Mielikuva terveyttä tuovista antioksidanteista on vahva. Oletko tiennyt, että niistä voi olla terveydelle myös haittaa? Antioksidanttilisät voivat jopa lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja heikentää lihaskuntoa.

Joka päivä kehosi solut ovat pommituksen kohteena. Pommeina toimivat reaktiiviset happiyhdisteet, joista tunnetuimpia ovat vapaat radikaalit. Niitä syntyy elimistössä hengityksen, aineenvaihdunnan ja ulkoisten rasitusten myötä.

Keho puolustautuu niitä vastaan sekalaisella joukolla antioksidantti-kemikaaleja. Meillä on siis luonnostaan vahva puolustuslinja, mutta tätä vartioivaa armeijaa on varustettava syömällä terveellisesti. Ruoasta saatavia antioksidantteja ovat karotenoidit, A-, C-  ja E-vitamiini, seleeni, mangaani, sinkki, flavonoidit sekä omega-3 ja omega-6-rasvat.

Hyvien tutkimustulosten innoittamana antioksidanteista on tullut taikasana, jonka uskotaan takaavan terveys ja pitkä ikä. Niinpä kauppojen hyllyt ja nettikauppa tyrkyttävät synteettisestituotettuja antioksidanttivalmisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liian vahvana myrkyllistä

Ennen kuin avaat lompakkosi, on hyvä tietää, että on täysin eri asia, saako antioksidanttinsa ravinnosta vai purkista. Varsinkin vahvat annokset antioksidanttilisiä voivat jopa aiheuttaa myrkyllisiä vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olemme nähneet, että annos, joka on hyödyllinen veren kantasoluille, on haitallinen aivojenhermokantasoluille. Erityisesti aivojen hermokantasolut näyttäisivät olevan herkkiä vahvoille antioksidanteille, kertoo antioksidantteja tutkinut Itä-Suomen yliopiston dosentti Riikka Martikainen.

Esimerkiksi ubikioni voi suurina annoksina – muun muassa Mito Q:n muodossa – hyödyttää jonkun kudoksen toimintaa, mutta samalla se voi tappaa kantasoluja.

– Tiettyjä haitallisia annosmääriä antioksidanteille ei voida sanoa, sillä hyödyt tai haitat riippuvat hyvin paljon sekä antioksidantista itsestään että solutyypistä, Riikka Martikainen selvittää.

Pienistä määristä jopa hyötyä

Martikaisen mukaan tietyissä sydän- ja verisuonitaudeissa ja hermoston rappeumataudeissa antioksidanttilisistä voi olla hyötyäkin. Maltilliset määrät esimerkiksi C- tai E-vitamiinia ovat turvallisia ja mahdollisesti hyödyllisiäkin, hän tähdentää.

– Mitään dramaattisia tuloksia niillä ei ole kuitenkaan saatu. Suurten annosten ja erityisesti uusien vahvojen, solun mitokondrioihin kulkeutuvien antioksidanttien käyttöä ei tulisi aloittaa omin päin ilmanerityistä syytä. Vaikka antioksidantit eivät ole lääkkeitä, niiden käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

– Perusterve ihminen ei hyödy antioksidanttilisistä, vaan monipuolinen ruokavalio riittää, Martikainen kiteyttää.

Antioksidantti pahiksen roolissa

Perinteinen näkemys hyökkäävistä happiradikaaleista vain ”pahiksina” on muuttumassa.

Niiden pommituksen ymmärretään nykyään olevan osa solujen normaalia toimintaa.

– Kehohan tuottaa happiyhdisteitä välttämättöminä sivutuotteina ruoansulatuksen ja liikunnan aikana, Martikainen sanoo.

Niinpä antioksidanttilisän ottaminen saattaa häiritä kehon luonnollista viestintää ja elimistön puolustuskykyä. Esimerkiksilihas ei kasva ilman happiradikaaleja, joiden toimintaa antioksidantit estävät.

Treeni menettää tehoa, jos käyttää liikaa antioksidanttilisiä. Tämä on havaittu etenkin C- ja E-vitamiinien yhteydessä.

E-vitamiinilisän runsas käyttö on yhdistynyt myös lisääntyneeseen eturauhassyövän riskiin terveillä miehillä, ja beetakaroteenilisät yhdistyvät lisääntyneeseen keuhkosyövän  riskiin tupakoitsijoilla. Rintasyövän ennuste on heikompi naisilla, jotka käyttävät antioksidantteja sisältäviä valmisteita kemoterapian ja sädehoidonaikoihin, kertoo American Journal ofClinicalNutrition -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkijat näkevät, että nämä lisä tulisi jättää pois hoitojen aikana.

Yhteistyön voimaa ravinnosta

Sen sijaan antioksidantit, jotka saat  ruoan mukana, tiputtavat hapettumisstressiin liittyvien sairauksien riskiä.

Näitä ovat sydän- ja verisuonitaudit, tyypin 2 diabetes sekä syöpä. Suojavaikutus on osoitettu useissa epidemiologisissa tutkimuksissa. Ravinnon ylivertaisuus teollisiin valmisteisiin verrattuna selittyy sillä, että antioksidantit toimivat parhaiten yhdessä. Vaikuttaakseen juuri sopivasti ne vaativat muiden ravintoaineiden ja kasvikemikaalien läsnäoloa.

Ruoasta saatuna porkkanasta löytyvällä beetakaroteenilla on sydänsairauksia ehkäisevä vaikutus, mutta samaa hyötyä ei synny ravintolisän kautta, koska silloin ei saada- muita tärkeitä ruoan molekyylejä mukana. Kuppi tuoreita mansikoita sisältää noin 80 mg C-vitamiinia sekä polyfenoleja ja flavonoideja. Tämä kokonaisuus voi taistella tauteja vastaan tavalla, johon 500 mg C-vitamiinilisää ei pysty.

Värien räiske takaa tehon

Hedelmien ja vihannesten väri toimii vihjeenä niiden antioksidanttipitoisuudesta.

Punertavat kasvikset, kuten omenat, mansikat, hapankirsikat, punakaali ja punaiset paprikat, sisältävät runsaasti flavonoidityyppiä, joita kutsutaan antosyaaneiksi.

Oranssit ja keltaiset kasvikset, kuten mangot, keltaiset paprikat, appelsiinit, banaanit ja nektariinit, ovat puolestaan erinomaisia C-vitamiinin lähteitä.

Flavonoidien saanti on tutkimuksissa pitkään yhdistynyt pienempään sydänsairauksien riskiin. Neurology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ehkäisevä vaikutus näyttää koskevan myös Alzheimerin tautia.

Sen mukaan iäkkäät ihmiset, jotka saavat ravinnostaan paljon flavonoideja, sairastuvat epätodennäköisemmin Alzheimerin tautiin verrattuna niihin, jotka saavat ravinnosta vain vähän flavonoideja. Solujen vanhenemista hidastavia flavonoideja on kaikissa kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä, etenkin niiden värikkäissä kuorissa.

Antioksidanttiensaannille ei ole suositeltavaa määrää eikä antioksidanttienmääriä voi myöskään lukea tuoteselosteista. Viisas kyllästää ruokavalionsa ruoilla, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja. Tämä tarkoittaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500 grammaa päivässä. Koska antioksidantit toimivat parhaiten yhdessä, lautaselle kannattaa ladata paljon eri värejä.

Asiantuntija dosentti Riikka Martikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla