Ripsivärini paakkuuntuu jo muutaman kuukauden käytön jälkeen ja olen lisännytkin siihen vähän vettä, jotta saan kaiken värin käytettyä. Näin ei saisi kuitenkaan kuulemma tehdä. Miksi?

Kun laitamme ripsiväriä, harjaan irtoaa ripsistä ja ihosta aina hiukan kuollutta ihosolukkoa sekä ihon normaaleja mikrobeja. Ripsivärit, kuten muutkin kosmetiikkatuotteet valmistetaan siten, että tuote säilyy normaalikäytössä sille suositellun ajan pienestä mikrobilisäyksestä huolimatta.

Paakut tarkoittavat, että ripsivärisi on todennäköisesti alkanut kuivua. Paakkuuntuminen voi olla myös merkki alkavasta pilaantumisesta, vaikka tuote ei haisisikaan pahalle. Veden lisääminen voi auttaa tilapäisesti siten, että saat koostumuksen takaisin juoksevammaksi, mutta vedellä voi olla tuotteelle myös haitallisia vaikutuksia. Vesi on otollinen kasvualusta bakteereille. Erityisen villiksi bakteerien pippalot voivat yltyä, jos kraanavettä lisätään sellaiseen tuotteeseen, johon vesi ei kuulu.

Mikäli tuotteen rakenne selkeästi muuttuu ja sen ostamisesta on jo jokunen kuukausi tai jopa vuosi, on syytä hankkia uusi tuote tilalle. Pilaantuneessa ripsivärissä olevat mikrobit voivat aiheuttaa hankalia silmätulehduksia. Ripsiväri säilyy hyvänä keskimäärin yhdestä kuukaudesta kolmeen. Mikäli käytät ripsiväriä vain harvoin, huolehdi aina, että laitat tuotetta täysin puhtaalle iholle. Sulje korkki käytön jälkeen tiivisti, ettei ilma pilaa tuotetta ennenaikaisesti.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.