Hiukseni ovat talvella todella sähköiset. Minun hiuksiini eivät sähköisyyttä poistavat hoitoaineetkaan tunnu tehoavan, olisiko neuvoja tähän?


Hiusten lentelystä talvisaikaan voi syyttää kuivaa sisäilmaa sekä kuivia hiuksia, joiden sähkövaraus saa aikaan sen että hiukset ikäänkuin hylkivät toisiaan eli sojottavat hallitsemattomasti kaikkiin ilmansuuntiin. Ei ole varmaankaan yhtä konstia, jolla takuuvarmasti saisi ongelman pois, mutta tässä muutamia vinkkejä, toivottavasti näistä joku tepsii:

- Kosteuden puutteeseen vettä suihkeena. Tilapäinen apu, mutta toimii, jos ei halua hiuksiinsa ylimääräisiä tököttejä. Apteekista löytyy pieniä, käsilaukkuun sopivia vesisuihkepulloja (mm. Vichy, Avene), joilla voi samalla kosteuttaa tilapäisesti myös kuivaa ihoa.

- Hoitoaineen yksi tarkoitus olisi tasata hiusten sähkövarausta pesun jälkeen, mutta harvalla tuotteella se talvella kuitenkaan onnistuu. Jotkut ovat saaneet avun lisäämällä poishuuhdeltavan hoitoaineen määrää. Tämä perustunee siihen, että hiuksista tulee raskaammat. Osa pesee pelkällä hoitoaineella sampoon tavoin. Toimiiko konsti, selviää kokeilemalla.

- Hiuksiin jätettävät, suihkutettavat hoitoaineet toimivat ainakin hetken. Tigi:n Spoil me raikastaa nuutuneet hiukset ja poistaa sähköisyyttä. Teho on paras, jos tukkaan ei koske kammalla tai harjalla enää sen jälkeen kun aine on kuivahtanut hiusten pintaan. Luonnonkosmetiikkapuolelta kannattaa kokeilla esimerkiksi Logonan suihkutettavaa hoitoainetta.

- Geelit ja vahat saattavat toimia myös hyvin sähköisyyden nujertajina, jos tukan malli sen sallii. Hoitavampi versio on hieroa mitä tahansa käsi/kasvo/vartalovoidetta tai öljyä ensin käsiin ja silotella käsillä sitten hiusten pintaa. On tärkeää laittaa mahdollisimman vähän, etteivät hiukset muutu rasvaisen näköisiksi.

- Vanha kunnon hiuslakka tehoaa hyvin. Parhaita ovat sellaiset, jotka lähtevät harjaamalla pois eli jättävät kalvon hiusten pinnalle.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.