Ihoni on herkkä, on couperosaa, ja saan hajusteista sekä silmä-, että iho-oireita muun lisäksi. Olen myös välttänyt alkoholia (etanoli), koska olen saanut pahan reaktion iholleni tuotteesta, jossa oli alkoholia.

Yleensä kosmetologit sanovat ettei alkoholi sovi herkälle ja couperoottiselle iholle, mutta kuitenkin suosittelevat käyttöön tuotteita, joissa on melko suuri määrä alkoholia, esim. säilöntäaineena.

En ymmärrä. Haihtuuko tuo alkoholi heti iholle levittäessä vai riippuuko tuotteen muista aineista se, ettei alkoholi ärsytä ja kuivata? Onko eroa onko alkoholi voiteessa vai nestemäisessä tuotteessa?

Puhekielessä alkoholilla tarkoitetaan useimmin etanolia. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kosmetiikassa käytettävien, noin 10 000 aineen joukossa on reilun viidensadan raaka-aineen perhe, jonka jäseniä kutsutaan alkoholeiksi niiden kemiallisen rakenteen takia. Alkoholeilla, kuten muillakin raaka-aineilla voi olla tuotteissa monenlaisia tehtäviä. Kaikki kosmetiikan alkoholit eivät siis ole ihoa kuivattavia pahiksia, vaan joukossa on myös hyvin pehmeitä, jopa ihoa helliviä aineita. Valmis tuote on monta ainetta sisältävä soppa, jonka vaikutus riippuu siitä, mitä alkoholia on käytetty, kuinka paljon sekä tietenkin tuotteen muista aineista, joita voi olla kymmeniä.

Koska hoidat ihoasi hellävaraisesti ja käytät herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita ammattilaisen avustuksella, oletan, että ihosi saa tällä hetkellä parasta mahdollista hoitoa. Mikäli kärsit kutisevasta ihottumasta päivittäin ja epäilet sen johtuvan hajusteista, suosittelisin, että tarkistat oireiden syyn ihotautilääkäriltä. Ihotautilääkäri voi tarvittaessa antaa lähetteen selän iholle tehtävään lappu- eli epikutaanitestiin. Jos ihottuman aiheuttajaksi osoittautuu jokin kosmetiikan aine, on se testien jälkeen helppo karsia tuotteista pois.

Ihon punoitus, kuumotus ja kirvely sekä nenän ja silmien limakalvo-oireet kosmetiikan käytön yhteydessä viittaavat ärsytykseen, jotka ovat tavallisinta atoopikoilla sekä herkkä- ja couperosaihoisilla. Herkälle, ei-allergiselle iholle parhaat tuotteet löytyvät kokeilemalla ja tarvittaessa ammattilaisen avustuksella.

Nimikkeistä: Tuoteselosteen INCI- listassa pitää olla merkittynä kaikki tuotteessa käytettävät raaka-aineet. Etanoli voi olla nimellä Ethanol tai Alcohol, denaturoitu alkoholi taas nimellä Alcohol denat. Mitä enemmän näitä aineita on tuotteessa, sitä lähempänä INCI:n alkupäätä ne tällöin ovat. Muilla kosmetiikan alkoholeilla, kuten esimerkiksi aineilla nimeltä Cetyl alcohol tai Benzyl alcohol ei ole muuta yhteistä etanolin kanssa kuin kemiallinen rakenne.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.