Päänahkaani on kirvellyt ja aristanut jo pari vuotta. Näkyvää hilsettä ei ole, ei myöskään nyppyjä eikä punoitusta. Kutinaa on eniten päälaella ja hiukset ovat elottomat. Vaalennan hiuksiani kolmen kuukauden välein kampaajalla, pesen joka kolmas päivä. En kiharra enkä föönää hiuksiani, koska minulla on myös hiusten lähtöä. Käytän tukan kohottamiseen muotoilusuihketta tai kampausnestettä ja hiuspuuteria. Laitan niitä hiusten tyveen, pitkät hiukset on hankala saada kohoamaan. Pesen kosteuttavalla shampoolla, laitan saunan ajaksi päänahkaan kevyttä perusvoidetta ja joskus kosteuttavaa tehohoitoa. Otan päivittäin rypsiöljyä ruokalusikallisen ja hiusvitamiineja, omaan terveet elämäntavat. Olen 44-vuotias ja ennen en tuntenut päänahan olemassaoloa ja hiuksenikin olivat pöyheämmät. En ole allerginen eikä ihoni ole atooppinen. Kuinka hoidan hiuksiani ja päänahkaani?

Lähes kaikilla naisilla tapahtuu jonkun verran muutoksia hiuslaadussa iän myötä. Ikävä kyllä, ennen niin tuuheat ja kimmoisat hiukset tuntuvat veltostuvan ja ohenevan aivan kuin ihokin. Tähän ovat syynä lähinnä perimä ja hormonitoiminta. Vaikka elintavat ovatkin kunnossa, on suositeltavaa varmistaa vielä lääkäriltä, ettei hiustenlähtöön ole mitään lääketieteellistä syytä.

Kosmetiikka voi aiheuttaa oireita päänahkaan. Allergia aiheuttaa yleensä kutinaa, punoitusta ja ihottumaa kun taas ärsytysoireet ovat enemmän kirvelyä, aristusta ja kuumotusta. Allergia voi tulla missä iässä tahansa, yleensä sellaisille aineille, joita on kauan käyttänyt. Tässä tapauksessa ei voi varmasti sanoa, mikä päänahan kutinaa ja aristusta aiheuttaa, joten ainoa keino on kokeilun kautta saada selkoa tilanteeseen.

- Aloita kokeilusi hajusteista. Koska hajusteet voivat ärsyttää ja allergisoida, kokeile kuuria, jossa sampoosi onkin täysin hajusteeton, eikä sisällä myöskään yleisesti allergisoivia säilöntäaineita. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde löytyy mm. Prismoissa myytävästä Biozell- sarjasta, josta löytyy sampoon lisäksi myös öljyhoito ja hoitosuihke.

- Hajusteeton- kuurin aikana voisi myös muotoilutuotteet vaihtaa hajusteettomiksi. Hajusteettomia muotoilutuotteita tekevät kampaamosarjoista mm. Cutrin ja Sim. Päivittäistavarakaupoista löytyy mm. LV ja Erisan, kaikki kotimaisia. Hiuspuuterista voisi pitää pientä taukoa, jotta selviää, ettei se kuivata ja ärsytä päänahkaasi.

- Lopuksi suosittelen vielä kiinnittämään huomiota hiusten vaalentamiseen. Vaalennusaine voi haurastuttaa hiuksia ja ärsyttää päänahkaa. Se voi joskus aiheuttaa myös allergiaa, vaikka yleensä sen tekevätkin hiusvärit. Seuraavalla vaalennuskerralla voisi kokeilla hieman hellävaraisempaa toimenpidettä, kenties muutamia raitoja koko tukan käsittelyn sijaan? Tarkkaile päänahkaasi erityisen huolella viikon ajan kampaamokäynnin jälkeen: onko kutina voimakkaampaa tai huomaatko kenties jotain muuta oiretta?

- Jos mikään vinkeistä ei tepsi, jää jäljelle vielä ihotautilääkäri, joka voi selvitellä kutinan syytä.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.