Ihoni on herkkä, on couperosaa, ja saan hajusteista sekä silmä-, että iho-oireita muun lisäksi. Olen myös välttänyt alkoholia (etanoli), koska olen saanut pahan reaktion iholleni tuotteesta, jossa oli alkoholia.

Yleensä kosmetologit sanovat ettei alkoholi sovi herkälle ja couperoottiselle iholle, mutta kuitenkin suosittelevat käyttöön tuotteita, joissa on melko suuri määrä alkoholia, esim. säilöntäaineena.

En ymmärrä. Haihtuuko tuo alkoholi heti iholle levittäessä vai riippuuko tuotteen muista aineista se, ettei alkoholi ärsytä ja kuivata? Onko eroa onko alkoholi voiteessa vai nestemäisessä tuotteessa?

Puhekielessä alkoholilla tarkoitetaan useimmin etanolia. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kosmetiikassa käytettävien, noin 10 000 aineen joukossa on reilun viidensadan raaka-aineen perhe, jonka jäseniä kutsutaan alkoholeiksi niiden kemiallisen rakenteen takia. Alkoholeilla, kuten muillakin raaka-aineilla voi olla tuotteissa monenlaisia tehtäviä. Kaikki kosmetiikan alkoholit eivät siis ole ihoa kuivattavia pahiksia, vaan joukossa on myös hyvin pehmeitä, jopa ihoa helliviä aineita. Valmis tuote on monta ainetta sisältävä soppa, jonka vaikutus riippuu siitä, mitä alkoholia on käytetty, kuinka paljon sekä tietenkin tuotteen muista aineista, joita voi olla kymmeniä.

Koska hoidat ihoasi hellävaraisesti ja käytät herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita ammattilaisen avustuksella, oletan, että ihosi saa tällä hetkellä parasta mahdollista hoitoa. Mikäli kärsit kutisevasta ihottumasta päivittäin ja epäilet sen johtuvan hajusteista, suosittelisin, että tarkistat oireiden syyn ihotautilääkäriltä. Ihotautilääkäri voi tarvittaessa antaa lähetteen selän iholle tehtävään lappu- eli epikutaanitestiin. Jos ihottuman aiheuttajaksi osoittautuu jokin kosmetiikan aine, on se testien jälkeen helppo karsia tuotteista pois.

Ihon punoitus, kuumotus ja kirvely sekä nenän ja silmien limakalvo-oireet kosmetiikan käytön yhteydessä viittaavat ärsytykseen, jotka ovat tavallisinta atoopikoilla sekä herkkä- ja couperosaihoisilla. Herkälle, ei-allergiselle iholle parhaat tuotteet löytyvät kokeilemalla ja tarvittaessa ammattilaisen avustuksella.

Nimikkeistä: Tuoteselosteen INCI- listassa pitää olla merkittynä kaikki tuotteessa käytettävät raaka-aineet. Etanoli voi olla nimellä Ethanol tai Alcohol, denaturoitu alkoholi taas nimellä Alcohol denat. Mitä enemmän näitä aineita on tuotteessa, sitä lähempänä INCI:n alkupäätä ne tällöin ovat. Muilla kosmetiikan alkoholeilla, kuten esimerkiksi aineilla nimeltä Cetyl alcohol tai Benzyl alcohol ei ole muuta yhteistä etanolin kanssa kuin kemiallinen rakenne.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.