Olen kuullut, että mineraaliöljy on haitallista ja tukkii ihohuokoset. Sitä käytetään kuitenkin monenlaisissa tuotteissa. Voinko käyttää mineraaliöljyä turvallisesti?

Raakaöljystä saatavaa mineraaliöljyä ja vaseliinia on käytetty lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa vuosikymmenten ajan. Ne ovat erittäin hyviä kumppaneita niin lääkeaineille kuin kosmetiikan ainesosillekin, koska ne eivät reagoi muiden aineiden kanssa. Lisäksi ne kosteuttavat ihoa ja antavat sille tarvittaessa suojaavan kalvon. Ne eivät myöskään aiheuta allergioita.

Niin mineraaliöljy kuin vaseliinikin ovat puhtaita ja turvallisia kosmetiikan perusaineita. Hyvin harvoin ne ovat tuotteessa yksinään, vaan yleensä ne on sekoitettu lukuisiin muihin aineisiin. Pelkästään kosteusvoiteessa voi olla 50 muuta raaka-ainetta, joiden kanssa mineraaliöljy muodostaa sopivan cocktailin. Lopputuote määrittelee vaikutuksen iholle pikemminkin kuin yksittäinen raaka-aine.

Ihon taipumukseen muodostaa epäpuhtauksia vaikuttaa moni asia, kuten hormonitoiminta, ihon pesu-, puhdistus- ja meikkaustavat sekä tietenkin perimä. Koostumuksensa puolesta mineraaliöljy ei tee tässä poikkeusta muihin öljyihin.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.