Kuvat
Shutterstock
Perhevapaiden uudistaminen mahdollistaa sen, että vauvan hoitaminen on entistä enemmän vanhempien yhteinen asia.
Perhevapaiden uudistaminen mahdollistaa sen, että vauvan hoitaminen on entistä enemmän vanhempien yhteinen asia.

Uudistus pidentäisi vanhempien yhteenlaskettua ansiosidonnaista vapaata useilla kuukausilla. Vastaa alla olevaan kyselyyn ja kerro, miltä malli sinusta kuulostaa.

STT uutisoi keskiviikkona, että hallitus on kaavailemassa perhevapaauudistuksen lähtökohdaksi 5+5+5-mallia tai 5+5+6-mallia. Luvuilla viitataan siihen, että äidille ja isille korvamerkittäisiin molemmille viiden kuukauden vapaa, jota ei voi siirtää toiselle vanhemmalle. Jaettavan vanhempainvapaan pituudeksi tulisi lisäksi viisi tai kuusi kuukautta.

Malli tarkoittaisi, että nykyiseen verrattuna sekä äidin että isän ansiosidonnaiset vapaat pidentyisivät, ja molempien vanhempien yhteenlaskettu määrä ansiosidonnaisia vapaita kasvaisi useilla kuukausilla. Tällä hetkellä ansiosidonnaiset vapaat päättyvät, kun lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen.

Hallitusohjelmassa linjattiin, että perhevapaauudistus toteutaan niin, että äideillä ja isillä on yhtä monta korvamerkittyä kuukautta, ja isien vapaita pidennetään. Pidennys pitää kuitenkin toteuttaa niin, äitien nykyisin käytettävissä oleva osuus ei lyhene. Lisäksi hallitusohjelman mukaan oikeus kotihoidontukeen säilyy ennallaan, eli kunnes lapsi täyttää kolme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin äidit pitävät Suomessa valtaosan vapaista. Isien vapaiden pitäminen on kuitenkin lisääntynyt aina, kun isille korvamerkittyä vapaata on pidennetty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että perhevapaiden tasaisempi jakaminen vaikuttaisi vanhempien elämään monella tavalla: se vähentäisi äitien kuormitusta, edistäisi parisuhteiden onnellisuutta, vahvistaisi lasten hyvää suhdetta molempiin vanhempiinsa alusta asti sekä vaikuttaisi väistämättä työelämän asenteisiin.  

– Vaikka Suomessa on tapahtunut pientä edistystä, pienten lasten isien ja äitien elämänpiirit ovat edelleen erilliset. Se on parisuhteelle riski, THL:n tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskula sanoo Vauva.fin jutussa.

Perhevapaamalliin, jossa isien ja äitien vapaa on yhtä pitkä, viitataan usein nimellä Islannin malli. Islannin perhevapaamalli on saanut isät pitämään vapaita ja lisännyt työelämän tasa-arvoisuutta. Islannissa tosin vapaakuukausia on huomattavasti vähemmän kuin Suomeen nyt kaavaillaan: siellä malli on 3+3+3.

Entä vaarantaako pidempi isyysvapaa imetyksen, kuten joskus pelätään? Näin ei tarvitse olla.

Imetyksen tuen reilu vuosi sitten tekemässä kannanotossa todetaan, että imetyksen turvaamiseksi äidille pitää mahdollistaa yhtäjaksoinen vapaa vähintään lapsen puolivuotispäivään saakka. Nyt kaavaillussa mallissa äidin ansiosidonnainen vapaa jatkuisi, kunnes lapsi olisi noin yhdeksän tai kymmenen kuukautta. Lisäksi äiti voi hyvin jatkaa imetystä työhönpaluun jälkeenkin, kuten myös Imetyksen tuki huomauttaa.

Miten sinä toivot, että perhevapaita uudistettaisiin? Vastaa linkin alta löytyvään kyselyyn. Vastauksia voidaan käyttää nimettöminä Vauva.fin jutuissa.

Päivitetty 13.6. klo 10: Lisätty täsmennys kotihoidontuen säilymisestä.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla