Olisin halunnut vain oleskella vauvan kanssa ihokontaktissa ilman paitaa, mutta pitikin kestitä vieraita, eräs äiti kertoo. Kuva: iStockphoto
Olisin halunnut vain oleskella vauvan kanssa ihokontaktissa ilman paitaa, mutta pitikin kestitä vieraita, eräs äiti kertoo. Kuva: iStockphoto

Ihanaa ja ihan kamalaa! Tuoreet äidit kertovat, miltä se tuntuu, kun sukulaiset ja ystävät tulevat katsomaan vauvaa.

Äiti vai näyttelyesine?

Vauvan ensimmäisen vuoden aikana meillä kävi 354:t vieraat, parhaimmillaan kolmet päivässä. En osannut sanoa ei. Kaikille tarjottiin kahvit makean ja suolaisen kera.

Tuntui jännältä, että läheiset ihmiset huomioivat minut tuoreena äitinä. Itse keskityin vauvaan niin, että ihan unohdin itseni.

Istuin ja imetin, mies tarjoili kahvit. Tuntuu kuin olisin ollut näyttelyesine tisseineni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oman äitini apu alussa oli ihanaa. Hän laittoi ruokaa, hoiti vauvaa ja jaksoi tsempata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisin halunnut vain istua sohvan nurkassa ihastelemassa omaa pientä nyyttiäni ja olin hirveän mustasukkainen lapsesta aluksi. Ihanaa oli kuitenkin nähdä omat vanhemmat ja isovanhemmat vauva sylissä ensimmäistä kertaa.

Anoppi otti itseensä, kun emme ajaneet sairaalasta näyttämään vauvaa hänelle vaikka vain tuulilasin läpi.

Minulla oli paha babyblues, ja kaikki itketti, joten tunteiden pidätteleminen vieraiden edessä oli raskasta.

Oloni oli ylpeä: katsokaa, miten ihana vauva minun sisältäni tuli!

”Justhan se söi”

Itse vielä aivan romuna synnytyksestä, tissit verillä, järkyttävä paksu side pikkuhousuissa, hirveä hikoilu ja siihen päälle vielä erittäin herkistynyt mieli ja hullu väsymys. Yritä siinä nyt sitten seurustella järkevästi vieraiden kanssa.

Vauva oli kahden vuorokauden ikäinen, ja olisin halunnut oleskella rauhassa ilman paitaa ihokontaktissa hänen kanssaan. Pitikin kestitä vieraita, jotka jäivät olkkariin pelaamaan pleikkaria miehen kanssa.

Outoa oli, kuinka usein tarvitsi aikuisia muistuttaa, että pliis, ensin käsipesulle ja sitten vasta vauvan syliin.

Eniten ärsyttivät muiden neuvot ja kommentit. ”Taasko se on tissillä?” ”Justhan se söi!” ”Anna tissiä sille.” Välillä tuntui, etten tehnyt mitään oikein.

Anoppi tuli kahdeksi viikoksi kylään, kun vauva oli kaksiviikkoinen. Oli hänestä apuakin, mutta enemmän haittaa. Hän tunki parinkymmenen sentin päähän tisseistäni ja hoki, ”saas nähdä, kauanko sulla sitä maitoa riittää”. Kun vauva kakkasi, hän toi lapsen minulle ja hymyili leveästi, että täällä on äidille lahjoja. Pätkittäisten öiden jälkeen anoppi kysyi aamulla pirteästi, nukuitteko hyvin.

Tuokaa ruokaa

Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan tai tuoreita marjoja mukanaan.

Ylimääräiset vauvanvaatteet tai kolmas kukkakimppu vain harmittavat. Se, että joku tuo makaronilaatikkoa koko perheelle, auttaa ja ilahduttaa.

Nerokas lahja uunituoreille vanhemmille oli lahjakortti pitseriaan, josta pitsat toimitetaan kotiin.

Olisin toivonut kaikkien tuovan vaippoja ja jotain tarjottavaa kahvin kanssa. Leipominen ei ollut päällimmäisenä mielessä koliikkivauvan kanssa.

Ehdottomasti pullat ja keksit mukaan, kun tullaan kahville. Äidille suklaata!

Tulevat kummit toivat herkkuja ja alkoholittoman skumpan, jotka nautittiin yhdessä. He myös siivosivat keittiön ennen ja jälkeen tarjoilun - ihanaa!

Lähde vauva.fin kysely

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla