaival ei ole ollut ongelmaton. Esikoistaan hän ei imettänyt juuri lainkaan.

Nyt viiden ja puolen vuoden ikäinen esikoinen syntyi sektiolla, ja Lotta sai nukutuksesta herättyään vauvan syliinsä vasta monta tuntia syntymän jälkeen. Imetys ei tuntunut tutulta ja luontevalta.

– Siihen mennessä olin nähnyt, että korvikeruokinta on normi. Sairaalasta tai neuvolastakaan en oikein saanut tukea.

Toisen lapsen odotusaikana Lotta liittyi Imetyksen tuen Facebook-ryhmään, ja kun lapsi syntyi alateitse, vauvan pääsi rinnalle heti synnytyssalissa. Silti toisenkaan lapsen imetys ei lähtenyt käyntiin ongelmitta. Imetys sattui, ja oikeaa otetta ei meinannut löytyä. Syyksi paljastui vauvan kireä kielijänne, jonka leikkaaminen auttoi.

Kun imetys alkoi sujua, siitä tuli tärkeää sekä äidille että pojalle. Lotta ajatteli, että pyrkisi kohti WHO:n kahden vuoden imetyssuositusta. Sitten hän alkoi odottaa kaksosia, kun poika oli 1,5 vuoden ikäinen.

– Kaksosraskaus selvisi neuvolassa raskausviikolla 7. Neuvolalääkäri oli sitä mieltä, että imetys täytyy lopettaa. En kuitenkaan saanut siihen oikein muuta perustelua kuin sen, että kyseessä on riskiraskaus.

Lotta selvitti, että raskausaikana imetys on ok, ellei tule supistuksia. Hän ajatteli jatkaa ja seurailla tilannetta. Niskapoimu-ultrassa sairaalassa sanottiin, ettei imetyksestä ole haittaa. Lisäksi tuttavapiirissä oli useita rohkaisevia esimerkkejä äideistä, jotka imettävät yhtä aikaa eri-ikäisiä lapsia.

Miten maito riittää kolmelle?

Kaksosvauvat syntyivät, kun raskausviikkoja oli 35 + 6. Synnytys käynnistettiin raskausmyrkytyksen takia, ja toinen kaksosista joutui olemaan elämänsä ensimmäisen viikon tehohoidossa. Vierihoidossa oleva sisarus oli niin pieni, ettei vielä jaksanut imeä.

– Vauva saattoi ottaa otteen, mutta kahden imaisun jälkeen hän nukahti.

”Jos taaperon imetys olisi loppunut, en olisi saanut vauvojen imetystä onnistumaan.”

Kaksosia ruokittiin alkuun lisämaidolla. Lotta pumppasi maitoa, mutta pumpulle heruminen oli vaikeaa. Taaperoimetyksen ansiosta maidontuotanto saatiin pidettyä yllä ja sitten kasvatettua kaksosvauvojenkin tarpeisiin.

– Luulen, että jos taaperon imetys olisi loppunut ennen kaksosten syntymää, en olisi saanut vauvojen imetystä onnistumaan.

Mutta miten ihmeessä maito riittää kolmelle? Sitä synnytyssairaalassa alkuun vähän kummasteltiin, mutta niin vain näyttää riittävän, Lotta kertoo. Imettäjän pitää tietysti tankata ruokaa ja juomista. Lisämaidoista alettiin luopua vauvojen kotiuduttua imetysohjaajan ja syöttöpunnitusten tuella.

Kaksosvauvat kasvavat noin kilon kuukaudessa. Toinen saa pelkkää äidinmaitoa, toinen myös vähän korviketta – lähinnä, jotta edes toinen vauvoista huolii tuttipullon tilanteen niin vaatiessa.

Oma neuvolan terveydenhoitaja on rohkaissut etsimään omia ratkaisuja. Synnytyksen jälkitarkastuksessa oli vastassa sama neuvolalääkäri, joka oli alkuraskaudessa neuvonut luopumaan imetyksestä.

– Kun kerroin hänelle, että imetän nyt kolmea, hän tokaisi vain, että jaaha, okei, Lotta naurahtaa.

Hyvä asento on tärkeä

Mutta palataan vielä sinne sohvalle. Mikä auttaa jaksamaan? Triplaimettäjän pelastus ovat älypuhelin, televisio ja hyvä imetysasento.

– Minulla on kaksi imetystyynyä päällekkäin. Saan vauvat ruokailemaan niin ylös, että voin itse olla hyvässä ryhdässä. Etukumarassa ei jaksa kauaa.

Puhelimella Lotta muun muassa päivittää kuvia perheen arjesta Instagramiin.

 

Parasta💕 #miksikannan #pidälähellä #artipoppeargus #artipoppe #liinakuume #newborn

Henkilön Lotta Leino (@londeleino) jakama julkaisu

 

Mussukat rakkaat ❤ #kaksoset #twins #identicaltwins #aarteet #ministylefinland

Henkilön Lotta Leino (@londeleino) jakama julkaisu

Kotona imetystä tukevat sekä puoliso että isommat lapset.

– Olemme miehen kanssa molemmat kotona. Sen ansiosta minulla on mahdollisuus istua sohvalla ja imettää. Mies ehtii olla isompien lasten kanssa. Hän ei ole nikotellut asiaa yhtään.

Omaa aikaakin Lotta saa, halutessaan joka päivä. Vauvojen luota voi huoletta olla poissa noin tunnin kerrallaan, käväistä vaikka ulkoilemassa, kaupassa tai kirpparilla.

Imetyksen lopettamiseen Lotta ei ole asettanut mitään takarajaa, lapsista yhdellekään.

– Mitä pidempään jatkuu, sen parempi.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla