Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Kunpa olisin jo esikoisen kohdalla ymmärtänyt, millaisia superaistijoita ja ilmapiiripuntareita vauvat ovat.

Serkkuni vieraili sukujuhlissa vauvansa kanssa, ja seurailin tarkkaavaista, lunkia pikkutyyppiä koko päivän. ”Tämä taitaakin olla aika rauhallinen kaveri”, tokaisin vanhemmille.

”Joo, varmasti, kun ollaan itse opittu ottamaan rennommin kolmannen kohdalla”, vanhemmat sanoivat.

Rentoutta on vaikea vaatiakaan ensimmäisen lapsen vanhemmalta. Silti toivon, että olisin heti alkuunsa ymmärtänyt, millaisia superaistijoita ja ilmapiiripuntareita vauvat ovat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esikoisen kanssa vain ihmettelin, miksi juuri niinä öinä, kun olisi erityisesti tarvinnut unta, vauva heräili enemmän kuin koskaan. Tai kun jännitin, miten pitkä bussimatka ruuhkaliikenteessä sujuu, lapsi sai poikkeukselliset hepulit. Ihmekös tuo, hermoilevan äidin olemukseen reagoidessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan erään herättävän hetken toisen lapsen vauva-ajalta: kuopukseni nukkui huonosti ja sairasteli paljon. Puolisoni yritti ottaa hoitovastuuta niin paljon kuin suinkin, mutta umpiväsyneenä reagoin tilanteeseen niin, etten uskaltanut poistua vauvan luota oikeastaan ollenkaan. Olin niin herkillä, että kuvittelin olevani ainoa kykeneväinen aikuinen tulkitsemaan lapseni tarpeita.

Kuvittelin olevani ainoa kykeneväinen aikuinen tulkitsemaan lapseni tarpeita.

Ystäväni houkutteli minut puoliväkisin elokuviin ja syömään. Tuntui mahdottomalta poistua lapsen luota, mutta maltoin olla soittelematta kotiin, sillä puoliso viestitti vauvan vetelevän kotona pitempiä unia kuin aikoihin.

Kotiin palattuani varauduin hulinayöhön, mutta vielä mitä, lapsi nukkui ja nukkui ja heräsi aamulla aurinkoisena.

Itseäkin hymyilytti pitkästä aikaa. Ilta rennossa seurassa ja päälle rauhallinen yö olivat kuin syvä hengenveto – sekä minulle että vauvalle.

Kolmen lapsen vanhemman rentoutta en ole koskaan päässyt kokeilemaan, mutta kahdenkin kanssa olen kehittynyt. Ja oppinut, että lasten tarkkuus aistia tunnelmia ei lopu vauva-aikaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/2018

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla