Ketä uskoa, kun osa on sitä mieltä, ettei raskausaikana saisi käyttää lainkaan kosmetiikkaa? Onko meikkaamisesta, hiustenvärjäyksestä tai rakennekynsistä haittaa vauvalle?

Kosmetiikaksi luokitellaan oikeastaan kaikki iholle ja limakalvoille laitettavat tuotteet, joita ei ole rekisteröity lääkkeiksi. Näinollen myös päivittäishygieniatuotteet, kuten hammastahnat, dödöt, sampoot ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa. Ilman perushygieniatuotteita on hankala selvitä yhdeksää kuukautta, raskausaika kun ei aina ole sitä hehkeintä aikaa: yhdelle pukkaa hikeä, toiselle iskee akne ja kolmatta kiusaa piinallinen ihon kuivuus ja kutina…

Iho suojelee meitä ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten kosmetiikalta aika hyvin. Suurin osa kosmetiikan rakenneosasista on sitä kokoluokkaa, ettei ihon läpi ole menemistä. Esimerkiksi meikit ovat sellaista sorttia, jotka jäävät pakkeliksi ihon pinnalle. Voiteet taas imeytyvät lähinnä ihon kuolleeseen pintasolukkoon, jota varisee koko ajan ihon pinnalta ympäristöön. Iho uusiutuu noin kuukaudessa.

Kosmetiikan lisäksi jokapäiväisessä elämässä on myös muita kemikaaleja, kuten kodin- ja pyykinpesuaineet, uusien vaatteiden ja huonekalutekstiilien sisältämät pintakäsittelyaineet, muovit, elintarvikkeet, lääkkeet, ilmansaasteet jne. Altistus erilaisille aineille, alkaa itse kunkin kohdalla jo lapsena eli kauan ennen raskaaksi tulemista.Tarvittaisiin lisää luotettavaa tutkimustietoa kemikaalien kokonaisaltistuksesta, jotta voitaisiin antaa yleispäteviä neuvoja “turvallisempaan” elämään.

Jotain vinkkejä voi toki antaa. Ensimmäinen kuuluu, että turhaan ei kannata stressata, vaan nauttia elämästä. Jos tekee joskus mieli tuoksua ruusulle päästä varpaisiin tai laittautua kauniiksi meikkien avulla, niin siitä tuskin on haittaa! Jokapäiväisessä elämässä kannattaa valita kautta linjan eettisiä ja ekologisia tuotteita ja karsia turhia puteleita, mikäli haluaa vaikuttaa kemikaalien määrään. Tuotteita, joita käyttäisin maltilla raskausaikana ovat hiusten kesto- ja kevytvärit, kynsilakat ja voimakkaat liuottimet sekä rakennekynnet.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.