Video of 357528299

Kun vauva nukkuu vain lyhyet päiväunet ja raivoaa loppupäivän väsymystään, vanhempi on koetuksella. Miten tilanteessa voi pysyä itse rauhallisena?

Kaipaan mahdollisimman konkreettisia vinkkejä siihen, miten kestää niitä päiviä, kun kaikki tuntuu olevan liikaa. Pian vuoden ikäinen lap­­­semme nukkuu usein vain 15–30 minuutin päivä­unet ja raivohuuto­itkee väsymystään loppupäivän.

Miten pysyn itse tasapainoisena täl­laisina päivinä? Pitäisi saada asioita tehtyä, ja lapsi vain huutaa ja itkee. Tekisi mieli tehdä samoin itsekin.

Lasten hoitaminen on sekä ihanaa että koettelevaa. Oma mieli on toisen palveluksessa ja intensiiviset tunteet päivittäisiä.

Tuot esiin, että ”Pitäisi saada asioita tehtyä”. Kaupassa pitää toki käydä ja laskuja maksaa, mutta usein moni ”pakko” on omassa mielessämme. Mitä tapahtuisi, jos jättäisit osan suosiolla tekemättä känkkäränkkäpäivänä? Lakanat ehdit kyllä vaihtaa parinkin päivän päästä, valmisruokaa voit napata pakastimesta. Tarkastele, oletko liian vaativa itsellesi vai kykenetkö myös itsemyötätuntoon ja armollisuuteen.

Yhteisen ilon löytyminen lujittaa suhdetta, ja se tekee stressaavien tilanteiden sietämisestä keveämpää.

Joskus lapset reagoivat siihen, että aikuinen ei ole tunnetasolla läsnä, vaan yrittää siinä sivussa jatkuvasti toimi­tella omiaan. Puolivillainen seurustelu saattaa saada lapsen takertumaan ja kitisemään huomiota. Kokeile silloin laittaa kännykkäkin kokonaan pois ja keksiä leikkejä ja hassuttelua lapsen kanssa. Yhteisen ilon löytyminen lujittaa suh­detta, ja se tekee stressaavien tilanteiden sietämisestä aavistuksen keveämpää.

Kerrot, että tekisi mieli itsekin kiukutella, saada lohtua ja kannattelua. Miten totta, ja niin tärkeää! Mistä voisit saada tällaista tukea ja ajoittaista hoitoapua? Puolisolta, omalta vanhemmalta, äitiporukalta, ystävältä? Tankkaa hemmotteluhetkiä itsellesi: kuuma suihku, päähieronta, hyvä biisi matkalla neuvolaan.

Raivo, itku ja huuto ovat aina lapsen viestejä. Mitähän hän mahtaa kokea ja tarvita?

Raivo, huuto ja itku ovat lapsen viestejä. Mitähän hän mahtaa väsyneenä kokea ja tarvita? Kertooko hän olevansa syliä vailla, tylsistynyt tai vaikkapa loukkaantunut jostain? Vauvan mielen pohtiminen antaa sinulle näkökulmia ja sitä kautta joustavuutta reagointiisi.

Pohdin myös, ettei lapsi vain ole kipeänä tai tulossa sairaaksi. Allergiat, hampaiden tulo ja elämänmuutokset saattavat heijastua mieliala- sekä univaikeuksina. Tarvittaessa käytä hänet lastenlääkärillä tarkastuksessa.

Olisi hyvä, että vauva nukkuisi pidemmät päiväunet. Moni uinuu pidempään, jos saa nukkua ulkona rattaissa. Myös riittävä määrä virikkeitä väsyttää sopivasti. Ota siis jokaiseen päivään mukaan leikkiä, ulkoilua ja hoivaa. Rytmitä nämä säännöllisten ruokailujen ympärille.

Voimia ja iloa tulevalle taaperovuodelle!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kuvat
iStock