Jaahas, taasko mennään? Vanhemman askellus voi rauhoittaa kiukkuisenkin pikkutyypin. Kuva: iStockphoto
Jaahas, taasko mennään? Vanhemman askellus voi rauhoittaa kiukkuisenkin pikkutyypin. Kuva: iStockphoto

Vauva on tyytyväisenä sylissä, kun kävelet pitkin kämppää, mutta hermostuu kun istahdat? Hän haluaa vain varmistaa, että olette turvassa.

Vauvan sydämen syke laskee, itku tyyntyy ja huitominen vähenee, kun häntä kanniskelee vanhempi, joka kävelee samalla. Jos äiti tai isä istahtaa alas, vauvan syke vastaavasti nousee, harmistunut liikuskelu ja tyytymättömyys lisääntyy – ja auts, jos lapsen laskee hetkeksi sylistään! 

Monen vanhemman arkinen havainto on todistettu tutkimuksessa, jossa seurattiin sydänsähkökäyrien ja videointien avulla, miten vauva reagoi häntä kanniskelevan vanhemman liikkumiseen. Tutkimuksessa oli mukana 12 alle puolivuotiasta vauvaa äiteineen.

Hiirillä tehdyssä kokeessa huomattiin, että havainto päti myös jyrsijävauvoihin – nekin rentoutuivat, kun niiden emo kanniskeli niitä niskasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijaryhmän mukaan syy vauvan käytökseen voi piillä turvallisuuden tavoittelussa. Omalla rauhallisuudellaan vauva varmistaa, ettei hän tule häirinneeksi vanhempansa liikkumista ja aiheuta vaaraa esimerkiksi hidastamalla uhkavaa tilannetta pakenevaa vanhempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva toimii siten edelleen tavalla, joka on ollut lajimme säilymisen kannalta eduksi. Sylistä pois laskeminen puolestaan hermostuttaa vauvaa siksi, että se sisältää riskin vanhemmasta eroon joutumisesta.

Tutkijat toivovat, että ymmärrys tästä voi auttaa vanhempaa sietämään kanniskelua silloin, kun se tuntuu epämukavalta. Sohvalle laskettu vauvasi ei parahda itkuun ilkeyttään – hän vain haluaa varmistaa, ettet hylkää.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla