Tehoavatko auringonsuoja-aineet todella hiustuotteissa? Mikä olisi paras keino suojata hiukset auringolta niin, ettei esimerkiksi hiusväri haalentuisi ennen aikojaan?

Aurinko vaikuttaa hiuksiin samaan tapaan kuin vaalennusaine, eli tarpeeksi pitkä aika paahteessa haalentaa kyllä hiusten väriä sekä haurastuttaa rakennetta. Paras suoja on tietenkin mekaaninen eli hattu tai huivi, mutta välillä olisi mukava antaa kutrien liehua vapaana aurinkoisessa säässä. Tätä varten on kehitetty hiustuotteita, joissa on aurinkosuoja mukana.

Aurinkoisille keleille tarkoitetut sampoot ja hoitoaineet eivät itsessään juuri UV- säteiltä suojaa, mutta ne sisältävät erityisesti hiuksen rakennetta parantavia ja silottavia aineita, joita voi kesäkeleillä tarvita. Vaikutus on tietenkin tilapäinen ja kestää seuraavaan pesuun ja hoitoon asti. Kokeilin itse taannoin Wellan uudistunutta aurinkohiussarjaa, joka tuoksui ihanalle ja sai hiukset pehmeiksi ja kiiltäviksi. Ainoa mitä jäin kaipaamaan kokeilustani oli itse auringonpaiste.

UV- suoja-aineita sisältävät, hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja muotoilutuotteet suojaavat auringon haalistavalta vaikutukselta, kunhan muistaa seuraavat asiat:
- Tuotteita on laitettava tarpeeksi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Mikään tuote ei ole ihmeainetta, jonka avulla voi olla aamusta iltaan auringonpaahteessa. Mikäli tuotteessa on kemiallisia UV- suoja-aineita, niiden teho hiipuu päivän mittaan.

Mikäli perinteiset aurinkohiustuotteet eivät innosta, voit kokeilla myös luonnonmukaisempaa konstia. Levitä hiuksiin kauttaaltaan kookosöljyä ja saat aikaiseksi koko päivän kestävän, hiuksia hoitavan ja kookokselta tuoksuvan "wetlookin". Ja eikun rannalle!

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää:
Aurinkosuojista

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.