Hiukset hapsuttavat joka suuntaan ja ovat elottoman ja haalistuneen näköiset loman jälkeen. Kampaajalle on aika vasta parin viikon päästä ja töihin pitäisi mennä hiukset siistinä. Vinkkejä?

Ylikasvaneeseen hiusmalliin ja auringon haalistamiin latvoihin auttavat parhaiten sakset. Ohessa muutamia vinkkejä ensiavuksi kampaajan käsittelyä odotellessa.

- Useilla kampaamosarjoilla on tilapäisesti värjääviä hiustenhoitoaineita tai –naamioita, jotka tasoittavat väriä sekä hoitavat ja kiillottavat hiusta. Varsinkin puna- ja ruskeatukkaisille löytyy useita herkullisia sävyjä. Voit kokeilla esimerkiksi Fudgen edullisia ja käteviä kertakäyttöpakkauksia tai Goldwellin värihoitoainetta tai hoitavaa muotovaahtoa. Marketin valikoimista suosittelen kotimaista Biozellin suoraväriä. Kaikki nämä värit lähtevät pesussa pois ja sopivat myös hiusväriallergiselle.

- Mikäli et halua sävyä hiuksiin, kokeile hoitavaa naamiota, jonka jätät hiuksiin pakkauksen ohjeen mukaan pesun jälkeen. Cutrin- sarjasta löytyvät esimerkiksi uudet Premium- tuotteet sampoosta naamioon ja hiustenhoitoöljyyn.

- Luomun ystävä löytää rakennepaikkaavan ensiavun vaikka tilkasta kookosöljyä, josta voi tehdä koko kuontalon tehohoidon tai sipaista vain tilkan latvoihin. K Pour Karite on hyvä ja laadukas luonnonkosmetiikkasarja, josta löytyy todella tehokasta hoitoa kesän rasittamalle tukalle. Myös ekomerkki Madara ansaitsee tulla tässä mainituksi.

- Pesun ja hoidon jälkeen haalistuneelle kuontalolle saa lisähohtoa kiiltosuihkeilla, joita löytyy monelta sarjalta (esim. Sim Argan Care). Ylikasvaneeseen kuontaloon voi olla haasteellista tehdä siistiä kampausta, joten pinnit, pannat ja ponnarit ovat hyvä apukeino. Tiesitkö muuten, että pieni pisara käsivoidetta tai vaikkapa väritöntä huulikiiltoa teippaa kuivat hiuslatvat hetkeksi siedettävän näköiseksi vaikka keskellä työpäivää!

- Vihonviimeinen apu ennen aivan pakollista kampaamokäyntiä löytyy suoristusraudasta. Suihkauta hiuslatvaan lämpösuojaa ja painele varovasti latvat litteiksi. Kovin montaa kertaa tätä konstia ei voi ensiavuksi käyttää.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.