Tehoavatko auringonsuoja-aineet todella hiustuotteissa? Mikä olisi paras keino suojata hiukset auringolta niin, ettei esimerkiksi hiusväri haalentuisi ennen aikojaan?

Aurinko vaikuttaa hiuksiin samaan tapaan kuin vaalennusaine, eli tarpeeksi pitkä aika paahteessa haalentaa kyllä hiusten väriä sekä haurastuttaa rakennetta. Paras suoja on tietenkin mekaaninen eli hattu tai huivi, mutta välillä olisi mukava antaa kutrien liehua vapaana aurinkoisessa säässä. Tätä varten on kehitetty hiustuotteita, joissa on aurinkosuoja mukana.

Aurinkoisille keleille tarkoitetut sampoot ja hoitoaineet eivät itsessään juuri UV- säteiltä suojaa, mutta ne sisältävät erityisesti hiuksen rakennetta parantavia ja silottavia aineita, joita voi kesäkeleillä tarvita. Vaikutus on tietenkin tilapäinen ja kestää seuraavaan pesuun ja hoitoon asti. Kokeilin itse taannoin Wellan uudistunutta aurinkohiussarjaa, joka tuoksui ihanalle ja sai hiukset pehmeiksi ja kiiltäviksi. Ainoa mitä jäin kaipaamaan kokeilustani oli itse auringonpaiste.

UV- suoja-aineita sisältävät, hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja muotoilutuotteet suojaavat auringon haalistavalta vaikutukselta, kunhan muistaa seuraavat asiat:
- Tuotteita on laitettava tarpeeksi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Mikään tuote ei ole ihmeainetta, jonka avulla voi olla aamusta iltaan auringonpaahteessa. Mikäli tuotteessa on kemiallisia UV- suoja-aineita, niiden teho hiipuu päivän mittaan.

Mikäli perinteiset aurinkohiustuotteet eivät innosta, voit kokeilla myös luonnonmukaisempaa konstia. Levitä hiuksiin kauttaaltaan kookosöljyä ja saat aikaiseksi koko päivän kestävän, hiuksia hoitavan ja kookokselta tuoksuvan "wetlookin". Ja eikun rannalle!

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää:
Aurinkosuojista

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.