Millaiset tuotteet ovat tehokkaimpia päänahan hilseilyyn? Minulle tulee ajoittain hilsettä, joka näkyy ikävästi tummilla vaatteilla. Minulla on lyhyet hiukset ja pesen ne joka päivä.

Iholta irtoilee koko ajan kuollutta solukkoa pieninä hiukkasina, joita ei silmä erota. Isompia, näkyviä hiukkasia kutsutaan hilseeksi. Hilseen syistä ja parhaista hoitokeinoista ollaan montaa mieltä. Pääasiallinen syy on kuitenkin hiivasienessä, joka jostain syystä alkaa kasvamaan hieman liian innokkaasti aiheuttaen kutinaa, punoitusta ja hilsettä. Mikrobikasvuston epätasapainoa päänahassa voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi, hormonitoiminta, vähemmän terveelliset elämäntavat tai iholle sopimattomat tuotteet sekä muotoilutuotejäämät.

Iho voi pölistä hilseestä kuivuuttaan. Päänahan iho ei ole sen kummempaa kuin muukaan iho, mutta sitä harvemmin hoidetaan, ainoastaan pestään innokkaasti ja levitetään hoitoainetta vain latvoihin. Jos hilse johtuu kemikaalien aiheuttamasta ärsytyksestä ja iho on kuiva, kannattaa valita hellävarainen sampoo ja tihentää pesuvälejä hilseen häätämiseksi. Sampoon voi korvata kokonaan hoitoaineella, joka irrottaa myös likaa ja talia. Jos iho on oikein kuiva päänahkaan voi levittää yöksi kerroksen kevyttä kosteusvoidetta. Voide voi olla sitä samaa, josta kasvotkin pitävät.

Liian runsas talineritys saa päänahan rasvoittumaan ennenaikojaan. Kutinan ja hilseen vaivaamasta, punoittavasta ja rasvoittuvasta päänahan ihottumasta käytetään nimitystä seborroinen ekseema, jota voi olla myös otsalla ja kulmakarvoissa. Hilseen häätämiseksi on tärkeää saada talia pois ja päänahka rauhoittumaan. Pesuvälejä kannattaakin tihentää ja hankkia sampoo, joka irrottaa lian, talin ja hilseen tehokkaasti.

Mikäli hilseily ei vähenny omalle ihotyypille tarkoitetuilla tuotteilla, kannattaa kokeilla hilsesampoita. Valikoimaa riittää aina apteekeista marketteihin. Ketokonatsoli- nimistä sienilääkettä sisältävät sampoot ovat tehokkaita ja niitä käytetään pakkauksen ohjeen mukaan kuurina. Seleenisulfidi toimii tehokkaasti rasvoittuvaan päänahkaan ja hilseeseen (esimerkiksi apteekin Selukos). Niinikään apteekista löytyy laadukas, Sveitsissä valmistettava Rausch- sarja, josta löytyy tuotteet sekä kuivaan että rasvaiseen hilseeseen.

Viimeinen keino hilseen häätämiseksi on ihotautilääkäri, joka tutkii päänahan tarkemmin ja antaa vaivaan tarvittavat lääkkeet, mikäli omahoito ei auta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.