Millaiset tuotteet ovat tehokkaimpia päänahan hilseilyyn? Minulle tulee ajoittain hilsettä, joka näkyy ikävästi tummilla vaatteilla. Minulla on lyhyet hiukset ja pesen ne joka päivä.

Iholta irtoilee koko ajan kuollutta solukkoa pieninä hiukkasina, joita ei silmä erota. Isompia, näkyviä hiukkasia kutsutaan hilseeksi. Hilseen syistä ja parhaista hoitokeinoista ollaan montaa mieltä. Pääasiallinen syy on kuitenkin hiivasienessä, joka jostain syystä alkaa kasvamaan hieman liian innokkaasti aiheuttaen kutinaa, punoitusta ja hilsettä. Mikrobikasvuston epätasapainoa päänahassa voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi, hormonitoiminta, vähemmän terveelliset elämäntavat tai iholle sopimattomat tuotteet sekä muotoilutuotejäämät.

Iho voi pölistä hilseestä kuivuuttaan. Päänahan iho ei ole sen kummempaa kuin muukaan iho, mutta sitä harvemmin hoidetaan, ainoastaan pestään innokkaasti ja levitetään hoitoainetta vain latvoihin. Jos hilse johtuu kemikaalien aiheuttamasta ärsytyksestä ja iho on kuiva, kannattaa valita hellävarainen sampoo ja tihentää pesuvälejä hilseen häätämiseksi. Sampoon voi korvata kokonaan hoitoaineella, joka irrottaa myös likaa ja talia. Jos iho on oikein kuiva päänahkaan voi levittää yöksi kerroksen kevyttä kosteusvoidetta. Voide voi olla sitä samaa, josta kasvotkin pitävät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liian runsas talineritys saa päänahan rasvoittumaan ennenaikojaan. Kutinan ja hilseen vaivaamasta, punoittavasta ja rasvoittuvasta päänahan ihottumasta käytetään nimitystä seborroinen ekseema, jota voi olla myös otsalla ja kulmakarvoissa. Hilseen häätämiseksi on tärkeää saada talia pois ja päänahka rauhoittumaan. Pesuvälejä kannattaakin tihentää ja hankkia sampoo, joka irrottaa lian, talin ja hilseen tehokkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli hilseily ei vähenny omalle ihotyypille tarkoitetuilla tuotteilla, kannattaa kokeilla hilsesampoita. Valikoimaa riittää aina apteekeista marketteihin. Ketokonatsoli- nimistä sienilääkettä sisältävät sampoot ovat tehokkaita ja niitä käytetään pakkauksen ohjeen mukaan kuurina. Seleenisulfidi toimii tehokkaasti rasvoittuvaan päänahkaan ja hilseeseen (esimerkiksi apteekin Selukos). Niinikään apteekista löytyy laadukas, Sveitsissä valmistettava Rausch- sarja, josta löytyy tuotteet sekä kuivaan että rasvaiseen hilseeseen.

Viimeinen keino hilseen häätämiseksi on ihotautilääkäri, joka tutkii päänahan tarkemmin ja antaa vaivaan tarvittavat lääkkeet, mikäli omahoito ei auta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla