Iän mukaan minulle on tullut kädenselkiin pigmenttiläiskiä, iho on ohentunut ja verisuonet näkyy. Onko jotain vielä tehtävissä?

Sanotaan, että naisen ikä näkyy käsistä. Myös käsien ikämuutosten hoitoon on hyviä mahdollisuuksia.

Pigmenttiläiskiä voidaan hoitaa varsin helposti käyttämällä valoimpulssi- tai laserhoitoa. Aluksi läiskät tummuvat muutamaksi päiväksi ja sen jälkeen häviävät 1-2 viikon sisällä. Hoito toistetaan yleensä 2 kertaa 4 viikon välein, jatkossa ylläpitohoitoa tarpeen mukaan muutaman vuoden välein. Hoitotulos pysyy yleensä vuosia. Toisena vaihtoehtona on lääketieteellinen kemiallinen kuorinta, jossa ihon paraneminen kestää pidempään, mutta sillä on myös syvempi ihoa kiinteyttävä vaikutus.

Ihon laatua ja kimmoisuutta voidaan parantaa kosteuttavalla ja kiinteyttävällä mesoterapialla.

Ohentunutta ihoa voidaan lisäksi vahvistaa ihoa kosteuttavilla hyaluronihappopistoksilla ja ihon alle voidaan laittaa pehmusteeksi täyteainegeelejä, jolloin verisuonet eivät näy niin selvästi. Toimenpide vie noin 30 minuuttia ja tulos kestää noin 1,5 vuotta.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kädet nuoremmiksi?

Valoimpulssihoito auttaa nuorentamaan käsien ihoa ja poistaa pigmenttiläiskiä. Kävin Virossa kauneuskeskus Medemiksessä 1,5 vuotta sitten, molempien käden päällisten IPL valohoito maksoi 129 nyt hinta noussut n 155. Iholla on pisamia ja pigmenttiläiskiä, läiskät alkoivat nousta pois ja putosivat/karisivat muutamien päivien aikana max viikossa kaikki olivat poissa. Nyt 1,5 vuoden jälkeen on tullut muutamia pigmenttiläiskiä, mutta iho on vieläkin sieämpi kuin ennen hoitoa. Kevät/kesä aikana...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.