Hiukseni ovat talvella todella sähköiset. Minun hiuksiini eivät sähköisyyttä poistavat hoitoaineetkaan tunnu tehoavan, olisiko neuvoja tähän?


Hiusten lentelystä talvisaikaan voi syyttää kuivaa sisäilmaa sekä kuivia hiuksia, joiden sähkövaraus saa aikaan sen että hiukset ikäänkuin hylkivät toisiaan eli sojottavat hallitsemattomasti kaikkiin ilmansuuntiin. Ei ole varmaankaan yhtä konstia, jolla takuuvarmasti saisi ongelman pois, mutta tässä muutamia vinkkejä, toivottavasti näistä joku tepsii:

- Kosteuden puutteeseen vettä suihkeena. Tilapäinen apu, mutta toimii, jos ei halua hiuksiinsa ylimääräisiä tököttejä. Apteekista löytyy pieniä, käsilaukkuun sopivia vesisuihkepulloja (mm. Vichy, Avene), joilla voi samalla kosteuttaa tilapäisesti myös kuivaa ihoa.

- Hoitoaineen yksi tarkoitus olisi tasata hiusten sähkövarausta pesun jälkeen, mutta harvalla tuotteella se talvella kuitenkaan onnistuu. Jotkut ovat saaneet avun lisäämällä poishuuhdeltavan hoitoaineen määrää. Tämä perustunee siihen, että hiuksista tulee raskaammat. Osa pesee pelkällä hoitoaineella sampoon tavoin. Toimiiko konsti, selviää kokeilemalla.

- Hiuksiin jätettävät, suihkutettavat hoitoaineet toimivat ainakin hetken. Tigi:n Spoil me raikastaa nuutuneet hiukset ja poistaa sähköisyyttä. Teho on paras, jos tukkaan ei koske kammalla tai harjalla enää sen jälkeen kun aine on kuivahtanut hiusten pintaan. Luonnonkosmetiikkapuolelta kannattaa kokeilla esimerkiksi Logonan suihkutettavaa hoitoainetta.

- Geelit ja vahat saattavat toimia myös hyvin sähköisyyden nujertajina, jos tukan malli sen sallii. Hoitavampi versio on hieroa mitä tahansa käsi/kasvo/vartalovoidetta tai öljyä ensin käsiin ja silotella käsillä sitten hiusten pintaa. On tärkeää laittaa mahdollisimman vähän, etteivät hiukset muutu rasvaisen näköisiksi.

- Vanha kunnon hiuslakka tehoaa hyvin. Parhaita ovat sellaiset, jotka lähtevät harjaamalla pois eli jättävät kalvon hiusten pinnalle.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.