Video of 362495891

Vauva aloittaa kiinteät ruuat 4–6 kuukauden iässä. 8 perhettä kertoo, miten kiinteiden aloitus heillä sujui.

Vauva halusi syödä itse

”Ennen kiinteiden ruokien aloittamista lueskelin vaihtoehdoista, ja sormiruokailu tuntui hieman fanaattiselta. Aloitimme ruokailut soseilla, mutta vauva ilmoitti olevansa sormiruokailija heti alusta alkaen. En saanut syöttää lainkaan, vaan hän tarttui lusikkaan ja vei sen itse suuhun.

Kun pari viikkoa myöhemmin kokeilimme kiinteämpiä ruokia, kuten banaania, jauhelihapötköjä ja perunamuusia, lapsi lopetti soseiden syömisen kokonaan. Ruoka ei kelvannut lusikalla tai smoothiepussissa. Nyt kolme kuukautta myöhemmin lusikka on alkanut taas kiinnostaa.”
Itsenäisen vauvan äiti, 29

Keskosvauvan tarpeen mukaan

Esikoisemme syntyi keskosena, ja aloitimme soseet 3,5 kuukauden iässä. Vauva oli täysin korvikkeella, ja tuolloin kaupasta kannetun korvikkeen määrä meinasi lähteä käsistä. Olin myös lukenut, että keskosvauvoilla suositellaan kiinteiden aloittamista täysiaikaisia lapsia aikaisemmin.”
Jepa, 25

Sormiruokailu tuntui luontevalta

”Vauvantahtisuus on meille tärkeää, joten sormiruokailu tuntui luonnolliselta jatkumolta vauvantahtiselle imetykselle. Myös helppous oli yksi peruste sen puolesta. Meillä on kolmevuotias esikoinen, joten teemme mahdollisuuksien mukaan samaa ruokaa kaikille,ja koko perhe pystyy syömään ruokansa samaan aikaan.”
Saara, 24

Me aloitimme vanhanaikaisesti perunalla 

”Meidän vauvamme aloitti bataatti-, peruna-, porkkana- ja kesäkurpitsasoseilla. Luin lukuisia ohjeita ja keskusteluja aiheesta, ja niissä kaikissa oli aina eri järjestys sille, millä aloittaa, mikä olisi liian makeaa ja mikä laittaisi vatsan kovalle tai löysälle. Pää meni jo aivan sekaisin siitä kaikesta infosta. Lisäksi etsin kokemuksia sormiruokailusta Facebook-ryhmistä, ja sekasorto oli valmis.

Päätimme tehdä vanhanaikaisen ratkaisun ja aloittaa perusruualla eli perunalla. Ratkaisu on toiminut oikein hyvin. Tein silikoniseen jääpalamuotteihin soseita, ja ne ovat juuri sopivan kokoisia annospaloja viiden kuukauden ikäiselle lapselle.

Olen lukenut sormiruokailusta ja toteuttanut sitä työssäni päiväkodissa, mutta en nyt ainakaan heti tuntenut sitä omakseni. Myöhemmin sitten.”
Äippä, 32

Vauva aloitti sylissä soseilla

”Aloitimme soseilla, sillä meistä se oli helpointa, kun vauva istui sylissä tuettuna.

Ruokailutapamme eivät ole juurikaan muuttuneet. Toistaiseksi vauvalla on purkkiruuat ja meillä vanhemmilla omat. Kunhan lapsi täyttää vuoden ja saa enemmän hampaita, uskon, että ruuan työstäminen sujuu paremmin. Silloin hän saa samaa ruokaa kuin mekin.”
Irtsu, 21

Vanhemman suunnitelmat menivät uusiksi

”Olin päättänyt aloittaa kiinteät, kun kaikki valmiudet täyttyvät, ja aloittaa suoraan sormiruokailulla, mutta asiat eivät menneet suunnitellusti – kuten vauvan kanssa usein on. Vauvan maiskuteltua kiukkuisesti reilun viikon joka kerta kun söin annoin hänelle maistelututista vesimelonia. Tämän jälkeen hän on maistellut soseita, ja olemme kokeilleet sormiruokailua pari kertaa. Kunhan vauva istuu itse tukevasti syöttötuolissa, siirrymme pääsääntöisesti sormiruokailuun.”
Laura, 34

Vauva teki ruokailusta yhteisen jutun

”Esikoisen aloitettua kiinteät ruuat aloimme syödä säännöllisesti yhdessä ruokapöydän ääressä, kun ennen lasta söimme pöydässä hyvin satunnaisesti, useimmiten vedimme leipää sohvalla.

Nyt ruokailu on jokapäiväinen yhteinen hetki, jolloin vaihdamme kuulumisia. Teemme niin siitä huolimatta, että puolison vuorotöiden vuok-si olemme harvoin koko perhe paikalla.”
Sara, 33

Vanhempikin syö terveellisemmin

”Oli ihanaa syödä yhdessä vauvan kanssa, kun hän söi ruokansa itse. Ei tarvinnut olla syöttämässä lasta samalla.

Sen jälkeen kun vauva aloitti kiinteät ruuat, olen kiinnittänyt itsekin enemmän huomiota ruuan terveellisyyteen. Ostan esimerkiksi luomua nyt enemmän kuin aikaisemmin. Kasviksissa olen suosinut kotimaista aiemminkin, mutta nyt vielä hanakammin.”
Kati, 30

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.