Nykyään on muodikasta olla pesemättä hiuksiaan. Hiuspohja kuulemma puhdistaa itse itsensä, onko näin?

Päänahka puhdistaa kyllä hieman itse itseään: kuollut solukko hilseilee pois ja bakteerit ja hiivat pilkkovat talia. Pesemättömät hiukset eivät näytä kovin kauniilta, kun tali tekee hiukset paakkuisiksi ja härskiintyessään myös pahanhajuisiksi.

Härskiintynyt, päänahkaan jämähtänyt tali voi myös ärsyttää ja aiheuttaa tulehduksia, koska päänahan iho ei pysty moisen kerroksen alla kunnolla hengittämään. Mikäli päänahan iho on normaali ja näyttää voivan hyvin pelkällä vesihuuhtelulla, voi pesemättömyyttä toki kokeilla, mutta kaikille se ei sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ympäristöstä kaiken aikaa leijailevat pöly- ja likahiukkaset muodostavat talin ja muotoilutuotteiden kanssa cocktailin, joka vaatii hieman vettä väkevämpää puhdistusainetta. Sampoon pinta-aktiiviset eli pesevät aineet pilkkovat likaa ja rasvaa vieden ne sampoon muiden ainesosien kanssa viemäriin. Pesun avulla päänahka vapautuu myös lukuisista kemikaaleista, joita muotoilutuotteet ja ilmansaasteet sisältävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä useammin ja voimakkaammilla aineilla hiuksia pesee, sen vilkkaammin talirauhaset toimivat. Talirauhasten toimintaa voi hieman säädellä pidentämällä pesuvälejä.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla