Iän mukaan minulle on tullut kädenselkiin pigmenttiläiskiä, iho on ohentunut ja verisuonet näkyy. Onko jotain vielä tehtävissä?

Sanotaan, että naisen ikä näkyy käsistä. Myös käsien ikämuutosten hoitoon on hyviä mahdollisuuksia.

Pigmenttiläiskiä voidaan hoitaa varsin helposti käyttämällä valoimpulssi- tai laserhoitoa. Aluksi läiskät tummuvat muutamaksi päiväksi ja sen jälkeen häviävät 1-2 viikon sisällä. Hoito toistetaan yleensä 2 kertaa 4 viikon välein, jatkossa ylläpitohoitoa tarpeen mukaan muutaman vuoden välein. Hoitotulos pysyy yleensä vuosia. Toisena vaihtoehtona on lääketieteellinen kemiallinen kuorinta, jossa ihon paraneminen kestää pidempään, mutta sillä on myös syvempi ihoa kiinteyttävä vaikutus.

Ihon laatua ja kimmoisuutta voidaan parantaa kosteuttavalla ja kiinteyttävällä mesoterapialla.

Ohentunutta ihoa voidaan lisäksi vahvistaa ihoa kosteuttavilla hyaluronihappopistoksilla ja ihon alle voidaan laittaa pehmusteeksi täyteainegeelejä, jolloin verisuonet eivät näy niin selvästi. Toimenpide vie noin 30 minuuttia ja tulos kestää noin 1,5 vuotta.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kädet nuoremmiksi?

Valoimpulssihoito auttaa nuorentamaan käsien ihoa ja poistaa pigmenttiläiskiä. Kävin Virossa kauneuskeskus Medemiksessä 1,5 vuotta sitten, molempien käden päällisten IPL valohoito maksoi 129 nyt hinta noussut n 155. Iholla on pisamia ja pigmenttiläiskiä, läiskät alkoivat nousta pois ja putosivat/karisivat muutamien päivien aikana max viikossa kaikki olivat poissa. Nyt 1,5 vuoden jälkeen on tullut muutamia pigmenttiläiskiä, mutta iho on vieläkin sieämpi kuin ennen hoitoa. Kevät/kesä aikana...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.