Helka Belt suunnittelee jo seuraavaa kirjaa, jonka aiheeksi tulee  hänen oma menneisyytensä uskonnollisessa perheessä. Kuva: Panu Pälviä.
Helka Belt suunnittelee jo seuraavaa kirjaa, jonka aiheeksi tulee hänen oma menneisyytensä uskonnollisessa perheessä. Kuva: Panu Pälviä.

Helka Beltin syksyllä ilmestyvä esikoisteos tarjoaa uusinta ja tutkittua tietoa eroista ja antaa ennen kaikkea vertaistukea ja lohtua.

– Sain idean kirjaan blogini lukijalta. Hän ehdotti, että kokoaisin koskettavista erotarinoista kirjan ja innostuin asiasta tosi paljon. Myös kustantaja näytti vihreää valoa heti, kun esittelin idean heille, Etä-äiti -blogia kirjoittava Helka Belt kertoo ja säteilee.

Kirja Lapsellinen ero ilmestyy syksyllä. Kirjan kirjoittaminen on ollut Beltin haave jo pitkään.

– Ensin unelmoin omasta blogista ja tuo haave toteutui. Sitten haaveilin, että saisin kirjoittaa kirjan, ja sekin haave toteutui. Viime vuosi oli ihan hassu, unelma toisensa jälkeen toteutui. Tuntuu itsekkäältä sanoa näin, mutta se on toisaalta totta. Olen ihan hämmentynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Elin pitkään epäonnistumisen fiiliksissä erottuani kuopukseni isästä.”

Helka Belt on 14-vuotiaan pojan etä-äiti ja neljävuotiaan pojan vuoroviikkoäiti, joten hänellä on itselläänkin kokemusta eroista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kerronkin kirjassa niistä epäonnistumisen fiiliksistä, joiden kanssa elin pitkään erottuani kuopukseni isästä. Oli sellainen kokonaisvaltaltainen epäonnistumisen tunne.

”Erossa pitää ajatella lapsen etua”

Belt perusti Etä-äiti -bloginsa hieman yli vuosi sitten, ja blogin suosio on kasvanut ilmiömäisellä vauhdilla. Vauva.fin suosituimmassa blogissa Belt kirjoittaa etä-äitiyden lisäksi myös eroista ja omasta vanhemmuudestaan sekä elämästään.

Niin blogin kuin tulevan kirjankin ydinajatuksena on, että ei kannata tuntea huonommuutta sen takia, että on etä-äiti tai eronnut.

– Kirjani on erokirja vanhemmille, ei lapsille tai lapsettomille. Sen keskiössä ovat vanhemmuus ja lasten hyvinvointi: on vanhemmista kiinni kuinka onnistunut ero on lapsen kannalta.

On vanhemmista kiinni, kuinka onnistunut ero on lapsen kannalta.

Ulkosuomalainen uusperheen äiti, viiden lapsen etä-äiti, sijaislasten  eronnut äiti, lapsettomuushoitojen jälkeinen ero ja yksinhuoltajuus, samaa sukupuolta olevien vanhempien ero: Beltin kirja sisältää kaksikymmentä tarinaa eroista ja erilaisista huoltajuusratkaisuista. Kirjassa pureudutaan myös siihen, kuinka tehdä erosta mahdollisimman hyvä lapsen kannalta. 

– Vitsi, kun ihmiset tajuaisivat, miten valtavan iso ero siinä on, ajatellaanko erossa omaa vai lapsen etua! Siksi esimerkiksi varhainen tuki kuten vaikkapa terapia olisi tärkeää jo silloin, kun eroa vasta harkitaan.

Helkalla on blogin kirjoittamisen lisäksi suunnitelmissa myös toinen kirja. Mutta se ei kerro eroista tai etävanhemmuudesta, vaan Helkan entisestä elämästä Jehovan todistajana.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla