Päänahkaani on kirvellyt ja aristanut jo pari vuotta. Näkyvää hilsettä ei ole, ei myöskään nyppyjä eikä punoitusta. Kutinaa on eniten päälaella ja hiukset ovat elottomat. Vaalennan hiuksiani kolmen kuukauden välein kampaajalla, pesen joka kolmas päivä. En kiharra enkä föönää hiuksiani, koska minulla on myös hiusten lähtöä. Käytän tukan kohottamiseen muotoilusuihketta tai kampausnestettä ja hiuspuuteria. Laitan niitä hiusten tyveen, pitkät hiukset on hankala saada kohoamaan. Pesen kosteuttavalla shampoolla, laitan saunan ajaksi päänahkaan kevyttä perusvoidetta ja joskus kosteuttavaa tehohoitoa. Otan päivittäin rypsiöljyä ruokalusikallisen ja hiusvitamiineja, omaan terveet elämäntavat. Olen 44-vuotias ja ennen en tuntenut päänahan olemassaoloa ja hiuksenikin olivat pöyheämmät. En ole allerginen eikä ihoni ole atooppinen. Kuinka hoidan hiuksiani ja päänahkaani?

Lähes kaikilla naisilla tapahtuu jonkun verran muutoksia hiuslaadussa iän myötä. Ikävä kyllä, ennen niin tuuheat ja kimmoisat hiukset tuntuvat veltostuvan ja ohenevan aivan kuin ihokin. Tähän ovat syynä lähinnä perimä ja hormonitoiminta. Vaikka elintavat ovatkin kunnossa, on suositeltavaa varmistaa vielä lääkäriltä, ettei hiustenlähtöön ole mitään lääketieteellistä syytä.

Kosmetiikka voi aiheuttaa oireita päänahkaan. Allergia aiheuttaa yleensä kutinaa, punoitusta ja ihottumaa kun taas ärsytysoireet ovat enemmän kirvelyä, aristusta ja kuumotusta. Allergia voi tulla missä iässä tahansa, yleensä sellaisille aineille, joita on kauan käyttänyt. Tässä tapauksessa ei voi varmasti sanoa, mikä päänahan kutinaa ja aristusta aiheuttaa, joten ainoa keino on kokeilun kautta saada selkoa tilanteeseen.

- Aloita kokeilusi hajusteista. Koska hajusteet voivat ärsyttää ja allergisoida, kokeile kuuria, jossa sampoosi onkin täysin hajusteeton, eikä sisällä myöskään yleisesti allergisoivia säilöntäaineita. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde löytyy mm. Prismoissa myytävästä Biozell- sarjasta, josta löytyy sampoon lisäksi myös öljyhoito ja hoitosuihke.

- Hajusteeton- kuurin aikana voisi myös muotoilutuotteet vaihtaa hajusteettomiksi. Hajusteettomia muotoilutuotteita tekevät kampaamosarjoista mm. Cutrin ja Sim. Päivittäistavarakaupoista löytyy mm. LV ja Erisan, kaikki kotimaisia. Hiuspuuterista voisi pitää pientä taukoa, jotta selviää, ettei se kuivata ja ärsytä päänahkaasi.

- Lopuksi suosittelen vielä kiinnittämään huomiota hiusten vaalentamiseen. Vaalennusaine voi haurastuttaa hiuksia ja ärsyttää päänahkaa. Se voi joskus aiheuttaa myös allergiaa, vaikka yleensä sen tekevätkin hiusvärit. Seuraavalla vaalennuskerralla voisi kokeilla hieman hellävaraisempaa toimenpidettä, kenties muutamia raitoja koko tukan käsittelyn sijaan? Tarkkaile päänahkaasi erityisen huolella viikon ajan kampaamokäynnin jälkeen: onko kutina voimakkaampaa tai huomaatko kenties jotain muuta oiretta?

- Jos mikään vinkeistä ei tepsi, jää jäljelle vielä ihotautilääkäri, joka voi selvitellä kutinan syytä.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen keski-ikäinen nainen. Hiusten ja muiden karvojen kasvu on kiihtynyt viime vuosien aikana. Hiuksia saa olla koko ajan värjäämässä, kun en vielä halua harmaapääksi. Muualta saa koko ajan olla sheivaamassa. Kysyin gynekologilta, olisiko karvojen kasvun hillitsemiseen jotakin lääkettä, mutta hän ei suositellut mitään lääkettä tähän ongelmaan. Eikö mitään hoitoa tosiaankaan ole? Ongelma on nöyryyttävä.

Mikäli gynekologiset tutkimukset ja hormoniselvitykset on tehty, tilannetta ei todennäköisesti voida parantaa lääkityksellä. Keski-iässä kaikki hormonaaliset karvankasvua säätelevät hoidot eivät enää välttämättä sovellu käytettäväksi.

Laaja-alaisessa karvankasvussa eivät myöskään paikallisesti käytettävät voiteet tule kysymykseen, sillä niiden teho on suhteellisen vaatimaton, tilapäinen ja hinta jatkuvassa käytössä korkea.

Pysyvämpänä ratkaisuna voidaan käyttää laserkarvanpoistoa, jossa yleensä tarvitaan yhdelle alueelle hormonitoiminnasta riippuen 5-8 hoitokertaa ja jatkossa ylläpitohoitoa muutaman vuoden välein. Karvanpoisto hidastuu laserhoidossa yleensä selvästi jo kolmen hoitokerran jälkeen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Karvojen ajelija

Miksi karvankasvu kiihtyy aina vain?

Karvojen ajelulla on hyvät puolensa. Tulee tutustuttua aina uudestaan omaan kehoonsa. Näin tulee myös hoitaneeksi itseään mikä lisää itsekunnioitusta ja itsearvostusta. Turhat karvat on lisäksi hyvä sheivata kainaloista (myös miehet) haisemasta ja bakteereja keräämästä sekä genitaaleista, jolloin seksi on kivempaa ja hygieenisempää. Pään karvojen (parta ja hiukset) hoidossa voi taas piristeeksi vaihtaa omaa lookkiaan sopivin välein jos siltä tuntuu.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.