Soluja suojaavia antioksidantteja saa näistä kolmesta kotoisesta lähteestä.

  1. Marjat tuoreina. Mitä tummempi marja, sitä enemmän siinä on flavonoideja. Antosyaaneja, joista marja saa punaisen, sinisen tai violetin värinsä, on erityisen paljon puolukassa, mustaherukassa ja mustikassa. Myös kasvupaikka vaikuttaa terveellisyyteen: metsämustikassa on polyfenoleja puolet enemmän kuin pensasmustikassa. Sen sijaan esimerkiksi kirpeys tai makeus ei kerro marjan ravintorikkaudesta. Marjoista saa eniten irti, kun ne syö kokonaisina. Kuoressa on hyödyllisten väriaineiden lisäksi kuitua ja siemenissä hyviä rasvoja.

  2. Tomaatti kuumana. Usein antioksidanttinen voima hupenee kuumennuksen myötä. Näin käy esimerkiksi marjoille ja monille kasviksille. Sen sijaan tomaattien sisältämästä lykopeenista tulee keholle biologisesti helpommin käsiteltävää kuumennuksen ansiosta. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaateille rikkaan punaisen värin, ja sen runsas saanti voi tutkimusten mukaan hidastaa epäedullisia valtimomuutoksia. Lykopeenin runsas saanti yhdistyy myös vähäisempään eturauhassyövän riskiin miehillä.
  3. Kahvi vahvana. Suomalaisten suurin antioksidanttien lähde on kahvi, joka sisältää voimakkaita antioksidantteja, kuten hydrokaneelihappoja ja polyfenoleita. Jopa monet antioksidanttipillerit ovat kuin pisara meressä, kun niiden antioksidanttimääriä vertaa kahvin vastaavaan, havainnollistaa kansanterveystieteen emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto. Antioksidantit vaikuttavat selittävän useita niistä terveyshyödyistä, joita kahviin on tutkimuksissa yhdistynyt. Kahvinjuojilla havaitaan esimerkiksi vähemmän sydän- ja verisuontitauteja sekä tyypin 2 diabetesta.

Asiantuntija Riikka Martikainen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla