Mikään ei ilahduta vanhempaa enempää kuin vauvan nauru. Tutkijat ovat selvittäneet, että tuo ihastuttava kikatus eroaa merkitsevästi aikuisen naurusta.

Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa selvisi, että vauvat nauravat sekä ulos- että sisäänhengityksellä. Samoin tekevät kädelliset eläimet kuten simpanssit. Aikuiset ihmiset sen sijaan nauravat vain uloshengityksellä.

Tutkijat eivät ole löytäneet varmaa syytä sille, miksi muut kuin vauvaikäiset ihmiset ovat ainoita kädellisiä, jotka nauravat ainoastaan uloshengityksen aikana. Sen arvellaan kuitenkin liittyvän puheen kehitykseen.

– Jos aikuinen nauraakin satunnaisesti sisään hengityksellä, nauru on joka tapauksessa hyvin erilaista kuin vauvan, hollantilaistutkija Disa Sauter sanoo Daily Sciencen julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus osoittaa, että vauvan nauru muuttuu uloshengityspainotteikseksi asteittain lapsen kasvaessa. Muutos ei tapahdu yhtäkkisesti, eikä se näyttäisi liittyvän mihinkään tiettyyn kehitysvaiheeseen. Sauterin mukaan asiaa tutkitaan vielä yhteistyössä foniatrian asiantuntijoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimustulosten avulla voidaan myöhemmin selvittää mahdollisia puheeseen ja ääntämiseen liittyviä kehityshäiriöitä.

– Kun tiedämme, miltä normaalisti kehittyvä lapsi kuulostaa, olisi mielenkiintoista selvittää, löytyykö riskiryhmään kuuluvien vauvojen varhaisesta ääntelystä jo merkkejä häiriöstä, Sauter pohtii.

Vauvojen nauru liittyy yleensä fyysiseen kosketukseen kuten kutittamiseen, kun taas aikuisen nauru voi syntyä niin fyysisen kosketuksen kuin vaikka sosiaalisen tilanteen takia. Sauter työryhmineen tutkii nyt myös, löytyykö yhteyttä nauramisen tavan ja naurun syyn välillä.

– Tämän jälkeen olisin kiinnostunut tutkimaan, miten tutkimuksemme tulokset liittyvät muuhun ääntelyyn kuin nauruun, Sauter sanoo.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla