Kuvat
Shutterstock

Marjat tekevät hyvää aivoille ja verisuonille, torjuvat matala-asteista tulehdusta ja saattavat estää jopa syöpäsolujen kasvua. Marjastaminen on rentouttavaa liikuntaa, mutta tehoaineet saa myös torilta.

Torjuvat tulehdusta

Tutkimusten mukaan marjat laskevat sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Marjojen säännöllinen syöminen voi vähentää myös elimistön matalaasteista tulehdusta. Se on usein täysin oireeton mutta altistaa verisuonitautien lisäksi syöville ja dementialle.

Marjat hillitsevät aterianjälkeistä verensokerin nousua, laskevat verenpainetta ja vähentävät valtimoiden seinämiin kertyvää LDL-kolesterolia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marjoissa on paljon polyfenoleja, joista tärkeimpiä ovat antosyaanit ja muut flavonoidit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Antosyaanit ovat vesiliukoisia flavonoideja, jotka tuovat marjalle sen punaisen, sinisen tai mustan värin. Mitä tummempi marja, sitä enemmän siinä on antosyaaneja. Erityisen paljon antosyaaneja on mustikassa, mustaherukassa, aroniassa ja variksenmarjassa, kertoo marjojen terveysvaikutuksia tutkinut Riitta Törrönen.

Vanheneminen hidastuu

Eläinkokeissa on kiistattomasti todettu, että marjat voivat parantaa rotilla sekä motorisia että oppimiseen liittyviä kognitiivisia kykyjä, kuten työmuistia.

– Ihmisillä asiaa on tutkittu vähän, mutta tulokset ovat lupaavia. Erään laajan tutkimuksen mukaan kognitiivinen ikääntyminen voi viivästyä jopa parilla vuodella niillä, jotka syövät marjoja vähintään 1–2 kertaa viikossa, Törrönen sanoo.

Viime aikoina on selvinnyt, että marjat saattavat lievittää myös nivelrikkoa. Päivittäinen marjojen syöminen voi helpottaa polven nivelrikkoon liittyvää kipua, jäykkyyttä ja tulehdusta ja parantaa siten toimintakykyä.

Asiantuntija: Riitta Törrönen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla