Millaiset tuotteet ovat tehokkaimpia päänahan hilseilyyn? Minulle tulee ajoittain hilsettä, joka näkyy ikävästi tummilla vaatteilla. Minulla on lyhyet hiukset ja pesen ne joka päivä.

Iholta irtoilee koko ajan kuollutta solukkoa pieninä hiukkasina, joita ei silmä erota. Isompia, näkyviä hiukkasia kutsutaan hilseeksi. Hilseen syistä ja parhaista hoitokeinoista ollaan montaa mieltä. Pääasiallinen syy on kuitenkin hiivasienessä, joka jostain syystä alkaa kasvamaan hieman liian innokkaasti aiheuttaen kutinaa, punoitusta ja hilsettä. Mikrobikasvuston epätasapainoa päänahassa voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi, hormonitoiminta, vähemmän terveelliset elämäntavat tai iholle sopimattomat tuotteet sekä muotoilutuotejäämät.

Iho voi pölistä hilseestä kuivuuttaan. Päänahan iho ei ole sen kummempaa kuin muukaan iho, mutta sitä harvemmin hoidetaan, ainoastaan pestään innokkaasti ja levitetään hoitoainetta vain latvoihin. Jos hilse johtuu kemikaalien aiheuttamasta ärsytyksestä ja iho on kuiva, kannattaa valita hellävarainen sampoo ja tihentää pesuvälejä hilseen häätämiseksi. Sampoon voi korvata kokonaan hoitoaineella, joka irrottaa myös likaa ja talia. Jos iho on oikein kuiva päänahkaan voi levittää yöksi kerroksen kevyttä kosteusvoidetta. Voide voi olla sitä samaa, josta kasvotkin pitävät.

Liian runsas talineritys saa päänahan rasvoittumaan ennenaikojaan. Kutinan ja hilseen vaivaamasta, punoittavasta ja rasvoittuvasta päänahan ihottumasta käytetään nimitystä seborroinen ekseema, jota voi olla myös otsalla ja kulmakarvoissa. Hilseen häätämiseksi on tärkeää saada talia pois ja päänahka rauhoittumaan. Pesuvälejä kannattaakin tihentää ja hankkia sampoo, joka irrottaa lian, talin ja hilseen tehokkaasti.

Mikäli hilseily ei vähenny omalle ihotyypille tarkoitetuilla tuotteilla, kannattaa kokeilla hilsesampoita. Valikoimaa riittää aina apteekeista marketteihin. Ketokonatsoli- nimistä sienilääkettä sisältävät sampoot ovat tehokkaita ja niitä käytetään pakkauksen ohjeen mukaan kuurina. Seleenisulfidi toimii tehokkaasti rasvoittuvaan päänahkaan ja hilseeseen (esimerkiksi apteekin Selukos). Niinikään apteekista löytyy laadukas, Sveitsissä valmistettava Rausch- sarja, josta löytyy tuotteet sekä kuivaan että rasvaiseen hilseeseen.

Viimeinen keino hilseen häätämiseksi on ihotautilääkäri, joka tutkii päänahan tarkemmin ja antaa vaivaan tarvittavat lääkkeet, mikäli omahoito ei auta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen keski-ikäinen nainen. Hiusten ja muiden karvojen kasvu on kiihtynyt viime vuosien aikana. Hiuksia saa olla koko ajan värjäämässä, kun en vielä halua harmaapääksi. Muualta saa koko ajan olla sheivaamassa. Kysyin gynekologilta, olisiko karvojen kasvun hillitsemiseen jotakin lääkettä, mutta hän ei suositellut mitään lääkettä tähän ongelmaan. Eikö mitään hoitoa tosiaankaan ole? Ongelma on nöyryyttävä.

Mikäli gynekologiset tutkimukset ja hormoniselvitykset on tehty, tilannetta ei todennäköisesti voida parantaa lääkityksellä. Keski-iässä kaikki hormonaaliset karvankasvua säätelevät hoidot eivät enää välttämättä sovellu käytettäväksi.

Laaja-alaisessa karvankasvussa eivät myöskään paikallisesti käytettävät voiteet tule kysymykseen, sillä niiden teho on suhteellisen vaatimaton, tilapäinen ja hinta jatkuvassa käytössä korkea.

Pysyvämpänä ratkaisuna voidaan käyttää laserkarvanpoistoa, jossa yleensä tarvitaan yhdelle alueelle hormonitoiminnasta riippuen 5-8 hoitokertaa ja jatkossa ylläpitohoitoa muutaman vuoden välein. Karvanpoisto hidastuu laserhoidossa yleensä selvästi jo kolmen hoitokerran jälkeen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Karvojen ajelija

Miksi karvankasvu kiihtyy aina vain?

Karvojen ajelulla on hyvät puolensa. Tulee tutustuttua aina uudestaan omaan kehoonsa. Näin tulee myös hoitaneeksi itseään mikä lisää itsekunnioitusta ja itsearvostusta. Turhat karvat on lisäksi hyvä sheivata kainaloista (myös miehet) haisemasta ja bakteereja keräämästä sekä genitaaleista, jolloin seksi on kivempaa ja hygieenisempää. Pään karvojen (parta ja hiukset) hoidossa voi taas piristeeksi vaihtaa omaa lookkiaan sopivin välein jos siltä tuntuu.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.