Ketä uskoa, kun osa on sitä mieltä, ettei raskausaikana saisi käyttää lainkaan kosmetiikkaa? Onko meikkaamisesta, hiustenvärjäyksestä tai rakennekynsistä haittaa vauvalle?

Kosmetiikaksi luokitellaan oikeastaan kaikki iholle ja limakalvoille laitettavat tuotteet, joita ei ole rekisteröity lääkkeiksi. Näinollen myös päivittäishygieniatuotteet, kuten hammastahnat, dödöt, sampoot ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa. Ilman perushygieniatuotteita on hankala selvitä yhdeksää kuukautta, raskausaika kun ei aina ole sitä hehkeintä aikaa: yhdelle pukkaa hikeä, toiselle iskee akne ja kolmatta kiusaa piinallinen ihon kuivuus ja kutina…

Iho suojelee meitä ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten kosmetiikalta aika hyvin. Suurin osa kosmetiikan rakenneosasista on sitä kokoluokkaa, ettei ihon läpi ole menemistä. Esimerkiksi meikit ovat sellaista sorttia, jotka jäävät pakkeliksi ihon pinnalle. Voiteet taas imeytyvät lähinnä ihon kuolleeseen pintasolukkoon, jota varisee koko ajan ihon pinnalta ympäristöön. Iho uusiutuu noin kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kosmetiikan lisäksi jokapäiväisessä elämässä on myös muita kemikaaleja, kuten kodin- ja pyykinpesuaineet, uusien vaatteiden ja huonekalutekstiilien sisältämät pintakäsittelyaineet, muovit, elintarvikkeet, lääkkeet, ilmansaasteet jne. Altistus erilaisille aineille, alkaa itse kunkin kohdalla jo lapsena eli kauan ennen raskaaksi tulemista.Tarvittaisiin lisää luotettavaa tutkimustietoa kemikaalien kokonaisaltistuksesta, jotta voitaisiin antaa yleispäteviä neuvoja “turvallisempaan” elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotain vinkkejä voi toki antaa. Ensimmäinen kuuluu, että turhaan ei kannata stressata, vaan nauttia elämästä. Jos tekee joskus mieli tuoksua ruusulle päästä varpaisiin tai laittautua kauniiksi meikkien avulla, niin siitä tuskin on haittaa! Jokapäiväisessä elämässä kannattaa valita kautta linjan eettisiä ja ekologisia tuotteita ja karsia turhia puteleita, mikäli haluaa vaikuttaa kemikaalien määrään. Tuotteita, joita käyttäisin maltilla raskausaikana ovat hiusten kesto- ja kevytvärit, kynsilakat ja voimakkaat liuottimet sekä rakennekynnet.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla