Kuvateksti tag with 8 point dummy text.Kuvateksti tag with 8 point dummy text.Kuvateksti tag with 8 point dummy.

Reetta, Mikki ja Karoliina, 8 kk, nappasivat norjalaisilta rohkeasti mallia: retkeily onnistuu vauvankin kanssa.

Lofootit ovat Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä Atlantilla. Suomesta sinne pääsee kätevästi autolla tai lentäen Oslon kautta. Tärkeimmät nähtävyydet ovat upea luonto ja herttaiset kalastajakylät.

Miten syntyi idea lähteä vauvan kanssa Lofooteille?

Reetta: Karoliina oli kahdeksan kuukautta, kun muutimme väliaikaisesti Osloon mieheni työn takia. Halusimme tutustua Norjan upeaan luontoon pääkaupunkia laajemmin. Olin bongannut Instagramista lumoavia kuvia Lofooteilta, joissa vuoret, turkoosinsininen meri ja valkoiset hiekkarannat yhdistyivät norjalaisvillapaitoihin ja sympaattisiin kalastajakyliin. Oslosta lentämällä matkaan riitti hyvin pitkä viikonloppu. Neljän päivän aikana ehdimme kierrellä saarilla ja tehdä kaksi retkeä vuorille.

Mitä käytännön asioita huomioitte?

Karoliinalla oli jo kokemusta reissaamisesta, ja tiesimme, että hän on helppo tapaus. Hän keikkui nytkin tyytyväisenä menossa mukana, kunhan hänet oli ruokittu, vaippa oli kuiva ja päällä oli sopivasti. Retkivauvan vaatetuksessa on tärkeintä lämpö ja kuivana pysyminen. Eväitä valitessa taas on fiksua miettiä esimerkiksi sitä, mitkä hedelmät pysyvät ehjinä repussa. Karoliinalle varasimme smoothiepusseja ja riisikakkuja ja meille aikuisille energiapatukoita, kuivattuja hedelmiä, suolakeksejä ja pähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten pitkät siirtymät autolla sujuivat vauvan kanssa?

Matka Harstad-Narvikin lentokentältä Lofooteille kesti vuokra­-autolla kolmisen tuntia, ja myös saarilla osa siirtymistä oli pitkiä. Vauvan kanssa matkatessa tärkeimmäksi selviytymiskeinoksi on osoittautunut joustavuus.

Huipulla sisälläni läikähti: Vauvan kanssa on mahdollista tehdä meille tärkeitä asioita.

Jos vauvaa itkettää, toisella on valmius hypätä takapenkille seuraksi ja lohduttamaan. Kun vauva nukkuu, kannattaa posottaa niin pitkälle kuin pääsee. Kakkavaipan voi vaihtaa tarvittaessa vaikka auton takaluukussa. Käden ulottuville kannattaa pakata kaikki oleellinen: viihdykkeet, eväät, vaipanvaihtovälineet ja roskapussi.

Rorbut eli kalastajamökit ovat tyypillisiä majoittumispaikkoja Lofooteilla.
Rorbut eli kalastajamökit ovat tyypillisiä majoittumispaikkoja Lofooteilla.

Kalastuksella on pitkät perinteet Lofoottien saarilla. Kaikkialla näkyy kalastusveneitä ja -laivoja sekä muun muassa turskan kuivatustelineitä.
Kalastuksella on pitkät perinteet Lofoottien saarilla. Kaikkialla näkyy kalastusveneitä ja -laivoja sekä muun muassa turskan kuivatustelineitä.

Miten varmistitte vauvan turvallisuuden?

Valitsimme Tjeldbergtindenin reitin, jota oli kuvailtu helpoksi. Nopeasti tosin selvisi, että norjalaisten käsitys helposta poikkeaa meikäläisestä. Toisaalta olimme nähneet norjalaisten retkeilevän vuorilla vauvojen ja lasten kanssa. Tiedostimme, että aina on mahdollisuus kääntyä, jos reitti tuntuisi liian haastavalta.

Polku, jota pitkin vuorelle noustiin, oli kapea, kivinen ja paikoin jyrkkä. Välillä hirvitti, mutta vauva selässä jokaisen askeleen ottaa harkitusti. Hyvä peruskunto oli ehdottomasti eduksi.

Nopeasti tosin selvisi, että norjalaisten käsitys helposta poikkeaa meikäläisestä.

Vauva selässä nousu on yleensä retken helpoin osuus. Laskeutuessa on varottava irtomaata, juurakoita ja kiviä. Alaspäin katsellessa korkeuserot erottuvat selkeämmin, ja etenemisestä tulee vaistomaisesti varovaisempaa. Vauvan kanssa varminta on askeltaa hankalimmissa kohdissa sivuttain, jolloin jalalle saa parhaan tuen ja pieni matkaaja on varmasti turvassa, vaikka kantaja vähän horjahtaisi.

Kantorepussa Karoliina useimmiten nukkui. Hereillä ollessaankin hän oli rauhallisesti kyydissä ja katseli tyynesti ympärilleen. Mitä isompi lapsi on, sitä enemmän hänen liikkeensä vanhemman kulkuun. Esimerkiksi raivosta sätkivää lasta on haastava kantaa, ja kulkeminen muuttuu epävakaiseksi. Siksi lapsi on paras rauhoittaa ensin ja jatkaa matkaa vasta sitten.

 

Millaisia huippukohtia reissusta jäi mieleen?

Huipulla loppusyksyn auringon paistaessa taivaalta ja komeiden maisemien auetessa yli Svolværin sisälläni läikähti kihelmöivä onnistumisen tunne. Paitsi että olimme onnistuneesti kiivenneet vuorelle vauvan kanssa, olimme myös varmistuneet siitä, että vauvamme kanssa on mahdollista tehdä samoja meille tärkeitä asioita, joita teimme ennen vauvaa.

Mitä oivalsitte vauvan kanssa retkeilystä?

Meille on tärkeää olla esimerkki lapsillemme. Siksi haluamme viedä heidät luontoon ja näyttää matkoilla, että meidän tapamme elää on vain yksi monista, eikä suinkaan ainoa oikea. Matkoilla paitsi tutkitaan kiinnostavia asioita, myös harjoitellaan sopeutumista ja mukautuvuutta erilaisiin tilanteisiin.

Haluamme näyttää matkoilla, että meidän tapamme elää on vain yksi monista, eikä suinkaan ainoa oikea.

Lapsia on kaikkialla, mutta se, mitä heidän kanssaan ”voi” tai ”ei voi tehdä” on kulttuurisidonnaista. Olemme olleet avarakatseisia esimerkiksi ruoan suhteen, ja Japanin-matkallamme vauva söi puuron sijaan aamiaiseksi riisiä ja kananmunaa.

Kotonakin voi sattua tai tapahtua, vaikka ympäristö olisi kuinka turvattu. Kun liikumme luonnossa lasten kanssa, jokainen tekomme ja valintamme on tarkkaan harkittu.

Å on Lofoottien viimeinen saari, jonka jälkeen edessä aukeaa kesytämätön Atlantti.
Å on Lofoottien viimeinen saari, jonka jälkeen edessä aukeaa kesytämätön Atlantti.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Tärkeimmät varusteemme

 • Kantoreppu (Manduca)
 • Kantorinkka(Deuter Kid Comfort 2) 
 • Tuulen- ja vedenpitävät ulkoiluvaatteet
 • Vauvalle paikallaan pysyvä ja peittävä myssy
 •  Käsissä ja jaloissa pysyvät tumput ja töppöset
 • Äidillä imetysvaatteet takin alla
 • Hyvät hanskat
 • Vedenpitävät vaelluskengät
 • Pieni ensiapulaukku
 • Hyvät eväät ja riittävästi juotavaa
 • Kosteuspyyhkeitä ja nenäliinoja
 • Vaippoja (yksi enemmän kuin kuvittelemme tarvitsevamme)
 • Taitettava vaipanvaihtoalusta
 • Roskapussi

 

Teksti
Kuvat
Reetta Nurmo ja Mikki Inkeroinen